Afvallen met smoothies een goed idee of weer een nieuwe hype?

Afvallen met smoothies

afvallen met smoothies

Je wil nu echt eens wat doen aan je buikje en dat getal op de weegschaal mag ook wel naar beneden. Afvallen met smoothies lijkt je een geweldige manier om weer in vorm te komen.

Maar je vraagt je af of het wel werkt en waar je dan precies op moet letten. Er zijn zoveel recepten op het internet te vinden en met de wirwar van verschillende diëten weet je al helemaal niet meer wat je nu wel en niet kunt geloven.

Smoothies zijn een goede manier om langer vol te zitten omdat je er langer verzadigd van bent. Maar dan moet je het natuurlijk niet volstoppen met fruitsuikers en over overbodige andere gezonde stoffen.

In dit artikel zal ik je meer vertellen over de gezondste smoothies en de smoothies die je beter niet kunt klaarmaken. 

Snel ontbijten en gewicht verliezen

Voor veel mensen zijn de ochtenden druk, hectisch en is het vliegen en weer doorgaan. Even snel wat klaarmaken om vervolgens in de auto te stappen om achter in de file aan te sluiten.

Een smoothie is dan een makkelijk ontbijt wat je snel drinkt en ook nog eens makkelijk mee neemt in de auto. Maar stop je er wel de juiste ingrediënten in om de dag goed te beginnen?

Als je dit niet doet zal je ervaren dat je na een korte tijd weer honger krijgt terwijl een gezonde smoothie je juist een vol en voldaan gevoel geeft tot lunchtijd. 

Afvallen met smoothies een fabeltje?

Als je de verkeerde smoothies klaarmaakt ga je niet afvallen. Zoals ik je al aangaf begrijp ik dat het internet volstaat met recepten, niet alle recepten zijn even gezond. Zo heb je misschien een heerlijke smoothie gevonden van amandelmelk, banaan en aardbeien. Maar wees eens eerlijk, denk je dat dit zo gezond is?

Het zit bomvol fruitsuikers en het bevat maar weinig calorieën. Dit is dan ook een smoothie die je niet als een maaltijd vervanger kunt maken. Dan moet een smoothie namelijk veel meer verzadigde voedingsstoffen bevatten waardoor je voor een langere tijd goed vol zit. 

Smoothies zijn toch niet gezond?

Een smoothie is gezond als je maar een juiste samenstelling gebruikt voor je maaltijd vervanger. Als je dit gebruikt als maaltijdvervanger moet je er wel voor zorgen dat je het op de juiste manier klaarmaakt. Dan gebruik je dus niet alleen maar fruit, maar juist veel groenten, havermout, noten en zaden. 

Het is echt mogelijk om het afvallen makkelijker te maken door twee maaltijden per dag te vervangen door een groene smoothie. Maar dan moet je smoothie wel voldoende voedingstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft. 

Bouw je smoothie op de volgende manier op;

 • Vitamines: haal deze uit groente en fruit
 • Koolhydraten: deze haal je uit groente en havermout
 • Gezonde vetten: denk dan aan noten, zaden en notenpasta
 • Eiwitten: havermout en noten en zaden
 • Vezels: groente, zaden en havermout

Smoothie recept

Nu je een idee hebt hoe je smoothie er dan uit moet zien wil je natuurlijk je eigen smoothies gaan maken. 

Hoe ziet dat er dan uit?

 • 100 tot 200 gram groente
 • 2x een stuk fruit
 • 1 eetlepel zaden
 • 1 handje noten
 • 2 eetlepels havermout
 • 200 ml water

Maak eens een spinazie smoothie

 • 50 gram courgette
 • 50 gram spinazie
 • 100 gram blauwe bessen
 • 1 banaan
 • 15 gram pistachenoten
 • 10 gram hennepzaad
 • 200 ml water
 • 20 gram havermout

Als je dit vergelijkt met een paar boterhammen met boter, kaas of ander beleg zie je wel dat je meer gezonde voedingsstoffen binnen krijgt met een groene smoothie. We hebben er allemaal veel moeite mee om voldoende groente te eten, met een groene smoothie maak je dit een stuk eenvoudiger voor jezelf. 

Wil je meer groene smoothie recepten bekijken? Lees dan hier meer over mijn favoriete groene smoothie recepten.

afvallen met smoothies

Waarom diëten je niet verder helpen

De meeste diëten zijn niet zo gezond voor je lichaam omdat je voor een korte periode jezelf volledig uithongert en veel minder calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt.

Op het moment dat je al van alles hebt geprobeerd is het slim om eens na te denken over het vervangen van twee maaltijden door een groene smoothie. Maak wel altijd een goed gevulde smoothie waar je vol van zit.

Ben je bang dat je niet vol zit van je smoothie?

Misschien ben je bang dat je door je maaltijden te vervangen door een groene smoothie niet vol zit. Het klopt inderdaad dat het drinken van een smoothie je hersenen een ander signaal geeft dan het eten van vast voedsel. Maar jij kunt je hersenen een beetje in de war brengen door je smoothie dikker te maken.

Door er minder water in te doen word je smoothie vanzelf dikker. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om het in een kom te gieten en het met een lepel te eten. Dan doe je er langer over en zal je vanzelf vol zitten. 

afvallen met smoothies

Afvallen met smoothies doe je zo!

1.Neem de tijd om je smoothie te drinken

Om vol te zitten van je smoothie moet je de tijd nemen om je smoothie te drinken. Drink het dus niet in vijf minuten leeg maar neem even de tijd om je lichaam het signaal te geven dat je eten binnen krijgt. 

2.Doe veel groente in je smoothie

Door veel groente in je smoothie te stoppen krijg je veel antioxidanten, vezels en vitamines binnen. Als je veel groentes toevoegt aan je smoothie maak je het alleen maar gezonder. Maar het moet natuurlijk ook nog goed smaken, dus experimenteer hiermee. 

3. Voeg niet te veel fruit of andere zoetstoffen toe

Als je smoothies drinkt voor het afvallen moeten er niet veel suikers in zitten. Zo zie je regelmatig heerlijke smoothies waar drie stuks fruit in zitten, en extra honing wordt toegevoegd. Deze smoothies zijn niet zo gezond. Hou dus altijd het idee in je achterhoofd van 100/200 gram groente en 2 stuks fruit.

Veel suikers in je smoothie

Als je een smoothie drinkt die heel zoet is en veel suikers bevat krijg je een flinke piek in je suikerspiegel. Krijg je meer suikers binnen dan je lichaam kan verwerken dan gaat je lichaam dit opslaan als vetweefsel.

Een te zoete smoothie is niet zo goed. Maar wat nu als je er veel moeite mee hebt om je smoothie niet zoet te maken? Probeer het dan stap voor stap af te bouwen. Hoe minder zoet, hoe beter dit is voor je gezondheid. Zo gaan smoothies je helpen met het afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *