Eenvoudig je vetpercentage verlagen? Ontdek hier hoe je het deze keer wel volhoud!

Wat is een gezond vetpercentage

In dit artikel delen we een aantal eenvoudige manieren om je vetpercentage te verlagen en ervoor te zorgen dat deze ook laag blijft.

Als je een strakker lichaam wil dan is het overtollige vet op je lijf een doorn in het oog. Dat vetpercentage wil je dan ook omlaag brengen.

Voor veel mensen is dit dan ook de reden om minder te gaan eten en het aantal calorieën drastisch te verminderen. Dit is in theorie een goede manier om het vet te verliezen. Maar of dit je op de lange termijn ook helpt?

Hoe kan jij je vetpercentage verlagen?

Ben je op zoek naar een goede manier om van je overtollige kilo’s af te komen? Het vet op je buik is een onderdeel van je lichaam waar je niet trots op bent. Daarom wil je er graag afscheid van nemen.

Om dit overtollige vet kwijt te raken is het nodig dat je een aantal dingen anders gaat doen. Maak er een gewoonte van om gezonder te eten en laat dit onderdeel zijn van je dagelijkse leven. Dit zal je helpen om je vet te verliezen.

Geduldig zijn wanneer je je vetpercentage wil verlagen

Het is belangrijk om de tijd te nemen om je vetpercentage te verliezen. Iedereen kan zijn vetpercentage verliezen maar bij de een gaat het sneller dan bij de ander. Vermijd heftige crash diëten waarbij je veel te weinig calorieën binnenkrijgt en jezelf compleet uithongert. Het verlagen van je vetpercentage vraagt om gezonde voeding en heeft wat tijd nodig.

Sta niet meteen elke dag op de weegschaal maar geniet van de kleine veranderingen van je lichaam. Verander stap voor stap een aantal dingen in je manier van eten. Dit maakt het makkelijk om het op de lange termijn vol te blijven houden. Dan gaat het je lukken om je vetpercentage te verlagen.

Afwisselen koolhydraten

Het afwisselen van je koolhydraten is niet voor iedereen geschikt, dit kan je wel helpen bij het verlagen van je vetpercentage. Op sommige dagen eet je veel koolhydraten en op andere dagen eet je weinig koolhydraten, hierdoor maakt lichaam automatisch gebruik van een calorietekort.

Als je intensief gaat trainen eet je dan veel koolhydraten. En wanneer je niet gaat trainen heb je deze calorieën niet nodig. Dan eet je er ook minder van.

Doordat je alleen maar veel calorieën binnenkrijgt op je trainingsdagen worden deze ook meteen weer verbrand. Deze manier van eten zorgt ervoor dat je ondanks caloriearm te eten toch intensief kan blijven sporten.

Vetpercentage verlagen met eiwitten

Een van de belangrijkste stoffen voor het opbouwen van je spieren zijn eiwitten. Eiwitten zijn daarnaast ook belangrijk bij het verlagen van je vetpercentage. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor je spieren. Bij het afvallen zorgen eiwitten ervoor dat je spieren in stand worden gehouden.

vetpercentage verlagen

Het is goed om te weten dat spierweefsel meer energie verbruikt dan vetweefsel. Door voldoende eiwitten te eten heb je altijd voldoende energie.

Een ander groot voordeel van eiwitrijke recepten is dat je er een verzadigd gevoel van krijgt. Door dit toe te voegen aan je eetpatroon voorkom je een hongergevoel. Hierdoor eet je minder en dat maakt het makkelijk om je vetpercentage te verliezen.

vetpercentage verlagen met minder calorieën

De meeste mensen kiezen ervoor om veel te sporten en gezonder te eten als ze veel willen afvallen. Vet verlies je echter alleen als je het aantal calorieën ook naar beneden brengt.

Het is nodig dat je altijd minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Om erachter te komen hoeveel calorieën je dan precies moet binnenkrijgen moet je weten wat de caloriebehoefte is van je lichaam.

Een bekende formule die je hiervoor kan gebruiken is de Harris en Benedict formule. Het groot voordeel van een kleine verlaging in calorieën is dat je tijdens het afvallen op deze manier je spiermassa in stand houdt.

Daarnaast voorkom je ook nog eens het vervelende hongergevoel. Hierdoor is het mentaal ook een stuk makkelijker vol te houden.

Krachttraining en cardio

Naast het verlagen van je vetpercentage is je tweede doel het in stand houden van je spieren en daarmee je energieverbruik. Dit doe je door dagelijks minder calorieën te eten in combinatie met het blijven trainen.

Om meer calorieën te verbranden is het raadzaam om naast krachttraining ook gebruik te maken van cardio. Met een interval cardio maak je gebruik van een korte intensieve training van maximaal een kwartier, met deze training kan je extra calorieën verbranden. Dan hoef je geen uren gebruik te maken van een loopband of crosstrainer.

Groente eten

Een van de makkelijkste dingen om je vetpercentage te verliezen is meer groente te eten. Het grote voordeel van groente is dat het je een verzadigd gevoel geeft, vol zit met goede voedingstoffen en er weinig calorieën inzitten.

vetpercentage verlagen

Verschillende groenten zijn dan ook een goede bron van vezels, dit onderdrukt je hongergevoel.

Daarnaast is het mentaal een stuk prettiger om op een stuk groente te kauwen in plaats van met een hongergevoel rond te lopen.

Intermittent fasting

Een andere manier van eten is intermittent fasting, dit wordt veel gebruikt om in ketose te komen. Met deze manier van eten eet je een dag of dagdeel geen eten. Dit kan je ook helpen bij het verminderen van je vetpercentage. Je kiest er dan voor om geen ontbijt te eten maar pas vanaf lunchtijd te gaan eten.

Je verlengt hiermee de nachtrust zodat je lichaam meer tijd heeft om je voedsel te verwerken. Deze manier van eten heeft als voordeel dat je in het dagdeel dat je wel eet een grote voedzame maaltijd kan eten en gemakkelijk onder de calorie behoefte blijft die je lichaam nodig heeft.

Als je bij je ontbijt al 600 calorieën binnenkrijgt is het een stuk lastiger om onder je dagelijkse caloriebehoefte te blijven. Voor veel mensen is deze manier van eten dan ook een prettige manier van diëten. Wil jij dit ook? Bekijk dan de keto revolutie eens.

De juiste voedingsstoffen

Als jij je vetpercentage wil verlagen zorg je ervoor dat je dagelijks minder calorieën binnen krijgt. Om deze manier van eten vol te houden en dit zo leuk mogelijk te maken voor jezelf is het nodig dat je gezonde voeding binnen krijgt. Dit zijn dan voedingsmiddelen die je voorzien van voldoende vitaminen en mineralen.

Denk hierbij aan groente en fruit. Vermijd voedingstoffen met veel geraffineerde suiker zoals koek en snoep. Het voordeel van het eten van groente en fruit is dat je er eerder vol van zit, dit voorkomt een constant hongergevoel.

Drankjes

Bij het verlagen van je vetpercentage is het goed om calorieën uit drankjes te vermijden.  Als je maar een beperkt aantal calorieën per dag mag binnenkrijgen voorkom dan dat deze in je drinken zijn verstopt. Daarnaast geven deze drankjes je helemaal geen verzadigd gevoel.

Laat drankjes als vruchtensappen of frisdrank dan ook staan. Drink een caloriearm drankje zoals thee, water of koffie. Doe dan geen suiker en melk in je koffie of thee.

Water drinken

Een van de makkelijkste manieren om goed voor je lichaam te zorgen is voldoende water te drinken. We weten allemaal dat dit goed voor ons lichaam is maar we drinken hier veel te weinig van. Dat is niet goed voor ons lichaam.

Water is goed voor verschillende functies in ons lichaam en kan je ook helpen om je vetpercentage te verminderen. De meeste mensen herkennen een gevoel van dorst niet meer maar ervaren dit als een hongergevoel. Daarom is het belangrijk om gedurende de dag voldoende te drinken.

vetpercentage verlagen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je minder eet als je voor een maaltijd een glas water drinkt. Zorg ervoor dat je elke dag 1,5 tot 2 liter water binnenkrijgt. Voor sporters kan dit aantal oplopen, het vocht wat je verliest door te zweten moet weer worden aangevuld.

Harris en Benedict formule :

Voor vrouwen:

447,593 + (9,247 x gewicht in kilogram) + (3,098 x lengte in centimeter) – (4,330 x leeftijd) = energieverbruik in rustfase

Voor mannen:

88,362 + (13,397 x gewicht in kilogram) + (4,799 x lengte in centimeter) – (5,677 x leeftijd) = energieverbruik in rustfase

Bereken hier je BMI

Je kunt hier je BMI berekenen met de BMI-meter. Je kunt de BMI berekenen voor vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 jaar. BMI staat voor Body Mass Index. Met de BMI bereken je of je een gezond gewicht hebt. Je berekent je BMI door je lengte, gewicht, geslacht en leeftijd in te vullen.
Het berekende BMI is

Je BMI is lager dan 18,5

Je bent veel te licht voor je lengte.

Daardoor bestaat de kans dat je een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Neem contact op met je huisarts om de mogelijke oorzaak vast te stellen. De huisarts kan bepalen of het gewicht echt veel te laag is en kan je verder helpen.

Normaal BMI

Je gewicht past goed bij je lengte

Houden zo! Met een gezond gewicht heb je een kleinere kans op bepaalde ziekten, dan als je te zwaar of te licht bent. Krijg je ook genoeg vitamines en mineralen binnen? Deze zijn belangrijk voor je lichaam. Een gezond gewicht behouden én voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, doe je door te eten volgens de Schijf van Vijf.

Je BMI is te hoog

Je bent veel te zwaar voor je lengte. 
Daardoor heb je een veel grotere kans op bepaalde ziekten, dan mensen van dezelfde leeftijd met een lager, gezond gewicht. Het is dus heel belangrijk voor je gezondheid om af te vallen. Een aantal kilo minder levert al gezondheidswinst op. Neem contact op met je huisarts. Hij of zij weet waar je terecht kan voor hulp hierbij.

Dit betekent je score

lager dan 18,5

Je hebt ondergewicht, probeer aan te komen.

18,5-25

Je hebt een gezond gewicht, probeer op gewicht te blijven.

25-30

Je hebt overgewicht, probeer af te vallen.

Hoger dan 30

Je hebt ernstig overgewicht (obesitas), probeer onder begeleiding af te vallen.

Eenvoudig je vetpercentage verlagen met fitcooking

Wil je meer weten over vetpercentage verlagen? maak dan gebruik van fitcooking.

Dit boek staat vol met heerlijke recepten waardoor je gezond en gevarieerd kunt eten, en waarbij je niet uren voor in de keuken hoeft te staan.

Wordt slanker, fitter, gezonder en energieker met deze 130 geweldige recepten.

Begin vandaag nog met gezond afvallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *