Gezond vetpercentage? Het geheim is eigenlijk heel simpel!

gezond vetpercentage

Heb je nu geen idee wat een gezond vetpercentage is, dan is het lastig om zeker te weten dat je vet verliest met een gezonde levensstijl of je nieuwe dieet. 

Met een moderne weegschaal die ik zelf gebruik zie je verschillende gegevens. Zoals mijn BMI maar ook wat mijn vetpercentage is.

Omdat het belangrijk is om je eigen voortgang bij te houden moet je wel weten hoeveel je afvalt, vooral als je dit niet direct terugziet op de weegschaal.

Het is dan wel prettig om te bereken wat een gezond vetpercentage is wat helemaal past bij je lichaam, gewicht, en bouw. In dit artikel ontdek je wat je ideale vetpercentage is. 

Wat is vetpercentage?

Je vetpercentage geeft dus aan hoeveel procent van je totale lichaamsgewicht is opgebouwd uit vet. Je vetpercentage bereken je dus door je gewicht min de vetvrije massa te doen. 

Met de vetvrije massa bedoelen we dan je spieren, botten, pezen, weefsels en organen. Je lichaam bestaat uit twee verschillende soorten vet:

  • De essentiële vetten die je lichaam nodig heeft om te functioneren
  • Niet essentiële vetten (het overtollige vet.) 

Een gezond vetpercentage

Nu wil je natuurlijk weten wat een gezond vetpercentage is. Dat verschilt dus per man, vrouw en lichaamsgewicht. Daarom staat hieronder een lijstje zodat je zelf kan zien wat voor vetpercentage bij je lichaam past. 

       Mannen

De onderstaande percentages geven een indicatie of je vetpercentage gezond is.  

Jonger dan 34 Tussen de 6 en 20%
34 tot 55 jaar Tussen de 7 en 25%
Ouder dan 55 Tussen de 9 en 25%

      Vrouwen

De onderstaande percentages geven een indicatie of je vetpercentage gezond is.  

Jonger dan 35 Tussen de 16 tot 32%
Ouder dan 35 Tussen de 20 tot 35%

Nu zien de meeste mensen vet als iets ongezonds en niet functioneel onderdeel van ons lichaam. Toch hebben we vet nodig. Vet biedt een isolatielaag om je warm te houden en heeft ook verschillende andere functies.

Het vet in je lichaam maakt hormonen aan, wat dus weer energie vrij maakt die je weer nodig hebt om te functioneren. Terwijl een grappig feitje is, is dat je vetpercentage hormonen aanmaakt, wat je eetlust juist verminderd. 

Een vetpercentage boven de 25 is niet gezond. Dit vetpercentage verhoogt de kans op hart en vaatziektes. Heb je een BMI van 25 of hoger dan is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. 

Met een te laag vetpercentage ben je ook niet goed bezig. Sporters met een te laag vetpercentage, presteren op sportief vlak minder goed dan mensen met een gemiddeld vetpercentage. Een gezond vetpercentage is dus niet te hoog maar zeker ook niet te laag. Een gemiddelde score is het beste voor je gezondheid. 

Wat is een gezond vetpercentage?

Natuurlijk is iedereen anders en heeft iedereen daarom logischerwijs ook een ander vetpercentage. Maar als we kijken naar de gemiddelde Nederlander dan is er wel een normaal vetpercentage te noemen. 

Een gezond vetpercentage verschilt dus altijd per leeftijd en geslacht. Gemiddeld is een normaal vetpercentage in Nederland voor vrouwen tussen de 25 en 31. Dit is voor mannen tussen de 18 en 25. 

Gezond vetpercentage

Hoe kan je meten of je een gezond vetpercentage hebt?

Er zijn een aantal manieren waarmee je vetpercentage kan meten. De meest gebruikte zijn met een:

HuidplooimetingBij deze methode gebruik je een vetpercentagemeter
DEXA scanBij deze methode wordt er een röntgenfoto gemaakt
Bio elektrische impedantie analyseBij deze methode wordt er gebruik gemaakt van een speciale weegschaal
Hydrostatisch wegenBij deze methode wordt er gebruik gemaakt van een waterbad

Wil je zelf een meting doen met een vetpercentagemeter, en bijhouden wat je BMI is, hoe hoog je vetpercentage is en je gewicht? Dan is het handig om een goede weegschaal en vetpercentagemeter aan te schaffen.

Dit is zijn weegschaal en de vetpercentagemeter die ik zelf gebruik en waar ik dus heel enthousiast over ben. 

Meet hier je BMI

Dit betekent je score

Het verschil tussen vetpercentage van een vrouw en man

In de tabel heb je al gezien dat het vetpercentage van vrouwen en mannen verschilt. Zo hebben vrouwen meer vetpercentage dan mannen en zit het vet ook op andere plaatsen. 

Bij vrouwen wordt het vet vooral opgeslagen bij de billen, heupen en benen. Terwijl bij mannen juist meer vet op en rond de buik en juist niet bij de benen of de heupen wordt opgeslagen.

Buikvet is een gevaarlijk vet wat voor vervelende ziektes kan zorgen. Voor zowel vrouwen als mannen is het daarom verstandig om een gezond vetpercentage te behouden. 

Hoe kan je vetpercentage verlagen?

Vetpercentage bouw je dus op door ongezonde voeding. Het is dus nodig dat je voedingspatroon verandert en minder suikers en ongezonde dingen gaat eten.

Door je gezonde eetpatroon te omarmen zal je vetpercentage daardoor steeds lager worden. Het geheim van een gezond en fit lichaam is dus eigenlijk heel simpel. Het krijgt minder energie binnen dan het verbruikt.

Als je dat in je dagelijkse leven kan toepassen zal je afvallen, strakker in je vel zitten en je lekkerder voelen. Daarmee zal je vetpercentage verlagen en blijft dit percentage ook laag. 

Niet veel aandacht geven aan vetpercentage

Natuurlijk liegen de cijfers niet, daarom is het verstandig om in de gaten te houden of je goed voor je lichaam zorgt. Maar aan de andere kant zeggen cijfers ook niet alles. 

Steeds meer mensen focussen zich dus op het verlagen van het vetpercentage, en kijken daarbij niet naar het gewicht. Maar deze twee zijn natuurlijk wel met elkaar verbonden. 

Daarnaast is het veel beter om een gemiddeld vetpercentage te hebben, en een gezonde leefstijl aan te houden. Een gezond vetpercentage is niet het belangrijkste wat er is.

Als je maar een gebalanceerd dieet volgt met voldoende voedzame stoffen, die je lichaam voldoende voeding geeft om zijn energie uit te halen.

Het draait dus allemaal om een gezonde levensstijl. Dat gaat je dus helpen om dit op de lange termijn vol te houden en zal zorgen voor een gezond en fit lichaam.

Dat vetpercentage verlaag je dan vanzelf. Zo zal ook jij fit en slank blijven en verlaag je dat vetpercentage vanzelf wel.

2 reacties op “Gezond vetpercentage? Het geheim is eigenlijk heel simpel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *