Wat Is De Hammer Curl Oefening?

Wat is deze oefening precies en hoe doe je hem goed?

Je kunt niet zeggen dat je gespierd bent zonder dat je grote armen hebt. Armen zijn eenmaal een van de meest aantrekkelijke delen van het lichaam als ze eenmaal getraind zijn.

Naast uiterlijke voordelen hebben ze natuurlijk ook praktische voordelen. Je bent eenmaal sterker en kunt bijvoorbeeld meer tillen en gemakkelijker dingen oppakken en neerzetten. Je voelt je ook beter met sterkere armen ;).

Het is dan ook heel belangrijk dat jee de juiste oefeningen hebt om je amen mee te trainen. Een daarvan is de Hammer Curl Oefening.

We gaan in dit kleine artikel alles omtrent deze oefening bespreken zodat jij in een paar minuten weet dat deze oefening inhoudt!

Wat is de Hammer Curl?

Wat is de hammer curl precies? Hij lijkt heel erg op de bicep curl maar hij is net wat anders omdat je je handpalmen net wat anders houdt.

Op deze manier train je ook namelijk wat spieren in je onderarm mee die je niet zou trainen met een reguliere bicep of dumbell curl

Je traint dan ook met de hammer curl een hele hoop spieren zoals:

 • De onderarmspieren
 • (Natuurlijk) de biceps
 • De korte en lange radiale strekspier van het handgewricht

Zo zie je dat deze oefening super gericht is op je armen waardoor je super specifiek en gericht kunt trainen. Het enigste wat je wel nodig hebt is een gewicht om mee te tillen zoals een dumbell set. Kijk hier voor een goed exemplaar van een perfecte dumbell set voor de hammer curl!

Al met al is de hammer curl dus een hele fijne en effectieve oefening voor je gehele arm!

Hoe doe je een perfecte Hammer Curl?

Maar hoe doe je nou een perfecte Hammer Curl? Hier een simpel stappenplan:

 1. Pak in beide handen een dumbell en ga rechtop staan. (je zou in principe de hammer curl zittend uit kunnen voeren maar ik raad aan om hem staand te doen.)
 2. Laat je amen los hangen met je handpalmen naar je lichaam toegericht.
 3. Breng een van de twee dumbells omhoog richting je schouder. Doe deze oefening langzaam voor optimale training. Houd de rest van je lichaam zo stil mogelijk tijdens deze oefening. Je maakt deze oefening eigenlijk alleen met je onderarm. Je bovenarm blijft in principe op dezelfde plek.
 4. Knijp als je eenmaal helemaal boven bent je biceps samen.
 5. Laat nu langzaam je arm weer zakken naar de startpositie. Doe dit zoals bij het omhoog komen langzaam en gecontroleerd.
 6. Herhaal deze beweging nu met je andere arm en een aantal reps.

Hier een video ter verduidelijking:

Aandachstpunten

 • Zorg ervoor dat je niet met je amen gaat zwaaien tijdens deze oefening. Het is heel belangrijk dat je je armen rustig en gecontroleerd laat bewegen zodat je meer ’time under tension’ hebt. Als je met je armen zou gaan zwaaien zou heel de effectiviteit van de oefening wegvallen dus doe het lekker rustig aan ;).
 • Houd je rug recht tijdens deze oefening. Zo voorkom je dat je een slechte postuur ontwikkelt wat kan leiden tot blessures en rugpijn. Houd je rug dus recht!
 • Laat de dumbell niet hangen als je terug naar benden beweegt met je arm. Zo zorg je ervoor dat de spierprikkel niet continu is wat je wilt. Zorg dus dat je armen constant gedurende de hele beweging gespannen zijn.
 • Wees niet te overmoedig. Begin lekker met een wat lichter gewicht. Merk je dat je geen spierprikkel ervaart? Pak dan een zwaarder gewicht. Het is beter om te licht te beginnen dan te zwaar ;).

Afsluiting

Ik hoop dat je wat geleerd hebt door middel van deze pagina! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties hieronder, ik reageer zo snel mogelijk terug!

Wil je meer oefeningen voor thuis zoals deze? Lees mijn thuis fitnessen artikel waarin alle spiergroepen worden besproken met oefeningen die je allemaal thuis kan doen!

Wil je specifiek thuis armspieren trainen? Lees dan mijn artikel over thuis armspieren trainen!


Lees hier mijn 3 meest recente artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *