Afvallen met Loopband: Hoe doe je het het beste (+ Gratis Bonus)

Afvallen, het lijkt een stuk makkelijker dan dat het in werkelijkheid is.

Als je wilt afvallen zijn er een hele hoop manieren om dat te doen. Je kunt een dieet volgen, sporten, fitnessen, cardio training doen of allemaal tegelijkertijd.

Iedere optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. De een kost veel moeite, de andere is weer streng, de ander ben je afhankelijk van het weer en ga zo maar door.

Als je op deze pagina bent gekomen ben je vast geïnteresseerd in cardiotraining opzoek naar hoe je het beste kunt afvallen met een loopband. Dat gaan we dan ook in dit artikel doen.

We gaan bespreken hoe afvallen nou werkt, waarom de loopband zou zo geschikt hiervoor is en waarop je moet letten als je wilt gaan afvallen met een loopband zodat jij, na het lezen van dit artikel, precies weet hoe jij kunt afvallen en hoe je dit met een loopband doet.

Daarna komt er een Gratis Bonus en een top 3 van beste loopbanden waarmee jij kunt gaan afvallen!

Laten we meteen beginnen!

Inhoudsopgave

Basisprincipe van afvallen

Voordat we kunnen gaan praten over hoe je met een loopband kunt afvallen en waarom je met een loopband perfect kunt afvallen moeten we eerst het basisprincipe van afvallen begrijpen.

Om af te vallen moet je simpelweg meer energie gebruiken dan dat je binnenkrijgt via voeding. Als je namelijk meer verbrandt gaat je lichaam de vetreserves in je lichaam, ook wel lichaamsvet genoemd, gebruiken voor energie waardoor je lichaamsvet afneemt en tegelijkertijd afvalt.

Dit klinkt nu wel heel simpel maar het daadwerkelijk uitvoeren is een ander verhaal.

De aanpak hangt af van hoe snel jij wilt afvallen:

Wil je snel(ler) afvallen maar wel op een serieuzere en striktere manier? Dan moet je naast meer sporten ook gezonder gaan eten. Dat doe je door middel van een dieet en natuurlijk je loopband.

Een perfect dieet die je kunt combineren met je loopband is de de Afslank Receptenbijbel (Lees hier mijn Afslank Receptenbijbel Review!).

Wil je het wat rustiger aandoen en iets minder snel resultaat zien? Kies dan om gewoon iets minder te snoepen en gezonder te eten en meer te gaan sporten. Met discipline en deze aanpak kan je al een heel eind komen!

Waarom je met een loopband perfect kunt afvallen!

Mensen die willen afvallen gaan vaak wandelen omdat dat een niet intense manier van beweging is en nog steeds een goed aantal calorieën verbrandt.

Echter zit het weer niet altijd mee: Regen, sneeuw, enorme kou of warmte weerhouden mensen vaak om buiten te gaan lopen. Met een loopband worden al deze barrières verbroken! Je bent niet meer afhankelijk van het weer en kan ten allen tijde afvallen waneer je maar wilt.

Ook is de loopband het fitnessapparaat die de meeste calorieën verbrandt. De home- of crosstrainer verbranden allemaal minder calorieën dan de loopband.

Dit komt mede omdat je grote spiergroepen in je lichaam gebruikt om te lopen op een loopband. Deze spieren moeten ergens energie vandaan halen en doen dat van de vetreserves, ook wel het lichaamsvet genoemd.

Hier zijn de spieren die je gebruikt tijdens het lopen op een loopband:

 • Kuiten
 • Bovenbeen spieren
 • Bilspieren
 • Rugspieren

Om veel calorieën te verbranden op een loopband hoe je niet eens te rennen. Op een stevig tempo lopen is al meer dan gnoes om redelijke progressie te boeken. Ook kan je op sommigen een tijd of afstand limiet zetten waardoor je sessie niet te lang of te kort is.

Het enige nadeel van de loopband is dat het soms best wel saai kan zijn. Echter beschikken veel loopbanden nu over tablet of telefoon houder waardoor dat probleem al getackeld wordt omdat je je favoriete series en films kunt kijken.

Op sommige loopbanden gaat het nog verder. Daar kan je ook soms Google Maps verbinden met je loopband en door de Zwitserse alpen lopen als je wilt, de hellingshoeken passen zich dan ook aan aan het terrein. Meestal is dit op de duurdere modellen.

Minder belastend

De loopband heeft naast al hierboven genoemde pluspunten nog een groot voordeel. Het lopen op een loopband is minder belastend voor je lichaam dan buiten lopen.

Dit komt door het dempingssysteem binnenin de loopbaan van de loopband. Echter is de loopband, onder alle fitnessapparaten zoals een home-of crosstrainer de meest belastende.

Al met al is een loopband minder belastend dan buiten lopen waardoor je je niet zorgen hoeft te maken.

Daarbij is het loopvlak altijd vlak waardoor je je nooit zorgen hoeft te maken over een losse stoeptegen bijvoorbeeld.

Waar moet je op letten bij het afvallen met een loopband?

Misschien is het wel handig om te weten waar je nou precies op moet letten als je wilt gaan afvallen met behulp van een loopband.

Vandaar dat ik hier de belangrijkste aandachtspunten voor bij het trainen met een crosstrainer heb neerzetten zodat jij met jouw crosstrainer op de beste manier kan gaan afvallen.

Afvallen met alleen wandelen?

Kan je afvallen door alleen te wandelen op de loopband? Dat kan zeker! Weet alleen dat je dan wel minder snel resultaten gaat zien dan met hardlopen of rennen.

Als he rond de 5 km/h loopt verbrand je per kilometer ongeveer 60 calorieën. Dat is 300 calorieën per uur. Verhoog je het tempo naar 6,5 km/h, dan verband je al 70 calorieën per kilometer. Dat is gelijk aan 455 calorieën per uur.

Hoeveel moet je wandelen om af te vallen?

Als je dadelijks 5 km wandelt verlies je ongeveer 1 kilo lichaamsvet per maand. Dit is echter inclusief wat je al in je dagelijkse dag wandelt waardoor je niet eens 5km per dag hoeft te wandelen. Echter is dit wel aan te raden omdat je dan regelmaat houdt.

Als je dit combineert met een dieet zoals de de Afslank Receptenbijbel krijg je al veel sneller resultaat dan als je het zonder doet. Lees hier mijn Afslank Receptenbijbel Review!

Duurloop en verbrandingszone

Om veel calorieën te verbranden, en dus ook om af te vallen, is duurtraining heel belangrijk. De gemiddelde training op een loopband is tussen de 60 en 90 minuten.

Echter is dit niet slim te doen als beginner. Ik raad aan om te beginnen met een loop van 30 minuten en dit met ongeveer 10 minuten per week te verhogen totdat je op een comfortabel niveau zit.

Wil je echter niet zo lang op de loopband staan? Dan is een perfect alternatief HIIT training. Meer over HIIT na deze paragraaf.

Wat bij duurloop heel belangrijk is, is dat je in je verbrandingszone blijft. De verbrandingszone is een gebied in hartslag BPM’s waarbij je daarin het beste vet kunt verbranden en afvallen.

Deze verbrandingszone is tussen 65% en 75% van je maximale hartslag. (Te berekenen met 220 – huidige leeftijd = maximale hartslag).

Stel je bent 40. Dan is je maximale hartslag 220-40=180. Daarvan 65% en 75% procent bereken kom je uit op 180×0,65= 117 en 180×0,75=135. De verbrandingszone van dit voorbeeld is dus tussen de 117 en 135 BPM.

Dit bekent echter niet alles. Het is niet schokkend om voor kort buiten deze zone te komen. Daarbij is het luisteren naar je lichaam het belangrijkste aangezien cijfers niet alles zeggen.

De verbrandingszone is niet te meten in min/km (hoeveel minuten je doet over een kilometer). Iedere sporter heeft namelijk een ander niveau als het op conditie gaat.

Mensen met een goede conditie hebben een sterkere hartspier waardoor met dezelve min/km een langere hartslag hebben dan bijvoorbeeld iemand met een slechtere conditie.

Probeer dus altijd in deze zone te blijven. Soms kan je dit zelf meten op de loopband zelf omdat die hartslag meters ingebouwd heeft. De een is echter accurater dan de ander. Wil je gegarandeerd de beste meting hebben? Dan raad ik aan om een hartslagband te kopen. Deze zijn voor rond de 40 euro te halen

HIIT

De meest intensieve soort training is HIIT (High Intensity Interval Training). Dit is een soort training waarbij je periodes hebt van hele intensieve training afgewisseld door periodes van iets rustiger trainen.

Daarbovenop is het een perfect alternatief voor duursport waarbij je 60-90 minuten op de loopband moet staan.

Dit kan je zien op de volgende manier: 30 secondes hard rennen en daarna 45 sec minder hard rennen waarna je weer 30 secondes hard rent.

HIIT wordt gerekend als een van de beste manieren om snel(ler) af te vallen en vet te verliezen. Dit komt mede doordat je na het trainen ook nog calorieën verbrandt met HIIT. Dit verschijnsel wordt rustverbranding genoemd.

Ik zou HIIT ten zeerste aanraden omdat het, naast dat het veel calorieen verbrandt, ook maar vaak 15-20 minuten duurt. Op een loopband kan je dit doen door de snelheid handmatig regelmatig aan te passen.

Begin niet te snel. Het moet lijken dat het in het begin te makkelijk lijkt. Geloof me, op het einde is het een stuk zwaarder. Vergeet ook de warming-up en cool-down niet.

Deze zorgen voor het klaarmaken van de spieren voor een workout en naderhand voor het voorbereiden op de rustperiode. Neme hier de tijd voor om je training compleet te maken.

Hier een voorbeeld schema:

Ronde SnelheidDuur
1 (warming-up)4 Km/h3 min
26 Km/h2 min
35 Km/h1 min
47 Km/h2 min
55 Km/h1 min
68 Km/h2 min
75 Km/h1 min
88 Km/h2 min
95 Km/h1 min
107 Km/h2 min
11 (cooldown)5 Km/h2 min
Totaal = 19 min

Kort maar krachtig dus!

Hellingshoeken

Je kunt ook een soort intervaltraining doen met behulp van hellingshoeken. De loopband maakt dan een soort van heuvel waarop je loopt. Niet alle loopbanden hebben dit echter.

Het voordeel van trainen met hellingen is dat je niet per se hoeft te rennen om een enorm goede training te krijgen. Daarnaast train je ook je uiten omdat het bergop wandelen simuleert.

Begin niet te snel. Het moet lijken dat het in het begin te makkelijk lijkt. Geloof me, op het einde is het een stuk zwaarder.

Ronde HellingDuur
1 (warming-up) 0%3 min
23% 2 min
3 1%1 min
4 5%2 min
5 1%1 min
6 7%2 min
7 1%1 min
8 9%2 min
91%1 min
1010%2 min
11 (cooldown0%2 min
Totaal = 19 min

Railing van de loopband

Houd nooit de railing van de loopband vast tijdens het lopen op een loopband. Dit zorgt ten eerste voor een foutieve houding wat kan lijden tot pijn en/of blessures naderhand.

Ook zorgt het ervoor dat je veel minder calorieën gaat verbranden omdat je extra steun hebt waardoor je spieren niet hard hoeven te werken. Dit is simpelweg gewoon jezelf voor de gek houden en op die manier steeds minder resultaat te gaan zien.

Voeding

Zoals je kan verwachten ga je niet afvallen met alleen maar trainen op een loopband. Je moet ook iets van een aanpassing maken in je dieet.

Zoals ik al voorheen zei kan je dit doen met een officieel dieet of een zelfgemaakt en minder streng dieet waarbij je bijvoorbeeld in plaats van een snack een gezonde snack zoals een stuk fruit, een handje ongezouten nootjes of een bak kwark.

Een andere hele goede tip is alleen maar water drinken. Water bevat namelijk nul calorieën waardoor je alleen maar meer calorieën meer verbrandt ten opzichte van wat je inneemt. Dit zou moeten resulteren in meer en sneller afvallen.

Exclusieve & Gratis Bonus

Als bonus geef ik een gratis hardloop schema van 12 weken weg zodat jij met je nieuwe loopband meteen kunt gaan beginnen met hardlopen.

Dit is een schema voor beginners waarbij alles rustig wordt opgebouwd.

Als je wat ervarener bent kan je bijvoorbeeld als bij week 5/6 beginnen.

Hoe je deze bonus krijgt:

 • Delete je cookies
 • Klik op een van de knoppen naar de loopbanden in de top 3 hieronder.
 • Mail de de factuur van je loopband naar dit e-mail adres.
 • Ontvang de unieke gratis hardloopschema via een PDF bestand in de mail!
 • (vermeldt het artikel zodat jij 100% zeker de juiste bonus krijgt!)

Top 3 Loopbanden

Nu we hebben besproken waarom een loopband zo goed is om mee af te vallen en tips voor bij het afvallen gaan we nu bespreken met welke loopbanden je het beste kunt afvallen.

Ik heb hier een top 3 staan van de beste loopbanden die nu te koop staan. Onderaan de top 3 staan een link naar een artikel waar je een uitgebreidere top 10 kunt bekijken.

Focus Fitness Jet 2 ~ Budget loopband

De Focus Fitness Jet 2 is een van de 4 loopbanden van Focus Fitness in deze top 10. Dat komt omdat Focus Fitness een hele hoop verschillende soorten loopbanden heeft in elke prijsklasse. Daarnaast beiden ze per prijsklassen een hele hoop waarde.

De Focus Fitness Jet 2 is het budget model van Focus Fitness. Dat betekent niet dat het een slechte loopband is. Met een maximale snelheid van 13 km/h, 2 hoogte niveaus voor afwisseling in je training en 7 trainingsprogramma’s kan je een heleboel variëren in je training.

Daarnaast is de Focus Fitness Jet 2 ook makkelijk op te bergen door het opklapbare frame. Bovenop dit is hij ook niet de grootste waardoor hij nog beter past in ieders huis. Hij heeft namelijk afmetingen van afmetingen 162 cm lang x 70 cm breed x 125 cm hoog.

De Focus Fitness Jet 2 heeft een loopoppervlak van 123×42 cm waardoor je je niet druk hoeft te maken of je nog op de band blijft. Boven dit loopvlak heb je een scherm met snelheid, afstand, verbrande calorieën, tijd en hartslag erop aangegeven waardoor je puntje precies alles kunt bijhouden tijdens je training.

het maximale belastbaar gewicht van deze loopband is 100kg en wordt gecombineerd met een garantie van 2 jaar.

 • Max 13 km/h
 • Opklapbaar en makkelijk op te bergen
 • 2 hoogte niveaus voor afwisselingin je training
 • 7 trainingsprogramma's
 • Afmetingen 162 x 70 x 125 cm
 • Loopvlak 123×42 cm
 • Scherm met snelheid, afstand, verbrande calorieën, tijd en hartslag
 • Maximaal belastbaar gewicht 100 kg
 • 2 jaar garantie

Focus Fitness Jet 7 ~ Kwalitatief hoogstandje (Beste prijs/kwaliteit verhouding)

De Focus Fitness Jet 7 is, naar mijn mening, de perfecte loopband. Hij heeft namelijk bijna alles wat je zou willen zonder, een goed kwalitatief frame en een prijskaartje die niet in de duizenden euro’s gaat.

Hij heeft namelijk 36 trainingsprogramma’s waaronder hellings-, interval-, hartslag- en snelheidsprogramma’s die je kunt variëren met een maximale hellingshoek van 15º.

De Focus Fitness Jet 7 heeft een maximale snelheid van 18 km/h die je kunt aflezen op een scherm met o.a. afstand, tijd, hartslag, hellingshoek en het aantal verbrande calorieën.

De afmetingen van deze loopband zijn 182 x 82 x 141 cm en een loopvlak van 141×48 cm wat uit een frame met robuuste martelen is gemaakt. Het frame is echter niet opvouwbaar.

Dit alles is gecombineerd met een Maximaal belastbaar gewicht van 130 kg en een garantie van 2 jaar.

 • 36 trainingsprogramma's waaronder hellings-, interval-, hartslag- en snelheidsprogramma’s
 • Max 15º hellingshoek
 • Max 18km/h
 • Scherm met snelheid, afstand, tijd, hartslag, hellingshoek en het aantal verbrande calorieën
 • Afmetingen: 182 x 82 x 141 cm
 • loopoppervlak: 141 bij 48 cm
 • Maximaal belastbaar gewicht 130 kg
 • 2 jaar garantie
 • Robuuste en kwalitatieve materialen

Sole Fitness F63 ~ De premium loopband

We zijn aan het einde van het lijstje gekomen. We eindigen hem met de meest complete, en meest professionele loopband die we hebben: De Sole Fitness F63.

Waar de ene loopband nou net weer niet inklapbaar is, mist de ander weer een aantal programma’s. DeSole Fitness F63 is er eentje die naar mijn mening echt alles heeft.

Hij is namelijk inklapbaar en dus makkelijker op te bergen. Met 10 ingebouwde programma’s zoals gerichte cardio en vetverbranding training, een maximale snelheid van 20 km/h en 15 verschillende hellingsniveaus kan je op meer dan 1500 verschillende manieren je training uitvoeren.

Daarnaast zou een training met de Sole Fitness F63 nooit saai worden. Met de ingebouwde speakers, tablet of telefoon houder en bluetooth verbindbare app heb je altijd wat om naar te kijken of luisteren. Daarnaast ga je ook nooit dorst hebben door de ingebouwde bidonhouder.

Daarnaast zul je ook nooit ruimte te weinig hebben. Door de ruime afmetingen van 209 x 89 x 146 cm en een loopvlak van 152x 51 zul je nooit ruimte te kort hebben.

Dit allemaal wordt gecombineerd met een een maximaal belastbaar gewicht van 150kg en maar liefst 3 jaar garantie.

 • Inklapbaar en makkelijk op te bergen
 • 10 ingebouwde programma's zoals gerichte cardio en vetverbranding training
 • Tot 20 km/h
 • 15 hellingsniveaus
 • Ingebouwde speakers
 • Telefoon en tablet houder
 • Bluetooth om met de speakers en een exclusieve app te verbinden
 • Bidonhouders
 • Afmetingen: 209 x 89 x 146 cm
 • Loopvlak 152x 51
 • 150 kg maximal belastbaar gewicht
 • 3 jaar garantie

Is deze top 3 niet genoeg? Geen zorgen! We hebben ook een uitgebreidere top 10 waarin nog meer betere loopbanden zitten. Kijk hier naar de beste loopbanden voor thuis!

Afsluiting

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen door middel van dit artikel. Heb je nog vragen? Zet ze in de reacties en ik reageer z.s.m. terug!

Wil je meer fitnessapparaten voor in je eigen huis zien? Kijk dan naar mijn artikel over fitnessapparaten om mee af te vallen of bekijk al mijn artikelen over fitnessproducten!

Of lees mijn 3 meest recente berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.