Kan Je Goed Afvallen Met een Crosstrainer? Ontdek Het Nu! (+Gratis Bonus)

Afvallen, als je er al aan denkt wordt je er al misschien moe van, maar wat als ik jou zeg dat er een hele efficiënte manier is om af te vallen?

Is dat door een dieet? Door 5x per week in de sportschool te staan of elke dag hard te lopen?

Nee, absoluut niet!

Met behulp van een crosstrainer kan je namelijk al perfect afvallen! Doordat je veel calorieën verbrandt en veel spieren aan het werk zet verlies je zoals geen ander kilo’s.

Maar waarom is een crosstrainer nou zo goed als je er mee wil afvallen? En waar moet ik op letten bij het afvallen met een crosstrainer?

Dat gaan we in dit artikel uitzoeken!

We gaan bespreken waarom een crosstrainer zo goed is, waarom je er perfect mee kunt afvallen, een handvol tips voor het afvallen en geven aan het einde een top 3 crosstrainers waarmee je uitstekend kunt afvallen!

Laten we geen tijd verspillen en meteen beginnen!

Inhoudsopgave

Basisprincipe van afvallen

Voordat we kunnen beginnen met uitleggen hoe je met een crosstrainer het beste kan afvallen moeten we eerst het basisprincipe van afvallen begrijpen.

Om af te vallen moet je simpel gezegd meer energie verbranden dan dat je binnen krijgt. Dit klinkt nu wel heel simpel maar het daadwerkelijk uitvoeren is een ander verhaal.

De aanpak ligt eraan hoe serieus je wilt afvallen:

Wil je echt snel(er) afvallen maar wel serieuzen en strikter afvallen? Kies dan een simpel dieet dat je kunt volgen zoals de Afslank Receptenbijbel (Lees hier mijn Afslank Receptenbijbel Review!)

Wil je het wat rustiger aandoen maar dan wel iets minder snel resultaten zien? Kies dan om gewoon iets minder te snoepen en gezonder te eten en meer te gaan sporten. Met discipline en deze aanpak kan je al een heel eind komen!

Waarom je met een crosstrainer perfect kunt afvallen!

Waarom is een crosstrainer zo goed voor je?

Elke keer dat je traint op een crosstrainer doe je een full body workout wat betekent dat je spieren over je hele lichaam aan het werkt zet als je traint op een crosstrainer

Je zet namelijk de volgende spieren aan het werk terwijl je traint op een crosstrainer:

 • Rugspieren (Kan rugklachten verhelpen)
 • Armspieren
 • Schouderspieren
 • Buikspieren
 • Bilspieren
 • Beenspieren

Doordat je zo veel spieren gebruikt verbrand je ook relatief veel calorieën op een crosstrainer. De spieren moeten ergens hun energie vandaan halen waardoor je veel calorieen verbrand omdat je veel spieren gebruikt.

Zoveel calorieën kan je verbranden op een hometrainer:

50 kg30 minuten190 kcal
60 kg30 minuten230 kcal
70 kg30 minuten270 kcal
80 kg30 minuten300 kcal
90 kg30 minuten340 kcal
100 kg30 minuten765 kcal
Bron: Coolblue

Niet belastende beweging

Naast dat je veel spieren traint en veel calorieën verbrandt met een crosstrainer is er nog een heel groot voordeel aan het trainen op een crosstrainer.

De beweging die je maakt op de crosstrainer is namelijk een beweging die niet belastend is voor je gewrichten.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld rugby, voetbal, tennis of krachttraining is de beweging van de crosstrainer vloeiend zonder schokken of snelle bewegingen.

Dit maakt het trainen op een crosstrainer veiliger dan bijvoorbeeld alle bovengenoemde sporten of zelfs buiten hardlopen.

Al met al is het sporten op een crosstrainer een enorm goede manier om af te vallen!

Waar moet je op letten bij het afvallen met een crosstrainer?

Misschien is het wel handig om te weten waar je nou precies op moet letten als je wilt gaan afvallen met behulp van een crosstrainer.

Vandaar dat ik hier de belangrijkste aandachtspunten voor bij het trainen met een crosstrainer heb neerzetten zodat jij met jouw crosstrainer op de beste manier kan gaan afvallen.

HIIT

HIIT staan voor High Intensity Interval Training en is een soort training waarbij je periodes hebt van hele intensieve training afgewisseld door periodes van iets rustiger trainen.

Als voorbeeld heb je periodes van 20 secondes alles geven afgewisseld door 30 secondes rust en dan weer 20 secondes alles geven.

HIIT wordt gerekend als een van de beste manieren om snel(ler) af te vallen en vet te verliezen. Dit komt mede doordat je na het trainen ook nog calorieën verbrandt met HIIT. Dit verschijnsel wordt rustverbranding genoemd.

Ik zou HIIT ten zeerste aanraden omdat het, naast dat het veel calorieen verbrandt, ook maar vaak 15-20 minuten duurt. Kort maar krachtig dus!

Frequentie (Minimaal 3x per week)

Probeer een regelmatige trainingsfrequentie te hebben van minimaal 3 keer per week met ongeveer dezelfde tijd ertussen. Dit wordt aangeraden omdat het anders lang(er) duurt voordat je resultaat ziet.

Je lichaam moet dan steeds weer langere periodes opbouwen waardoor je niet heel ver komt en je doelen je voorbijschieten zonder enige vooruitgang.

Is er een maximum? Nee, eigenlijk niet echt. Je zou elke dag kunnen trainen op een crosstrainer. Echter raad ik dit niet aan. Je lichaam heeft simpelweg ook rust nodig om te herstellen van de inspanningen.

Als je echter elke dag wilt trainen zou je moeten proberen om telkens echt 24 uur tussen de trainingen te hebben zodat je lichaam nog enige vorm van rust kan ervaren.

Je kunt als regel stellen dat je minimaal 24 uur rust moet hebben tussen de training.

Low-Intensity Training

Een andere vorm van trainen op een crosstrainer is met Low-Intensity Training. Dit is eigenlijk precies het tegenovergestelde van HIIT training omdat je juist voor een langere periode op een lagere weerstand traint.

Je kiest van tevoren een vaste weerstand, hartslagzone of weerstandsniveau en traint daar voor ongeveer 45-60 minuten op.

Het zou in het begin makkelijk moeten gaan maar richting het einde juist heel zwaar waardoor je goed calorieën kunt verbranden

Hartslag programma’s (HRC- Programma’s)

De laatste vorm van training die we hier gaan bepreken zijn hartslagprogramma’s waarin je traint op je hartslag. Dit is niet alleen een veilige manier om te trainen maar ook een heel effectieve.

Je kunt namelijk door je hartslag te volgen in een ‘verbrandingszone’ komen waarin je extra goed vet verbrandt en kunt afvallen. Deze verbrandingszone is tussen 65% en 75% van je maximale hartslag. (Te berekenen met 220 – huidige leeftijd = maximale hartslag).

Stel je bent 40. Dan is je maximale hartslag 220-40=180. Daarvan 65% en 75% procent bereken kom je uit op 180×0,65= 117 en 180×0,75=135. De verbrandingszone van dit voorbeeld is dus tussen de 117 en 135 BPM.

Dit bekent echter niet alles. Het is niet schokkend om voor kort buiten deze zone te komen. Daarbij is het luisteren naar je lichaam het belangrijkste aangezien cijfers niet alles zeggen.

Sommige crosstrainer beschikken over een hartslagmeter waarbij de ene accurater is dan de ander. Wil je de meest accurate vorm van hartslagmeting? Kies dan voor een hartslagband. Deze zijn voor rond de 40 euro te halen.

Varieer regelmatig

In de wereld van afvallen luid de volgende uitdrukking: Variate is vooruitgang.

Dit houdt in dat je veel variërende trainingen zou moeten doen als je vooruitgang wilt boeken. Ga dus nooit meerdere maanden dezelfde training doen maar doe het liefst elke keer weer een andere.

Je ecohaam krijgt namelijk geen nieuwe trainingsprikkels meer als het constant dezelfde workout doet. Als je lichaam geen nieuwe trainingsprikkels ervaart kan het ook geen vooruit gan boeken wat natuurlijk averechts gaat met je doelen.

Varieer dus bijvoorbeeld in weerstandsniveaus, lengtes, soorten training (bijv. HIIT of Low-Intensity Training) of in programma’s.

Met al dit gezegd is een warming-up en cool-down ook essentieel. Deze zorgen voor het klaarmaken van de spieren voor een workout en naderhand voor het voorbereiden op de rustperiode. Neme hier de tijd voor om je training compleet te maken.

Bouw langzaam op

In de wereld van cardio en dus ook de crosstrainer moet je voor de meest effectieve training je conditie heel rustig opbouwen. Daarom is het heel belangrijk dat je vanaf het begin niet te overmoedig gaat doen.

Het is beter om te licht te beginnen dan dat je te zwaar begint. Mijn exclusieve bonus die je bij dit artikel krijgt kan je alles via een gids alles rustig opbouwen en zo blessures voorkomen.

Al met al met je niet overmoedig doen, licht beginnen en naar je lichaam luisteren.

Zorg Voor Veel Water

Met afvallen is voldoende water drinken enorm belangrijk. Water is een manier om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen en een manier om transpiratievocht aan te vullen tijdens het trainen.

Zoals je kunt verwachten is fitnessen niet alles als het gaat om afvallen. Daarbij is een goed dieet en veel water ook belangrijk. Dit betekent niet dat je meteen geen snoep, koekjes of andere dergelijke dingen mag gaan eten.

Ik ben zelf ook afgevallen zonder dit te doen. Het enigste wat je nodig hebt is goede discipline om soms hert snoep of ongezonde links te laten liggen en bijvoorbeeld fruit te eten.

Een enorm waardevolle tip is ook om altijd drinken bij je trainign te hebben. Daarbij is een bidonhouder natuurlijk uiterst geschikt. Echter is drinken voor en na de training ook heel belangrijk.

Houdt dus altijd wat water bij gehand en drink goed.

Front of rear wheel

Het vliegwiel van een crosstrainer, het onderdeel dat zorgt voor de weerstand, kan voor of achter je liggen.

Wat maakt dit voor verschil? De beweging die je maakt hangt namelijk heel erg af van of het vliegwiel voor of achter zit.

Bij een crosstrainer met een vliegwiel voorin lijkt de beweging meer op langlaufen waarbij het op echt hardlopen voelt als het vliegwiel achter je zit.

De laatste van de onderstaande top 3 beschikt over een vliegwiel voorin, de eerste 2 hebben een vliegwiel achterin.

Voeding

Zoals je kan verwachten ga je niet afvallen met alleen maar trainen op een crosstrainer. Je moet ook iets van een aanpassing maken in je dieet.

Zoals ik al voorheen zei kan je dit doen met een officieel dieet of een zelfgemaakt en minder streng dieet waarbij je bijvoorbeeld in plaats van een snack een gezonde snack zoals een stuk fruit, een handje ongezouten nootjes of een bak kwark.

Een andere hele goede tip is alleen maar water drinken. Water bevat namelijk nul calorieën waardoor je alleen maar meer calorieën meer verbrandt ten opzichte van wat je inneemt. Dit zou moeten resulteren in meer en sneller afvallen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is afvallen-met-een-crosstrainer-tips-voor-afvallen.png

Unieke Gratis Bonus

Als gratis bonus kan je een volledig schema krijgen van 5 trainingen op je crosstrainer zodat jij jou conditie kunt gaan opbouwen. Zo begin je lichtjes en ga je steeds zwaarder trainen.

Hoe kun je deze bonus ontvangen?

 1. Delete je cookies.
 2. Klik op een van de knoppen bij de crosstrainers
 3. Mail de de factuur van de crosstrainer die je hebt gekocht naar dit e-mail adres.
 4. Ontvang de unieke gratis bonus via een PDF bestand via de mail!
 5. (Laat ook weten uit welk artikel je hebt gekocht zodat je de juiste bonus krijgt!)

Top 3 Crosstrainers Om (snel) Mee Af Te Vallen

Nu we hebben besproken waarom een crosstrainer zo goed is om mee af te vallen en tips voor bij het afvallen gaan we nu bespreken met welke crosstrainers je het beste kunt afvallen.

Ik heb hier een top 3 staan van de beste crosstrainers die nu te koop staan. Onderaan de top 3 staan een link naar een artikel waar je een uitgebreidere top 11 kunt bekijken.

Focus Fitness Fox 1 ~ Budget crosstrainer

Zoek je een budget crosstrainer waarmee je nog redelijk kunt sporten? Kies dan de Focus Fitness Fox 1.

Met een vliegwiel van 6kg, 8 weerstandsniveaus en 12 voorgeprogrammeerde programma’s kan je meer dan genoeg variatie, weerstand en soepelheid binnen je training creëren om lekker fit te worden.

Ook technisch gezien is de Focus Fitness Fox 1 helemaal top. Hij heeft een massa van 32kg waardoor hij lekker stevig staat. Ook geeft hij een kwalitatief V-belt systeem wat betekent dat hij lang(er) mee kan.

Wil je je favoriete series en/of films kijken? Leg je tablet of telefoon voor je neer en kijk terwijl je fit aan het worden bent naar je favoriete films of series.

Geen zin in een film? Kijk dan voor je naar het display met o.a. de snelheid, trainingstijd, afstand, verbrande calorieën en hartslag zodat je alles tot op het detail kunt bijhouden.

Als laatst heeft de Focus Fitness Fox 1 een maximaal belastbaar gewicht van 120 kg, een fabrieksgarantie termijn van 2 jaar en afmetingen van 108x61x154 cm (LxBxH).

 • Vliegwiel van 6 kg
 • 8 weerstandsniveaus
 • 12 voorgeprogrammeerde programma's
 • Gewicht van 32 kg
 • V-Belt systeem
 • Display met snelheid, trainingstijd, afstand, verbrande caloriën en hartslag
 • Tablethouder
 • Maximaal belastbaar gewicht van 120 kg
 • Fabrieksgarantie termijn van 2 jaar
 • Afmetingen van 108x61x154 cm (LxBxH)

Focus Fitness Fox 5 ~ Beste prijs kwaliteit verhouding

Zoek je de crosstrainer met de beste prijs kwaliteit verhouding in deze top 11? Kies dan de Focus Fitness Fox 5.

Met een vliegwiel van 20kg, 17 verschillende trainingsprogramma’s en 16 weerstand niveau’s gaat de Focus Fitness Fox 5 ver boven de competitie in deze prijsklasse.

Daarnaast is de Focus Fitness Fox 5 ook voor de meeste mensen geschikt door de lengtepas die in in vier standen verstelbaar is.

Ook heeft de Focus Fitness Fox 5 een kwalitatieve V-belt aandrijving waardoor deze crosstrainer extra lang meegaat.

Ook heb je alle opties die je kuiten verwachten zoals een bidonhouder, tablethouder en een scherm met de tijd, afstand, snelheid, RPM, calorieverbruik, hartslag en wattage. Zo heb je nooit dorst, verveling of geen parameters die je niet kunt bijhouden.

Als laats heeft de Focus Fitness Fox 5 een massa van 70kg, een maximaal gebruikersgewicht van 150kg, afmetingen van 130 x B 77 x H 160 cm en een garantietermijn van 2 jaar.

 • Vliegwiel van 20 kg
 • 16 weerstand niveau's
 • 17 verschillende trainingsprogramma’s
 • Lengtepas in vier standen
 • Tablethouder
 • V-belt aandrijving
 • Bidonhouder
 • Scherm met de tijd, afstand, snelheid, RPM, calorieverbruik, hartslag en wattage
 • Massa 70 kg
 • Maximaal gebruikersgewicht van 150kg
 • Afmetingen van 130 x B 77 x H 160 cm.
 • Garantietermijn van 2 jaar

Tunturi Performance C55 ~ Premium Crosstrainer

Zoek je de absolute premium crosstrainer voor thuis. Kies dan deze unturi Performance C55.

Hij heeft namelijk een vliegwiel van maar liefst 32kg waardoor je de meest soepele loopervaring krijgt. Daarnaast heeft hij 32 weerstandsniveaus en 20 vooringestelde programma’s wat dit de meest complete en meest gevarieerde crosstrainer in deze top 11 maakt.

Daarnaast staat de Tunturi Performance C55 altijd stevig door het gewicht van 73,6 kg die gemakkelijk te verplaatsen is door de transportwieltjes. Dit gewicht wordt gecreëerd door de zware kwalitatieve materialen van de Tunturi Performance C55.

Daarnaast heeft de Tunturi Performance C55 een Tablet houder waardoor je je favoriete series en films kunt kijken of internationaal kunt gaan rennen door de iConsole+ app. Ook heb je een bidonhouder waardoor je nooit dorst krijgt.

Wil je echter liever je parameters aanhouden tijdens de training? Kijk dan is het meerkleurenscherm voor je waar je o.a. de snelheid, tijd, afstand, calorieën, cadans en hartslag kunt aflezen.

Als laatst heeft de Tunturi Performance C55 maximaal belastbaar gewicht van 135 kg, een fabrieksgarantie termijn van 1 jaar en de volgende afmetingen: L: 195 cm. B: 74 cm. H: 162 cm.

 • 32 weerstandsniveaus
 • 20 programma's
 • 32 kg vliegwiel
 • Transportwielen
 • Gewicht: 73,6 kg
 • Tablet houder
 • Scherm met Snelheid, tijd, afstand, calorieën, cadans en hartslag
 • Bidonhouder
 • Voor aangedreven
 • iConsole+
 • 195 cm. B: 74 cm. H: 162 cm.
 • Maximaal belastbaar gewicht van 135 kg
 • Fabrieksgarantie termijn van 1 jaar
 • Scherm met verbande calorieën, afgelegde afstand, hartslag, tijd snelheid en wattage

Zijn deze 3 niet genoeg voor je en wil je liever de top 11 bekijken? Kijk dan naar mijn artikel over de beste crosstrainers voor thuis!

Afsluiting

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen door middel van dit artikel. Heb je nog vragen? Zet ze in de reacties en ik reageer z.s.m. terug!

Wil je meer fitnessapparaten voor in je eigen huis zien? Kijk dan naar mijn artikel over fitnessapparaten voor thuis of bekijk al mijn artikelen over fitnessproducten!

Of lees mijn 3 meest recente berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.