Afvallen met shakes: een verstandige keuze?

Als je graag wilt afvallen, weet je dat het niet makkelijk is om hiermee te beginnen. Er zijn immers diverse methodes om mee af te vallen, waaronder drastische methodes die je beter kunt vermijden. Wil je graag op een gezonde manier afvallen, maar heb je geen idee hoe? Veel mensen kiezen dan voor afvallen met shakes. Er zijn echter een heleboel mensen die hier hun vraagtekens bij zetten. Werkt afvallen met shakes echt en is het wel goed voor je? Hoelang kun je doorgaan met het drinken van shakes? Wat zijn de voor- en nadelen van deze methode en welke shakes moet je dan drinken? Ook jij hebt misschien je twijfels als het gaat om afvallen door middel van het drinken van shakes.

Dat brengt ons bij de vraag: is afvallen met shakes een verstandige keuze? Om antwoord te geven op die vraag, gaan we dieper in op de voor- en nadelen van afvallen met shakes. Ook delen we de ervaringen van andere mensen. Hierdoor kun jij duidelijkheid krijgen en op een goede wijze starten met je fitness journey. Ben je benieuwd naar of afvallen met shakes echt werkt en of het goed is voor je? Lees snel verder, want we leggen het graag voor je uit!

Afvallen is een rekensom

Allereerst willen de meeste mensen weten of het überhaupt mogelijk is om af te vallen met shakes. Het antwoord zit hem eigenlijk in een rekensom! De enige manier waarop je kunt afvallen is wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Dit wordt ook wel een calorie tekort genoemd, of in het Engels: calorie deficit. Als je start met het drinken van shakes, is de kans groot dat je aan het einde van de dag een calorie tekort hebt, omdat er vaak niet veel calorieën zitten in een shake. Wanneer je dan een maaltijd vervangt door een shake, eet je gedurende de dag immers minder calorieën. Dit leidt tot een calorie deficit. Het resultaat? Je valt af! Drink je nou shakes waar veel calorieën in zitten en verbrand je daarbij dagelijks minder calorieën dan dat je binnenkrijgt? Dan is er sprake van een calorie overschot (of calorie surplus) en kom je aan. Wanneer je wilt afvallen met shakes is het dus erg belangrijk dat je let op de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt en hoeveel calorieën je dagelijks verbrandt. Alleen zo kun je effectief afvallen met shakes.

Weet je niet hoeveel calorieën je per dag “mag” binnenkrijgen wanneer je wilt afvallen? In theorie heeft een vrouw circa 1800-2000 kcal nodig per dag. Een man heeft dagelijks circa 2300-2500 kcal nodig. Wanneer je wilt afvallen, wordt er aangeraden om dagelijks 500 calorieën minder te eten dan je lichaam nodig heeft. In principe staat 7000 kcal gelijk aan 1 kilo gewichtsverlies. Dit betekent dat wanneer je 500 kcal minder eet per dag, je ongeveer een halve kilo aan lichaamsgewicht verliest per week. Als je wilt weten hoeveel calorieën je exact mag binnenkrijgen tijdens het afvallen, raden we je aan om je te laten adviseren door een diëtiste of de huisarts.

Voordelen van afvallen met shakes

Nu we weten dat afvallen met shakes alleen mogelijk is wanneer je in een calorie deficit terecht komt, vraag je je misschien af wat dan de voordelen zijn van afvallen met behulp van shakes.

Shakes kennen vele voordelen, maar hierbij is het uiteraard wel afhankelijk van welke shake je nou precies drinkt. Kies je voor een gezonde, groene smoothie bomvol vitamines? Dan weet je in ieder geval zeker dat je tijdens je dieet alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt! Ook kunnen shakes je een vol gevoel geven, waardoor je minder snel geneigd bent om te snacken tussendoor. Dit leidt ook weer tot het nuttigen van minder calorieën. En we weten inmiddels: iets minder calorieën eten dan dat je daadwerkelijk verbrandt, leidt tot afvallen!

Daarnaast is het handig als je shakes drinkt die je lekker vindt. Veel mensen vervangen namelijk een maaltijd voor een shake. Als je de shake niet lekker vindt, is de kans groot dat je na het drinken van de shake toch graag een lekkere maaltijd wilt eten. Hierdoor krijg je natuurlijk méér calorieën binnen dat je had verwacht.

Kortom: het is dus erg belangrijk dat je kiest voor een shake die gezond is, lekker is en dat vult. Hierdoor sla je met plezier een overheerlijke shake achterover.

De nadelen van afvallen met shakes

Nu we de voordelen hebben besproken, ben je vast ook benieuwd naar de nadelen die kleven aan het afvallen door middel van shakes.

Helaas kunnen er ook nadelen zitten aan deze dieetmethode. Het is immers allemaal afhankelijk van het type shake dat je drinkt. Kies je voor een shake die bomvol calorieën zit, niet de meest gezonde ingrediënten bevat of eentje die je absoluut niet lekker vindt? Dan is de kans groot dat het afvallen niet zal verlopen zoals je graag zou willen.

Een shake met veel calorieën leidt ertoe dat je snel te veel calorieën binnenkrijgt. Hierdoor kan het erg lastig worden om af te vallen. Ook kiezen veel mensen helaas voor shakes die niet voldoende vitamines of voedingsstoffen bevatten. Wanneer je niet voldoende vitamines, mineralen of voedingsstoffen binnenkrijgt, is dit niet goed voor je gezondheid. Je zult misschien wel afvallen met het drinken van deze ongezonde shakes, maar helaas zal je gezondheid er dus onder leiden. Dat wil je natuurlijk absoluut niet! Je gezondheid staat immers altijd op nummer 1. Let er daarom goed op dat je kiest voor shakes die je alle benodigde stoffen bevatten.

Welke shakes moet ik kiezen?

Je weet inmiddels dat er wat haken en ogen zitten aan het afvallen met shakes en dat afvallen op deze manier werkt niet altijd. Je moet rekening houden met een aantal factoren zoals:

  • Bevat de shake voldoende vitamines en mineralen?
  • Bevat de shake niet te veel calorieën?
  • Is de shake lekker?

Alleen wanneer je de drie bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, is de kans aanzienlijk dat je afvalt met shakes.

Afvallen met shakes ervaringen

Voordat je start met een nieuwe methode voor afvallen, is het altijd fijn om eerst te achterhalen wat de ervaringen zijn van andere mensen met de methode. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de ervaringen van andere mensen met het afvallen met shakes!

Op internet komen we veel ervaringen tegen van mensen die succesvol zijn afgevallen met behulp van shakes. Maar wat ook opvalt, is dat veel mensen het lastig vinden om een dieet met shakes vol te houden. Velen geven aan dat ze de shakes niet lekker vinden en ze het daardoor lastig vinden om het dieet vol te houden. Anderen geven aan dat de shakes na een tijdje vervelen en ze toch overstappen op ‘normaal’ voedsel. Omdat ze dan al een tijdje alleen maar shakes hebben gedronken, is de kans groot dat ze neigen naar ‘binge eating’. Dit is wanneer je in een korte periode veel voedsel nuttigt. Hoogstwaarschijnlijk omdat ze al dat eten een poosje hebben moeten laten staan en ze er nu toch erg naar neigen. Het drinken van een shake is immers niet hetzelfde als het eten van vast voedsel, geeft iemand aan.

We zien ook veel mensen die enthousiast zijn over het afvallen met shakes. Een heleboel mensen hebben één maaltijd vervangen voor een shake. Hierdoor kunnen ze beter op hun calorie-inname letten en weten ze zeker dat ze niet te veel calorieën nuttigen.

Ook zien we online veel discussies over afvallen met shakes. Veel mensen geven aan dat je beter kunt afvallen door gezonde maaltijden te nuttigen die laag zijn in calorieën. Deze maaltijden geven je vaak een ‘vol’ gevoel. Dit gevoel kunnen shakes je helaas niet altijd geven. Hierdoor is de kans groot dat je toch nog tussendoor wilt snacken en je helaas te veel calorieën nuttigt.

Wil je aan de slag met afvallen met shakes?

In dit artikel hebben we het uitgebreid gehad over afvallen met shakes. Je kent nu de voor- en nadelen van afvallen met shakes en weet waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste shakes. Weet jij al of dit de juiste methode is voor jou? We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het maken van een keuze!

Krijg hulp bij het afvallen!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het afvallen? Lees onze review over het Fitcooking Lifestyle Programma.Hierin vertellen we je meer over dit digitale e-book van 193 pagina’s waarin je weer te weten komt over lifestyle, training en voeding. Het programma is speciaal gemaakt voor sporters die iets beters zoeken dan een normaal receptenboek. Ideaal voor wanneer je wilt afvallen! Je kunt het programma zien als een blauwdruk van een mooie en gezonde lifestyle. Een andere aanrader is de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm. De naam zegt het al: dit boek is de holy grail voor iedereen die graag effectief wilt afvallen. Wanneer je de Afslank Receptenbijbel aanschaft, leer je al gauw dat afvallen helemaal niet hoeft te voelen als een dieet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.