Hoe kan je snel afvallen? Door deze 6 tips ga je het héél anders doen!

Hoe kan je snel afvallen

Snel afvallen klinkt natuurlijk niet verkeerd maar weet je ook waarom je niet snel moet afvallen? Er zijn meerdere redenen op te noemen waarom het niet gezond is om in een korte tijd snel af te vallen.

In dit artikel vertellen we je er graag meer over en delen we met je hoe je op een gezonde manier kan afvallen. Als je op Google zoekt naar snel afvallen krijg je verschillende veelbelovende diëten, shakes en afval pillen te zien.

Natuurlijk lijkt het allemaal te mooi om waar te zijn. Vaak is dit ook het geval. Afvallen gaat niet snel maar daar heeft je lichaam wat tijd voor nodig. 

Kan ik snel afvallen?

Natuurlijk is het mogelijk om gewicht te verliezen door gezonder te eten en regelmatig te sporten. Maar snel afvallen is niet wenselijk en zal er niet voor zorgen dat het gewicht er ook afblijft. 

Dat is dan ook de reden waarom je niet snel moet afvallen. Om meer te begrijpen over of het mogelijk is om snel af te vallen staan we stil bij mensen met een gezond gewicht en mensen met overgewicht. 

  • Voor mensen met een gezond gewicht is het niet goed om meer dan 0,5 kilo te verliezen per week. Hier zorg je voor door 20% minder te eten dan je normale energiebehoefte. 
  • Voor mensen met overgewicht is het normaal om elke week een kilo kwijt te raken. Dit is vooral het geval in de eerste fase van het afvallen. Daarna is het afvallen een stuk lastiger en verlies je niet meer dan 0,3 kilo per week. 

Wat gebeurt er als je snel afvalt?

Misschien volg je alle adviezen en val je razendsnel af. Je weet nu dat dit niet gezond is. Een van de redenen waarom je extreem veel afvalt is doordat je te weinig energie binnen krijgt.

Stel je voor dat je minder dan 80% van je normale dagelijkse energie binnenkrijgt dan is het logisch dat je lichaam in overlevingsstand gaat. Dat is dus niet goed om op de lange termijn op gewicht te blijven. 

Volg je een koolhydraatarm dieet dan is het mogelijk dat je veel gewicht verliest, dit is niet alleen maar vet. Een groot deel van dit gewicht bestaat uit vocht. 

Koolhydraten worden namelijk in je lichaam omgezet in glucose. Glucose neemt veel vocht op en maakt je zwaarder. Helemaal geen koolhydraten binnen krijgen is dus niet de oplossing om veel gewicht te verliezen. 

hoe snel afvallen

Zes tips waarom je niet snel moet afvallen

Het gevreesde jojo effect

Je lichaam gaat op overlevingsstand als je het compleet uithongert. Het nadeel hiervan is dat je wel in een korte tijd veel afvalt maar dit helpt je niet op de lange termijn.

Je gaat weer enorm aankomen als je weer op een normale manier gaat eten, mogelijk kom je zelfs meer aan dan voor je dieet. 

Spiermassa verliezen

Als je in een korte tijd veel gewicht verliest is dit niet goed voor je spiermassa. Je verliest hier namelijk spiermassa door. Door je spiermassa komt je metabolisme op gang en dit helpt je weer bij het verbranden van vet.

Op het moment dat je vet en spiermassa verliest heb je minder energie nodig. Het is goed om hierbij stil te staan en je voedingspatroon aan te passen. 

Weinig voedingsmiddelen

Een ander nadeel van extreem diëten is dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Doe je dat te lang dan krijgt je lichaam te weinig voeding binnen wat weer nadelig is voor het afvallen. 

Volhouden

Door extreem weinig te eten krijg je minder energie binnen, je voelt je duf, hebt geen energie en er komt niets uit je handen. Dat is geen fijn gevoel en later op de dag krijg je juist behoefte aan snacks en ongezonde voeding. Het is dus beter om gezond te blijven eten zodat je deze behoefte niet meer hebt.

Sporten

Als je minder voeding binnenkrijgt heeft dit ook effect op je sportprestaties. Doordat je minder voeding binnen krijgt heb je minder energie en zal het je niet lukken om fanatiek te blijven sporten. 

Krijg je minder dan 30% van je energie binnen heeft dit direct effect op je sportprestaties. 

Niet goed voor je lichaam

Het is heel ongezond voor je lichaam om te weinig voeding binnen te krijgen. Ook als je dit maar voor een korte periode doet is dit schadelijk voor je lichaam. 

De redenen waarom je niet snel moet afvallen is dan ook vooral dat je dit niet vol blijft houden en het extreem gevaarlijk is voor je lichaam. 

hoe snel afvallen

Gezond afvallen

Gezond afvallen doe je op een andere manier en hier neem je de tijd voor. Als jij gewicht wil verliezen is het nodig dat je gezonder gaat eten en meer gaat bewegen.

De regel is dan ook heel simpel verbrand meer energie dan je binnen krijgt. En zorg ervoor dat je stap voor stap een andere levensstijl gaat ontwikkelen. Een levensstijl die ervoor zorgt dat je op langere termijn slank en fit blijft. 

Hoe kan je gezond afvallen?

Gezond afvallen doe je door minder energie binnen te krijgen. Als we kijken naar het aantal calorieën die je elke dag binnen krijgt is het raadzaam om elke dag 500 calorieën minder binnen te krijgen. 

Nog een aantal tips waarmee je kan afvallen: 

  • Vervang frisdrank door water of thee.
  • Vermijd suikers en bewerkte voedingsmiddelen.
  • Eet kleinere porties.
  • Laat alcohol staan.
  • Eet veel groente en eiwitten.
  • Blijf bijhouden wat je eet.

Snel afvallen geen goed idee

In dit artikel geven we je zes tips waarom je niet snel moet afvallen. Snel afvallen is namelijk helemaal niet gezond, dit blijf je niet volhouden en het is ook nog eens heel gevaarlijk voor je lichaam.

Snel afvallen met een crashdieet is voor veel mensen de beste manier om het getal op de weegschaal naar beneden te krijgen. Het nadeel hiervan is dat je op de lange termijn weer enorm aankomt. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen en je lichaam.

Het is veel beter om op een gezonde manier af te vallen. Met het receptenboek van Fitcooking gaat dat zeker lukken. Hier krijg je meer dan 137 gezonde recepten waarmee je op een gevarieerde manier kan eten, en ook nog eens gezond kan afvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *