Hoe blijf ik op gewicht? Na je dieet begint eigenlijk pas het echte werk!

hoe blijf ik op gewicht

Hoe blijf ik op gewicht is een vraag die veel mensen bezighoudt. Nadat je een streng dieet hebt gevolgd heb je dat vervelende buikje eindelijk vaarwel gezegd.

Nu je stopt met je dieet is het tijd om weer normaal te gaan eten. Maar hoe zorg je nu voor een gezond eetpatroon waarbij het mogelijk is om op gewicht te blijven?

Die overtollige kilo’s die je bent kwijtgeraakt wil je natuurlijk niet meer terugzien op de weegschaal. Ontdek in dit artikel hoe jij het gezonde streefgewicht blijft vasthouden.

Na een dieet hoe blijf ik op gewicht?

Nu je klaar bent met je dieet vraag je je zelf af hoe blijf ik op gewicht. Nu kan je eindelijk weer normaal eten. Maar is dat eigenlijk wel zo? Na je dieet begint eigenlijk pas het echte werk.

Als je even stilstaat bij je oude eetpatroon dan weet je dat je door deze manier van eten te zwaar werd. Daarom kan je ook niet meer op dezelfde manier blijven eten. Als je dat wel doet vliegen de kilo’s er in mum van tijd weer aan.

Dat wil je natuurlijk wel voorkomen. Wat moet je dan wel doen? Het is nodig dat je een gezond eetpatroon ontwikkeld. Een manier van eten die gezond en goed voor je is maar waar je ook van geniet.

Het is niet meer nodig om alle calorieën te tellen die je binnenkrijgt, wel moet je een balans vinden in de dingen die je eet. Natuurlijk mag je af en toe even zondigen maar dit moet in balans zijn met gezonde voeding, weinig koolhydraten en voldoende eiwitten en gezonde vetten.

Heb je een crashdieet gevolgd?

In eerder artikel heb ik al met je gedeeld wat mijn mening is over een crashdieet. Door een crash dieet honger jij je lichaam uit waardoor je in een korte tijd veel gewicht verliest.

hoe blijf ik op gewicht

Op het moment dat je weer voldoende voedsel binnen krijgt kom je alleen weer enorm aan. Je lichaam moet natuurlijk de gemiste brandstoffen aanvullen. Daarom is dit geen gezond dieet om mee af te vallen.

Het Amerikaanse National Weight Control Registry heeft onderzoek gedaan naar mensen die meer dan 15 kilo zijn verloren en op gewicht blijven. Wat doen deze mensen om op gewicht te blijven?

  • 78% van de onderzochte mensen eet elke dag een gezond ontbijt
  • 62% van de doelgroep kijkt minder dan 10 uur per week televisie
  • 90% van de groep beweegt elke dag minimaal een uur.
  • 75% staat elke week wel een keer op de weegschaal

Dit zijn een aantal richtlijnen die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je op gewicht blijft. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips waardoor je het ideale streefgewicht vast blijft houden.

Ongezond vet en calorieën

Nadat je klaar bent met je dieet en je je zelf afvraagt hoe blijf ik op gewicht, wil je er misschien helemaal niet bij stilstaan hoeveel calorieën je per dag binnenkrijgt. Toch is het goed om je bewust te zijn van de dagelijkse calorieën die je als vrouw of man binnen kan krijgen.

Voor mannen is dit aantal vastgesteld op 2500 per dag. Voor vrouwen is dit een stuk lager, dit is 2000 per dag. Dit is geen vast getal wat voor iedereen van toepassing is, dit is ook afhankelijk van je spiermassa en hoeveel je dagelijks beweegt.

Een gezond ontbijt

Doordat je geniet van een gezond ontbijt breng jij je spijsvertering meteen op gang. Dit zal ervoor zorgen dat je minder trek krijgt in ongezonde tussendoortjes.

gezond tussendoortje

Neem genoeg tussendoortjes

Als je honger krijgt wil je snel wat eten, dat zorgt ervoor dat je zomaar iets makkelijks in je mond stopt zoals een ongezonde reep chocola. Zorg er dus voor dat je niet in de verleiding komt en eet regelmatig gezonde tussendoortjes.

Neem iets met veel vezels zoals een stuk fruit of iets met eiwitten zoals een bakje kwark. Hierdoor zit je vol en heb je geen behoefte meer aan ongezonde snacks.

Meerdere maaltijden

Het is heel belangrijk om regelmatig wat te eten gedurende de dag. Neem als basis dan ook gewoon drie maaltijden per dag zodat je minder gaat snoepen tussendoor.

Vind je het fijn om tussen je maaltijden nog wat te eten? Neem dan extra fruit mee of een handje nootjes. Andere groenten als komkommer of augurk en paprika kan je natuurlijk ook meenemen als snack.

Neem ook iets ongezonds

Als je een streng dieet volgt is het niet mogelijk om iets ongezonds te eten. Maar als je een gezond eetpatroon ontwikkeld eet je af en toe eens een goede caloriebom. Geniet er van en sta jezelf toe om af en toe even iets ongezonds te eten.

Doordat je dit heel bewust doet hoef je het niet meer stiekem te doen. Snoepen hoort er gewoon bij en is geen enkel probleem als je er maar niet in doorslaat.

Sporten is goed voor je

Het is goed voor je om elke dag te bewegen. Dit is niet alleen maar goed voor je spieren en het verwerken van je voedsel maar je zit hierdoor ook mentaal lekkerder in je vel.

op gewicht blijven

Borrel avondjes

Het is natuurlijk heel gezellig om een drankje te drinken met vrienden. Pas hier wel mee op, door te veel alcohol te drinken in combinatie met bitterballen en andere borrelhapjes krijg je veel te veel calorieën binnen.

Doe het samen

Het is veel fijner om samen met een vriend of vriendin aan je gezonde levensstijl te werken. Spreek af om samen te wandelen, een gezonde maaltijd te koken of samen te sporten en help elkaar als het even moeilijk is.

Hoe blijf ik op gewicht

Het is hard werken om op gewicht te blijven maar het is voor iedereen mogelijk. Het is helaas niet zo dat je na een dieet kan stoppen met gezond eten. Je oude eetpatroon heeft ervoor gezorgd dat je te zwaar was, daarom mag je hier niet op terugvallen.

Het is essentieel dat je een nieuwe gezonde levensstijl gaat ontwikkelen. Dit is de makkelijkste manier om op gewicht te blijven zodat je nooit meer een streng dieet hoeft te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *