Hoe kan je met diabetes afvallen?

Afvallen en diabetes

diabetes afvallen

Heb je diabetes en wil je graag afvallen? Misschien ben je op zoek naar een geschikt dieet maar wil je dit wel op een verantwoorde manier doen. Het beste is het dan ook om dit niet op eigen houtje te gaan ondernemen maar advies te vragen van een specialist.

Voor mensen met diabetes en overgewicht is het heel goed om gewicht te verliezen en af te vallen. Het enige nadeel hiervan is dat als je gewicht verliest je bloedsuikerwaarde gaat veranderen en je lichaam de insuline beter opneemt.

Het is dan heel belangrijk om regelmatig te laten controleren of de insuline waarde moet worden aangepast. Afvallen met diabetes is echt mogelijk maar win professioneel advies in van een specialist om je insuline en bloedsuikerspiegel te controleren.

Insuline maakt het moeilijk om af te vallen

Als er sprake is van diabetes dan is er een proces in je lichaam wat niet goed werkt. Het is niet meer mogelijk voor je lichaam om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dit komt omdat je lichaam te weinig of helemaal geen insuline meer aanmaakt.

Dit heb je nodig om glucose uit je bloed te halen en dit weer af te geven aan je spieren, lever en vetweefsel. Insuline is daarnaast ook nog een hormoon dat vetopslag juist enorm stimuleert. Het is dus voor mensen met veel insuline in het bloed enorm lastig om af te vallen. 

Hoe krijg je minder insuline in je bloed?

Nu wil je natuurlijk weten hoe je er nu voor zorgt dat er minder insuline in je bloed terecht komt. Daar zit een groot probleem waardoor je maar geen gewicht lijkt te verliezen. Wil je gewicht verliezen dan is het nodig om anders te gaan eten.

Voor veel mensen met diabetes werkt het goed om minder koolhydraten te eten. Doordat je lichaam minder koolhydraten hoeft te verwerken is er ook minder insuline nodig. Als je minder insuline nodig hebt of je lichaam dit minder aanmaakt is het eenvoudiger om je vetafbraak te verhogen.

Wat moet je dan precies laten staan? Al het eten en drinken waar snelle suikers in zitten. Denk dan aan snoep, frisdrank en koek, zoet broodbeleg en snoep. Dit zijn de dingen die niet goed zijn voor je gezondheid en je bloedsuiker een enorme piek geven.

Daarnaast is het ook goed om minder volkoren graanproducten eten als pasta, rijst en aardappelen. Het is hierbij goed om te vermelden dat als je minder koolhydraten eet je insuline hoeveelheid ook moet worden aangepast.

Laat dit dus regelmatig controleren en eet zo gezond en goed mogelijk. Vervang al je koolhydraten door veel groente, noten, eieren, zuivel en mager vlees. 

diabetes afvallen

Gezond afvallen met diabetes

Een van de beste manieren om gewicht te verliezen is op een andere manier gaan eten. Afvallen met diabetes is iets anders door de insuline aanmaak dan in het geval dat je zonder diabetes gewicht wil verliezen. Heb je geen behoefte om een dieet te volgen?

Met onderstaande veranderingen maak je al een groot verschil. 

 • Neem een kleiner bordje, eet bijvoorbeeld voortaan je maaltijd van een ontbijtbordje.
 • Eet elke twee of drie uur gezonde tussendoortjes zodat je geen trek krijgt.
 • Neem veel groente als snack.
 • Eet alleen maar mager vlees.
 • Neem geen snacks met veel ongezond vet.
 • Gebruik geen kant en klare sauzen.
 • Drink water, thee en koffie zonder suiker.
 • Vervang sappen en frisdrank door fruitwater.
 • Laat alcohol staan.
 • Beweeg elke dag een half uur met wandelen kan je ook afvallen.
 • Zorg voor voldoende ontspanning.
 • Doe het samen met een vriend of vriendin, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. 

Koolhydraten laten staan

Minder koolhydraten eten is essentieel om ervoor te zorgen dat je lichaam minder insuline nodig heeft. Wist je al dat het met diabetes type 2 er zelfs voor kan zorgen dat je minder medicijnen nodig hebt?

Dat klinkt natuurlijk als muziek in je oren. Ben je van plan om dit te doen? Win dan altijd even advies in van je huisarts om meer begeleiding te krijgen in het veranderen van je eetpatroon. 

Meer bewegen

We weten allemaal hoe belangrijk het is om dagelijks te bewegen maar dit is helemaal het geval als er sprake is van diabetes. Door regelmatig te bewegen heeft je lichaam minder insuline nodig, je vergroot je spiermassa, je voelt je ontspannen en het is goed voor je humeur.

Natuurlijk verbrand je calorieën als je veel beweegt. Alleen bewegen is niet voldoende, dit doe je altijd in combinatie met gezonder eten. 

Waarom ben je zwaarder geworden? 

De kans is groot dat je door de insuline hoeveelheid in je lichaam zwaarder bent geworden. Maar dit is natuurlijk altijd een combinatie met je eetpatroon en je dagelijkse manier van bewegen.

Misschien weet je precies wat de reden is waarom je ongezonder hebt gegeten dan normaal maar het kan ook zo zijn dat je geen idee hebt waarom je lichaam zo is veranderd.

Het is altijd verstandig om een eetdagboek bij te houden zodat je precies weet op welke manieren je meer behoefte hebt om ongezond te eten. Misschien is dit als je vermoeid bent, alleen thuis zit of je gestrest bent. 

diabetes afvallen

Diabetes en afvallen een goed idee als je BMI te hoog is? 

Gewicht verliezen is altijd een goed idee als je een te hoog BMI hebt. Afvallen en diabetes zijn dan ook een prima combinatie. Het is gezonder om wat kilo’s te verliezen en hierdoor zal je mogelijk zelfs minder medicijnen of insuline nodig hebben waardoor het steeds makkelijker zal zijn om op gewicht te blijven. 

Schakel hulp in

Het is niet zo makkelijk om af te vallen en je hele manier van leven aan te passen. Mensen zijn gewoontedieren en we vinden het nu eenmaal lastig om ons leven te veranderen. Het is heel belangrijk om professionele hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een diabetesverpleegkundige of huisarts.

Op deze manier krijg je begeleiding bij het veranderen van je eetpatroon, weet je zeker dat je voortgang wordt bijgehouden en je wordt medicatie gebruikt wordt gecontroleerd. Wil je meer informatie bekijk dan de website van het diabetes fonds eens.

Doe het niet alleen maar doe het samen met een vriend of vriendin en ga samen op zoek naar koolhydraatarme recepten of zoek iemand om mee te bewegen. Afvallen met diabetes is op deze manier echt mogelijk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *