BMI berekenen – bereken hier je Body Mass Index

BMI berekenen

Met het berekenen van je BMI (Body Mass Index) weet je of je een gezond gewicht hebt. Je kunt je BMI berekenen door hieronder je lengte, gewicht, geslacht en leeftijd in te vullen.

Je kunt de BMI berekenen voor mannen, vrouwen en kinderen vanaf 2 tot 70 jaar. Om erachter te komen of je een gezond gewicht hebt kan je een berekening maken van je BMI.

Een gezond BMI geeft een beeld van de verhouding tussen je gewicht en je lengte. De score geeft een algemeen beeld en geeft geen persoonlijke analyse.

Daarom is het ook nodig om een aantal andere onderdelen mee te nemen om erachter te komen hoe je gezondheid er voor staat.  

Maar wat is nu een gezond BMI en hoe bereken je dit precies. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is BMI?

BMI is de Body Mass Index, dit is de verhouding die kijkt naar je lichaamslengte en je gewicht. Met deze berekening komt er een score die aangeeft of je gewicht gezond is, te laag is of juist veel te zwaar is.

Het berekenen van je BMI is niet 100% betrouwbaar, het geeft meer een algemeen beeld van je gezondheid. Het geeft een algemeen beeld van je gezondheid maar is dus niet persoonlijk aangepast aan je lichaam.

Hoe bereken je BMI?

Met de BMI formule bereken je dus de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Om dit te doen volg je een eenvoudige formule. Deze formule is er voor zowel mannen als vrouwen.

Gewicht in kg/ Lengte x lengte in meter =BMI

Als je dan 170 cm bent en 60 kg weegt bereken je de BMI als volgt:

60kg / (1,70×1,70) = 2,89 (dus 60kg / 2,89 =20,76)

Je kunt dus heel makkelijk zelf je BMI berekenen.

Wat is een gezond BMI?

Een BMI score geeft aan of je gewicht gezond is. Een ongezonde BMI score is onder de 18,5. Een gezond BMI is een score tussen de 18,5 en 25. Tussen de 25 en 30 geeft aan dat je gewicht te hoog is. Tussen de 30 en 40 je hebt ernstig overgewicht (obesitas). Is de score 40 of hoger dan is er sprake van morbide obesitas.

Om een gezond gewicht te behouden moet je dus om tussen de 18 en 25 blijven.

BMI score:

Onder de 18,5Ondergewicht
Tussen de 18,5 en 25Normaal gewicht
Tussen de 25 en 30 Overgewicht
Tussen de 30 en 40 Zwaar overgewicht (obesitas)
Score boven de 40 Morbide obesitas, ernstig overgewicht.

Het BMI geeft een algemeen beeld, dit kan per bevolkingsgroep verschillen. Zo blijkt dat Aziaten een andere lichaamsbouw hebben dan Europeanen. Dit geeft al aan dat de BMI niet een persoonlijke score is die voor iedereen een goed beeld geeft.

BMI berekenen

Spiermassa

Nu kan het zo zijn wanneer je veel spieren hebt gekweekt. Spieren zijn zwaar en dat zal je dan ook terug zien op de weegschaal. Met de berekening van het BMI kan het dan voorkomen dat je een ongezonde score krijgt terwijl het opbouwen van spiermassa niet ongezond is.

Een buikje

Bij sommige mensen hoopt het vet zich op bij een bepaalde plek bijvoorbeeld rond de buik. Dan kan het zijn dat je met de berekening wel een gezond BMI krijgt maar dit is niet helemaal terecht. Vet rond je organen is heel ongezond. Daarom geeft een gezonde BMI score niet altijd een goed beeld van je algemene gezondheid.

Wat is een gezond gewicht?

Om even duidelijk te maken wat nu een gezond gewicht is staan we er even bij stil dat je niet te zwaar bent en ook niet te licht. Overgewicht is slecht voor je gezondheid, de kans op ziektes en aandoening verhoogt hierdoor enorm.

Een te laag gewicht is ook heel ongezond, hierdoor krijg je weinig energie en bouwstoffen binnen.

Dit is niet goed voor je immuunsysteem en veroorzaakt ook gezondheidsklachten. Het is dus beter als je gewicht niet te laag is maar ook zeker niet te hoog.

Wat is je vetpercentage?

Als je nu nog een beter beeld wil krijgen van je lichaam naast de score voor een gezond BMI, is het ook mogelijk om te kijken of je een gezond vetpercentage hebt.

Als je de juiste verhouding weet van je spiermassa, vetpercentage en je BMI berekent weet je hoe je gezondheid er op dit moment uitziet.

Je vetpercentage kan je berekening door een huidplooimeting te laten doen. Dit kan je bij veel sportscholen laten doen, maar kan je ook eenvoudig zelf doen door een huidplooimeter aan te schaffen.

BMI berekenen

Meten van je taille

Wil je nu gebruik maken van de BMI berekening maar wel een juist algemeen beeld krijgen van je gezondheid? Meet dan ook je taille op om zeker te weten dat hier geen overtollig vet is opgeslagen. Als je heel gespierd bent geef dit een helder beeld in vergelijking met overtollig buik vet.

Je meet je taille in het midden tussen je onderste ribben en door de bovenkant van je bekken op te meten. Meet dit terwijl je uitademend om een juiste score op te meten.

Wat is een gezonde taille voor mannen?

Onder de 79 cm Ondergewicht
Tussen de 79 tot 94 cm Gezond gewicht
Tussen de 94 tot 102 cm Sprake van overgewicht
Meer dan 102 cm Obesitas

Wat is een gezonde taille voor vrouwen?

Onder de 68 cm Ondergewicht
Tussen de 68 en 80 cmGezond gewicht
Tussen de 80 tot 88 cm Sprake van overgewicht
Meer dan 88 cm Obesitas

Een gezond BMI geeft dus een algemeen beeld van je gezondheid. Alleen de BMI score is niet voldoende om een relevant beeld te krijgen, neem ook altijd je vetpercentage op en meet je taille om een duidelijk beeld te krijgen van je gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *