De Plank Oefening

Wat is deze oefening en hoe moet je hem doen?

Zodra je enkele lichaamsgewicht oefeningen onder de knie krijgt zul je verbaast staan van wat je lichaam eigenlijk allemaal kunt en met wat voor een gemak je andere soort lichaamsgewicht gerichte oefeningen kunt bedenken en doen. 

Ook kan je met gemak kleine veranderingen aanbrengen aan elke oefening om zo net een andere spiergroep wat meer te focussen en zo gerichter te kunnen trainen

De plank is een van die oefeningen. Het is een van de meest makkelijke oefeningen om uit te voeren, echter ook een van de lastigste om voor een lange tijd te doen.

Dit allemaal en meer gaan we bespreken in de volgende stukjes tekst!

Wat is de plank? (+ voordelen)

De plank is zoals gezegd een van de meest simpele oefeningen om uit te voeren. Je hoeft alleen maar van jezelf een rechte lijn te maken.

Je traint er ook nog is een groot deel van je spieren mee. Het is een echte zogenaamde full body exercise. Je traint er namelijk de volgende mee:

  • De Core (Alle spieren rondom je buik)
  • Beenspieren
  • Heupspieren
  • Bilspieren
  • Rugspieren
  • En de armspieren

Doordat je veel spieren tegelijkertijd gebruikt moet je lichaam ook veel energie geven waardoor je veel calorieën verbrandt en daardoor dus snel(ler) af kunt vallen.

Kortom: een uitstekende oefening waarmee je veel spieren mee gebruikt en uitstekend mee kunt nemen in je route naar een lichter lichaam!

Hoe doe je een perfecte plank?

Hoe doe je een nou een perfecte plank. Dat kom je te weten in in het komende stukje!

Hoe je een perfecte plank doet:

  1. Plaats jezelf op de vloer met je tenen en ellebogen. Zorg ervoor dat de ellebogen ontspannen zijn en op schouderbreedte staan. Zorg er daarbij ook voor de je ellebogen en schouders op een rechte lijn staan. Tevens moeten je benen ook op heupbreedte staan.
  2. Maak van jezelf een rechte lijn. Dit doe je door vanaf je middel tot aan je schouders een perfect rechte lijn te maken van jezelf.
  3. Zorg ervoor dat je heupen niet zakken. Let hier ook op gedurende de oefening. Doe deze oefening zo nodig in een kamer met een spiegel waarin je jezelf bijvoorbeeld kunt zien waardoor je jezelf in de gaten kunt houden.
  4. Houd het zo lang mogelijk vol.

*Deze oefening moet je op de grond doen, echter is dit niet fijn als je dit op een harde vloer moet doen. Daarom raad ik aan dat je een trainingsmatje aanschaft om zowel deze als vele andere oefeningen die je op de grond doet comfortabeler te maken.

Kijk hier naar een perfect voorbeeld van een yoga / trainingsmatje!

Voordelen van de plank

Wat zijn nou de voordelen van leg raises? Er zijn er een hele hoop te bespreken dus laten we meteen beginnen!

Traint veel spieren tegelijkertijd

Zoals we hiervoor hebben gelezen trainen leg raises een heel aantal spieren over je hele lichaam. Daarom wordt de plank gezien als een zogenaamde compound oefening wat vel voordelen met zich meebrengt.

Je valt er bijvoorbeeld sneller mee af omdat je lichaam meerdere spiergroepen tegelijkertijd gebruikt. Hierdoor gebruikt je lichaam meer energie waardoor je meer calorieën verbrandt.

Strakke en platte buik

Omdat je met de plank met name je core spieren traint krijg je er op de lange termijn een veel plattere buik van. Dit komt omdat door het jezelf recht houden je core-spieren constant aangespannen worden. Dit zal uiteindelijk zorgen voor sterkere spieren.

Omdat de core bijna je hele buik omvat zullen dus spieren over je hele buik strakker en sterker worden wat zal resulteren in een strakkere, plattere en sterkere buik!

Is makkelijk uit te voeren

De plank is niet zo heel moeilijk om uit te voeren. Als je het voor de eerste keer doet voelt het natuurlijk even anders maar als je er eenmaal aan gewend bent is het een van de meest makkelijke oefeningen om uit te voeren.

Je gaat er gemakkelijker rechter mee staan

Omdat je met de plank je onderrug traint helpt dit op de lange termijn met eventuele rugklachten en/of rechter staan. De onderrug ondersteunt namelijk je wervelkom waarop de rechtheid van je rug gebaseerd is bijvoorbeeld tijdens het staan.

Als je dus sterkere onderrugspieren hebt, heb je een sterkere steun voor je wervelkom waardoor je je wervelkom ontlast. Zo kunnen rugklachten weggaan en kan je op de lange termijn er rechter door gaan staan.

Afsluiting

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel! Wil je meer lezen over buikspieren? Lees dan mijn artikel over thuis buikspieren trainen, of mijn artikel over snel buikspieren trainen!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan een reactie achter! Ik antwoordt zo snel mogelijk!


Lees hier mijn 3 meest recente artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *