Afvallen met Roeitrainer: Uitleg, Aandachtspunten en een Gratis Bonus!

Wie aan afvallen denkt, denkt niet meteen aan een fitnessapparaat. Je zou eerder denken aan een dieet met allemaal voedingsschema’s e n veel groentes.

Echter is afvallen met een fitnessapparaat zoals een roeitrainer super handig, flexibel effectief en veilig. Eigenlijk alle voordelen die je je maar in kan denken.

Maar wat bedoel je nou precies met effectief, veilig, handig en effectief? Dat gaan we in dit artikel vertellen!

We gaan bespreken hoe afvallen nou werkt, waarom de roeitrainer zou zo geschikt hiervoor is en waarop je moet letten als je wilt gaan afvallen met een loopband zodat jij, na het lezen van dit artikel, precies weet hoe jij kunt afvallen en hoe je dit met een loopband doet.

Daarna komt er een Gratis Bonus en een top 3 van beste roeitrainers waarmee jij kunt gaan afvallen!

Laten we meteen beginnen

Basisprincipe van Afvallen

Voordat we kunnen beginnen over hoe je afvalt met een roeitrainer en waarom de roeitrainer daar het perfecte apparaat voor is moeten we eerst de basis van afvallen kennen.

Vandaar dat we in het kort gaan uitleggen hoe afvallen werkt.

Wil je afvallen? Dan moet je simpelweg meer calorieën verbranden in je dag dan dat je binnenkrijgt.

Als dat gebeurt moet je lichaam namelijk de vetreserves, ook wel het lichaamsvet, gebruiken om energie te krijgen.

Je lichaam gaat deze vetreserves elke dag gebruiken waneer je meer verbrand dan binnenkrijgt.Je kunt dan wel aannemen dat ze dan in grootte afnemen waardoor je minder vet op je lichaam hebt en dus ook kunt afvallen.

Dit klinkt nu wel heel makkelijk maar het daadwerkelijk uitvoeren is een ander verhaal. Je kunt het op deze manier aanpakken:

 1. Snel(ler) afvallen maar met wel wat meer strengere regels en voorwaardes
 2. Iets rustiger afvallen met wat meer vrijheid in je dieet

De eerste manier is een combinatie van trainen op je roeitrainer in combinatie met een dieet. Zo verbrandt je meer calorieën en neem je minder in dan normaal. Dubbel zo effectief dus!

Een perfect dieet je je kunt combineren met het trainen op een roeitrainer is de Afslank Receptenbijbel (Lees hier mijn Afslank Receptenbijbel Review!).

De tweede manier is een combinatie van trainen op een roeitrainer maar met een minder streng dieet. Het is heel simpel minder snoepen met meer fruit en groente eten. Pak bijvoorbeeld in plaats van een stukje chocola een banaan als snack. Met veel discipline kom je al een heel stuk.

Waarom een roeitrainer perfect is om mee af te vallen!

Maar waarom is een roeitrainer nou zo perfect om mee af te vallen? Dat gaan we in deze paragraaf bespreken!

Een roeitrainer verbrandt over het algemeen tussen 450-800 calorieën per uur. Dit getal hangt af van ten eerste je geslacht en je lichaamsgewicht waarmee je traint. Een lichter persoon verbrandt minder calorieën dan een zwaarder persoon.

Dit komt mede doordat je veel spiergroepen over het hele lichaam gebruikt bij de beweging van de roeitrainer. je gebruikt namelijk de volgende spiergroepen:

 • Hamstrings
 • Dijbeen
 • Buikspieren
 • Rugspieren
 • Bilspieren
 • Armspieren

Ook zijn deze spieren een van de grootste op je lichaam waardoor deze spiergroepen nog meer energie nodig hebben en dus 450-800 calorieën per uur verbranden.

Nog een groot voordeel van het trainen en afvallen met een roeitrainer is dat je niet afhankelijk bent van het weer buiten. Regen, sneeuw, enorm warm of enorm koud weer houden je niet meer tegen met een roeitrainer.

Je kunt dus waneer je maar wilt, ondanks dat het regent trainen en zorgen dat je afvalt!

Spiermassa opbouwen

Een ander voordeel van het trainen op een roeitrainer is dat je ook een beetje spiermassa opbouwt.

Nu moet je niet denken dat je meteen een bodybuilder wordt, zoveel spiermassa komt er niet bij.

Echter komt er wel degelijk wat spiermassa bij wat betekent dat je in rust, bijvoorbeeld als je op de bank zit, ook meer calorieën verbrandt waardoor je passief calorieën verbrandt.

Het grootste effect wat je zult merken is dat je inplaats van een lichter lichaam ook een strakker lichaam krijgt. Dit zorgt er echter wel voor dat je netto minder kilo’s afneemt.

Je valt natuurlijk in lichaamsvet maar komt weer een beetje aan in spiermassa. Ondanks dat je dus veel vet verbrandt val je netto minder kilo af. Gelukkig is dit spiermassa wat resulteert in een strakker lichaam ;).

Niet belastend

Het laatste voordeel wat ik kan benoemen die je hebt als je met een roeitrainer traint, is dat je niet bang hoeft te zijn om blessures. De beweging van de roeitrainers is namelijk een niet belastende beweging voor je gewrichten.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld rugby, tennis, voetbal of fitness krijgt je lichaam bij het roeien op een roeitrainer geen schokken of stoten. Het kan dus helemaal geen kwaad om te trainen op een roeitrainer.

Echter is de roeibeweging geen dagelijkse beweging voor de mens wat betekent dat je alles rustig moet opbouwen. Anders kan je spierpijn krijgen mits je de verkeerde houding hebt.

Al met al is het trainen op een roeitrainer een enorme effectieve manier om af te vallen!

Waar moet je op letten bij het afvallen met een roeitrainer?

Misschien is het wel handig om te weten waar je nou precies op moet letten als je wilt gaan afvallen met behulp van een roeitrainer.

Vandaar dat ik hier de belangrijkste aandachtspunten voor bij het trainen met een roeitrainer heb neergezet zodat jij met jouw roeitrainer op de beste manier kan gaan afvallen.

HIIT

Een enorm goede manier om te trainen op een roeitrainer is met een HIIT training. HIIT staat voor High Intensity Interval Training en wordt gerekend als een van de beste manier om vet te verliezen, calorieën te verbranden en uiteindelijk af te vallen!

HIIT is een soort training waarbij je hele intensieve periodes van trainen afwisselt met periodes van het iets rustiger aandoen.

Bijvoorbeeld 45 secondes alles zevenen daarna 30 secondes even rustiger aandoen waarna je weer 45 secondes alles geeft.

Naast dat het een hele effectieve manier van afvallen is, heb je nog een groot voordeel aan HIIT genaamd rustverbranding.

Rustverbranding is het verschijnsel na een HIIT training waarbij je nog steeds calorieën verbrandt, zelfs als je niet sport.

Als laatste voordeel van HIIT is dat het niet zo lang hoeft te duren om een goede training te hebben. Je bent al na een training van 15-20 minuten al helemaal kapot. In die 20 minuten kan je al meer calorieën verbrandt hebben dan dat je doet in een uur rustig sporten.

Begin niet te snel. Het moet lijken dat het in het begin te makkelijk lijkt. Geloof me, op het einde is het een stuk zwaarder. Vergeet ook de warming-up en cool-down niet.

Deze zorgen voor het klaarmaken van de spieren voor een workout en naderhand voor het voorbereiden op de rustperiode. Neme hier de tijd voor om je training compleet te maken.

Al met al is HIIT een uiterst effectieve manier om (veel) calorieën te verbranden!

Low Intensity Training

Wil je het liever wat rustiger aandoen en niet jezelf kapot zweten in 15-20 minuten? Dan kan Low Intensity Training een perfect alternatief voor je zijn.

Low Intensity Training is eigenlijk het tegenovergestelde omdat je inplaats van een korte training een vrij lange doet van 45-60 minuten. Deze tijd train je op een relatief licht weerstandsniveau en tempo waardoor je niet de hele tijd hoeft te veranderen in tempo.

Je zou het in het begin erg makkelijk moeten ervaren. Dit is een goed teken, aan het einde wordt het namelijk een stuk zwaarder als je al wat meer moe bent.

Begin niet te snel. Het moet lijken dat het in het begin te makkelijk lijkt. Geloof me, op het einde is het een stuk zwaarder. Vergeet ook de warming-up en cool-down niet.

Deze zorgen voor het klaarmaken van de spieren voor een workout en naderhand voor het voorbereiden op de rustperiode. Neme hier de tijd voor om je training compleet te maken.

Al met al is Low-Intensity Training een goed alternatief voor HIIT training.

Hartslag en verbrandingszone

Wil je het geheim weten tot snel(ler) afvallen en veel meer calorieën verbranden? Dat geheim is via je hartslag jezelf houden in je persoonlijke verbrandingszone waarin je lichaam optimaal calorieën verbrandt.

Deze verbrandingszone verbrandt je, zoals gezegd, de meeste calorieën en is tussen 65% en 75% van je maximale hartslag. (Te berekenen met 220 – huidige leeftijd = maximale hartslag).

Stel je bent 40. Dan is je maximale hartslag 220-40=180. Daarvan 65% en 75% procent bereken kom je uit op 180×0,65= 117 en 180×0,75=135. De verbrandingszone van dit voorbeeld is dus tussen de 117 en 135 BPM.

Dit bekent echter niet alles. Het is niet erg om voor kort buiten deze zone te zijn. Daarbij is het luisteren naar je lichaam het belangrijkste aangezien cijfers niet alles zeggen.

Je met meteen rustiger aandoen als je voelt dat je lichaam niet meer verder kan gaan. Luisteren naar je lichaam gaat altijd boven alles.

De verbrandingszone is niet te meten in min/km (hoeveel minuten je doet over een kilometer roeien). Iedere sporter heeft namelijk een ander niveau als het op conditie gaat.

Mensen met een goede conditie hebben een sterkere hartspier waardoor met dezelve min/km een langere hartslag hebben dan bijvoorbeeld iemand met een slechtere conditie.

Op roeitrainers kan je je hartslag helaas vaak niet meten waardoor je hartslagband moet kopen om je hartslag te kunnen meten en dus je verbrandingszone bij te houden.

Trainingsfrequentie

Hoevaak zou je moeten trainen om goed af te vallen?

Ik raad aan dat je minimaal drie keer per week op een regelmatige basis met ongeveer evenveel ruimte tussen elke workout traint. Als je namelijk minder dan drie keer per week traint duurt het veel langer voordat je echte resultaten gaat zien.

Je lichaam moet dan telkens weer conditie opbouwen na lange(re) tijd inactief te zijn geweest.

Hierdoor kan jd lichaam niet toekomen aan het afvallen waardoor je doelen je voorbijschieten.

Eigenlijk is er niet echt een maximum aan het aantal training die je per week zou kunnen doen.

Zolang er maar 24 uur tussen elke training zit.

Echter raad ik dit niet aan. Je lichaam heeft op sommigen punten in de week gewoon zijn rust nodig. Daarom zou ik max vijf keer per week trainen aanraden.

Al met al zou ik minimaal drie, en maximaal vijf keer per week trainen op een regelmatige basis met evenveel tijd tussen elke training.

De juiste houding

Bij het trainen op een roeitrainer is de juiste houding hebben. Je doet namelijk telkens dezelfde beweging voor een lange(re) tijd waardoor je, mits je het verkeerd doet, bijvoorbeeld spierpijn en/of rugpijn kunt krijgen.

Kijk daarom ten allen tijde naar je houding en of deze goed is. De regels voor een goede houding op een roeitrainer zijn:

 1. Houd altijd je rug recht en buig hem nooit. Dit kan rugpijn veroorzaken.
 2. Strekt nooit volledig je benen bij de afzet.
 3. Houd je schouders goed naar achter en laat ze niet naar voren zakken

Als je deze drie regels in je hoofd houdt tijdens het trainen komt het helemaal goed!

Het rustig opbouwen

De roeibeweging is niet ene dagelijkse beweging van de mens en dus een vrij onbekende voor het menselijk lichaam. Dit maakt het heel belangrijk dat je je conditie en trainingen rustig opbouwt.

Begin daarom niet meteen met ellenlange workouts super vaak per week maar begin wat korter door de eerste dag 10 minuten te roeien en elke week 5 minuten erbij te doen.

Als je al wat fitter bent kan je natuurlijk met wat intensievere trainingen beginnen. Overschat een roeitrainer echter niet! Luister daarom ten allen tijden naar je lichaam.

Afwisseling = progressie

Wil je beter, sneller en blijvend resultaat zien met afvallen met een roeitrainer? Dan moet je voor afwisseling zorgen in je trainen.

Hier bedoel ik mee dat je niet meerdere weken steeds dezelfde workout doet. Doe in plaats van dat eerder afwisselen in duurtraining en HIIT of afwisselen met weerstanden en duur van de trainingen.

Dit is belangrijk omdat anders ke lichaam gewend raakt aan de beweging waardoor het geen trainingsprikkels meer krijgt. Deze zijn belangrijk voor het afvallen omdat je veel calorieën verbrandt als je lichaam veel trainingsprikkels heeft.

Voeding

Zoals je kan verwachten ga je niet afvallen met alleen maar trainen op een roeitrainer. Je moet ook iets van een aanpassing maken in je dieet.

Zoals ik al voorheen zei kan je dit doen met een officieel dieet of een zelfgemaakt en minder streng dieet waarbij je bijvoorbeeld in plaats van een snack een gezonde snack zoals een stuk fruit, een handje ongezouten nootjes of een bak kwark.

Een andere hele goede tip is alleen maar water drinken. Water bevat namelijk nul calorieën waardoor je alleen maar meer calorieën meer verbrandt ten opzichte van wat je inneemt. Dit zou moeten resulteren in meer en sneller afvallen.

Gratis Exclusieve Bonus

Bovendien kan je via mij een unieke en exclusieve bonus ontvangen. Wil je weten hoe je dat kan doen? Lees dan een stukje verder

Deze bonus is 12 weken lang roeischema die jouw gaat helpen met het opbouwen van je conditie met een roeitrainer met daarbij een paar onmisbare tips om roeien op een roeitrainer leuker te maken. Deze kan je meteen gebruiken als je jouw perfecte roeitrainer hebt uitgekozen. Je ontvangt deze bonus door de volgende stappen te volgen:

 1. elete je cookies.
 2. Klik op een van de knoppen onder de roeimachines
 3. Mail de bol.com factuur van de roeitrainer naar dit e-mail adres.
 4. Ontvang de unieke gratis bonus via een PDF bestand in de mail!
 5. (Laat ook weten uit welk artikel je hebt gekocht zodat je de juiste bonus krijgt!)

Top 3 roeitrainers om mee af te vallen

Nu we hebben besproken waarom een roeitrainer zo goed is om mee af te vallen en tips voor bij het afvallen gaan we nu bespreken met welke roeitrainers je het beste kunt afvallen.

Ik heb hier een top 3 staan van de beste roeitrainers die nu te koop staan. Onderaan de top 3 staan een link naar een artikel waar je een uitgebreidere top 8 kunt bekijken.

Tunturi Cardio Fit R20 ~ Budget roeitrainer

Deze roeitrainer is de goedkoopste tussen al deze roeitrainers en een perfecte voor beginners. Hij is namelijk perfect voor thuisgebruik maar niet voor intensief gebruik.

Deze roeitrainer maakt gebruik van een elastische weerstand en heeft 4 weerstandsniveaus en is ook makkelijk op te bergen omdat hij inklapbaar is. Dit maakt hem ideaal voor thuisgebruik!

Verder is deze roeitrainer voorzien van een LCDs scherm met daarop alle benodigde informatie.

De maximale gebruikerslengte is 195cm en het maximale belastbaar gewicht is 110kg. Bovendien heb je 1 jaar fabrieksgarantie.

 • Elastische weerstand

 • Uitstekend voor beginners

 • 4 weerstandsniveaus

 • LCD-Monitor

 • Inklapbaar

 • Geschikt voor thuisverbruik, maar niet voor intensief gebruik

 • Maximaal gebruikerslengte: 195cm

 • Maximaal belastbaar gewicht: 110 kg

 • 1 jaar fabrieksgarantie

Hammer Cobra XTR ~ Beste Prijs kwaliteit verhouding

Dit is wel de premium magneetweerstand roeitrainer. Deze is namelijk een kwalitatief hoogstandje die je intensief bruikbaar is. Hij heeft 10 weerstanden en die je via een scherm met alle soorten functies erop kan uitkiezen.

Verder is deze roeitrainer inklapbaar waardoor die makkelijk op te bergen is.

Deze roeitrainer heeft beweegbaren volpraten wat betekent dat er geen maximale lichaamslengte is. Iedereen kan dus op deze roeitrainer trainen. Er is wel een maximaal gebruikersgewicht van 120 Kg. Naast al dit is een 2 jaar fabrieksgarantie.

 • Magneetweerstand

 • 10 weerstanden

 • Scherm

 • Inklapbaar

 • ingebouwde fitnessprogramma’s

 • Geschikt voor intensief gebruik

 • Beweegbare voetplaten – in stellen voor verschillende lichaamslengtes

 • Maximaal gebruikersgewicht: 120 Kg.

 • 2 jaar fabrieksgarantie

Infiniti R9 IR ~ Premium luchtweerstand roeitrainer

Dit is onder de roeitrainers met luchtweerstand wel echt het premium model. Hij maakt eigenlijk niet allen gebruik van luchtweerstand omdat er ook een magnetisch weerstandsteem erop zit.

Deze roeitrainer heeft een uniek extra, namelijk een borstband waarmee je je hartslag kunt bijhouden tijdens de workout.

Deze hartslag is te zien op het scherm die je niet eens hoeft aan te raken om te wisselen tussen menu’s.

Je kan namelijk met de remote control handgreep alles controleren wat er op het scherm gebeurt. Verder is de constructie gemaakt van lichtgewicht, maar toch stevig aluminium wat een maximaal belastbaar gewicht van 130 kg geeft. Dit wordt gecombineerd met wel 3 jaar fabrieksgarantie!

 • Lucht en magnetische weerstand

 • Opklapbaar

 • Inclusief borstband

 • Remote control op handgreep (niet meer scherm moeten aanraken)

 • Lichtgewicht maar stevig aluminium constructie

 • Maximaal belastbaarheid: 130kg.

 • 3 jaar fabrieksgarantie

Is de roeitrainer nou hét fitnessapparaat voor jou? Kijk dan naar mijn artikel over de beste roeitrainers voor thuis waarin ik de top 8 beste roeitrainers op een rijtje heb gezet!

Afsluiting

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen door middel van dit artikel. Heb je nog vragen? Zet ze in de reacties en ik reageer z.s.m. terug!

Wil je meer fitnessapparaten voor in je eigen huis zien? Kijk dan naar mijn artikel over fitnessapparaten om mee af te vallen of bekijk al mijn artikelen over fitnessproducten!

Of lees mijn 3 meest recente berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *