Wat Zijn Triceps Dips?

Wat is deze oefening precies en hoe doe je hem goed?

Je kunt niet zeggen dat je gespierd bent zonder dat je grote armen hebt. Armen zijn eenmaal een van de meest aantrekkelijke delen van het lichaam als ze eenmaal getraind zijn.

Naast uiterlijke voordelen hebben ze natuurlijk ook praktische voordelen. Je bent eenmaal sterker en kunt bijvoorbeeld meer tillen en gemakkelijker dingen oppakken en neerzetten. Je voelt je ook beter met sterkere armen ;).

Het is dan ook heel belangrijk dat jee de juiste oefeningen hebt om je amen mee te trainen. Een daarvan zijn natuurlijk triceps dips.

We gaan in dit kleine artikel alles omtrent deze oefening bespreken zodat jij in een paar minuten weet dat deze oefening inhoudt!

Wat is deze oefening nou eigenlijk?

Wat zijn nou precies dips? Dat gaan we uitleggen in het komende stukje.

Dips zijn een heel gemakkelijke oefening voor je triceps. Dit is dan ook meteen de enige spier die je met dips traint waardoor dips te categoriseren zijn tot ‘isolatie oefening’.

Dit is handig omdat je dan super gericht je triceps kunt trainen. Handig als je weet dat de triceps de grootste spier in je amen zijn. Wil je dus grote armen? Train dan je triceps!

Daarbij is deze oefening super simpel om uit te voeren. Het is een van de meest simpele oefeningen en je hebt er nagenoeg niks voor nodig. Iedereen kan ze doen, zowel thuis als in de sportschool.

Het enigste wat je nodig hebt namelijk is een simpele verhoging die kan bestaan uit onder andere een stoel, bank of een trap. Geen excuses dus!

Al met al zijn dips dus heel effectief en simpel om te doen!

Hoe doe je perfecte tricep dips?

Maar hoe doe je nou een perfecte triceps dips? Hier een simpel stappenplan:

 1. Ga zitten bij een verhoging. Dit kan een bank zijn of een stoel of een trap. (Over het algemeen een voorwerp waardoor je een stabiel niveau verschil kan hebben)
 2. Ga met je lichaam van deze verhoging af zitten zodat je met je rug richting de verhoging zit.
 3. Plaats je handen op deze verhoging maar zorg dat de rest van je lichaam langs deze verhoging zit zodat er er gemakkelijk langs kunt bewegen.
 4. Plaats je voeten een stukje van de bank af, zodat je de dips uitvoert met gestrekte benen.
 5. Druk jezelf nu omhoog en een heel klein stukje naar voren, zodat je billen loskomen van de verhoging. Dit is je uitgangspositie van de oefening.
 6. Laat jezelf nu zakken naar beneden met je ellebogen naar achteren wijzend. Zak zo diep totdat je je ellebogen ter hoogte van je schouders zijn.
 7. Druk jezelf omhoog waardoor je je ellebogen strekt. Zet je ellebogen niet op slot!
 8. Ga daarna weer terug naar de uitgangspositie en herhaal de oefening.

Hier een video ter verduidelijking:

Aandachtspunten

 • Zak net door je schouders heen. Je wilt je schouders in een constante positie houden gedurende de oefening. Dit komt omdat je ten eerste last kan krijgen van je schouders en ten tweede omdat je je beter traint als je niet door je schouders zakt.
 • Houd je ellebogen naar achteren gericht / parallel met je lichaam. Laat ze dus niet uitwijken naar de zijkanten. Zo voorkom je dat je last kan krijgen van je schouders en je rug. Het traint ook nog is effectiever ;).
 • Houd voortdurend je triceps onder spanning. Dit betekent dat je ze ook nooit op slot moet zetten. Houd ze dus altijd een beetje gebogen.
 • Let goed op de ademhaling. Adem uit als je strekt met je armen en adem in als je buigt met je armen.
 • Houd gedurende de oefening een rechte rug. Zo voorkom je dat je een slechte postuur ontwikkelt.
 • Let op dat je niet te snel en niet te sloom beweegt. Laat me dat even uitleggen. Je wilt vooral bij het zakken heel langzaam bewegen omdat je dan meer ’time under tension’ hebt maar je wilt bij het strekken weer niet te langzaam bewegen omdat dan de oefening niet meer effectief is. Zak dus langzaam en strek wat sneller.

Afsluiting

Ik hoop dat je wat geleerd hebt door middel van deze pagina! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties hieronder, ik reageer zo snel mogelijk terug!

Wil je meer oefeningen voor thuis zoals deze? Lees mijn thuis fitnessen artikel waarin alle spiergroepen worden besproken met oefeningen die je allemaal thuis kan doen!

Wil je specifiek thuis armspieren trainen? Lees dan mijn artikel over thuis armspieren trainen!


Lees hier mijn 3 meest recente artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *