Is een kettlebell workout goed voor gewichtsverlies?

kettlebell workout

In dit artikel vertel ik of je met een kettlebell workout goed is voor gewichtsverlies. Ga je wel eens naar een overvolle sportschool waar alle apparaten bezet zijn?

Er is geen apparaat meer te gebruiken of het apparaat zit nog vol met zweet van je voorganger.

Dan kan je twee dingen doen, naar huis gaan en de volgende dag weer sporten of gebruik maken van fitness gewichten waarmee je altijd kan sporten.

Dit is waar een kettlebell je training een extra dimensie geeft. De kettlebell is minder populair dan de halter maar even effectief als je de juiste oefeningen doet.

De kettlebell workout

Voordat we verdergaan met de verschillende kettlebell workouts is het goed om eerst wat meer te weten over deze fitness tool. De meeste mensen maken kennis met dit gewicht doordat de andere sportapparaten bezet zijn. Door populaire sporten als Crosffit en Strongman worden deze gewichten steeds meer gebruikt.

Daarnaast zijn deze fitness onderdelen makkelijk te verplaatsen tijdens een workout. Ook zijn ze bijzonder klein zodat je ze makkelijk kan opbergen in huis of in je sporttas. Ook zijn de gewichten aan te passen aan je eigen kracht en fitness niveau.

Kettlebell workout

Een kettlebell workout is een training die je altijd kan volgen ook als het bijzonder druk is in de sportschool. Door een oefening als de kettlebell swing verhoog je de hartslag en versterk je verschillende spiergroepen.

Deze korte intensieve bewegingen zijn dan ook veel effectiever dan een langdurige training. Deze oefeningen helpen je ook nog eens bij de  vetverbranding.

De voordelen van de kettlebell workout

Een kettlebell workout is te vergelijken met een HIIT (High Intensity Interval Training) omdat het een korte intensieve workout is waarbij je verschillende spiergroepen traint. Uit een onderzoek uit 2010 bleek dat je door een korte kettlebell workout van 20 minuten 13,6 calorieën per minuut verbrand.

kettlebell workout

Het journal of strengts and condition research heeft ontdekt dat deze workout goed is voor je onderrug door de verschillende bewegingen tijdens de workout. Doe dit wel altijd onder professionele begeleiding.

Kettlebells zijn dan ook een van de meest veelzijdige apparaten die je kan gebruiken in de sportschool. Ze zijn geweldig om je spieren te versterken, je vetpercentage te verlagen en zijn altijd beschikbaar als andere apparaten niet te gebruiken zijn.

Bescherming van je onderrug

Eerder hebben we het gehad dat het goed is voor je onder rug om de kettlebell workout te volgen. Het is echter belangrijk dat je deze oefeningen onder professionele begeleiding uitvoert. Een van de meest voorkomende letsels is namelijk schade aan de onderrug.

Door de kettleswing workout beweeg je snel heen en weer. Hierdoor komt er veel kracht op je heupgewricht terecht. Om deze beweging te verwerken komt er veel druk op je onderrug te staan.

Als je de rugspieren en bilspieren niet goed gebruikt is het zelfs mogelijk om je onderrug te beschadigen. Maak dus gebruik van professionele begeleiding als je deze workout voor de eerste keer doet.

De kettlebell swing

Hoe kan je deze populaire workout het best uitvoeren?

 • Zet je voeten neer op schouderbreedte en buig je knieën om de kettlebel te kunnen vast pakken.
 • Zak door je heupen, hou je rug recht en zwaai het gewicht tot schouderhoogte.
 • Ga weer terug naar je startpositie en blijf dit herhalen.
keetlebell swing

Deze workout kan je uitvoeren door gewichten te gebruiken die passen bij je trainingsniveau en spierkracht. Deze workout zal je hartslag versnellen, helpen bij je vetverbranding en je fitheid enorm verbeteren.

Kettlebell thruster

Dit is een andere oefeningen die je ook kan uitvoeren met deze gewichten.

 • Gebruik twee kettlebells en laat het gewicht op je schouders rusten.
 • Buig je knieën en kom in een hurkhouding. Plaats je benen in lijn met je schouders.
 • Kom omhoog en strek je benen. Strek je armen uit en plaats de kettlebell boven je hoofd.
 • Kom weer naar beneden en herhaal de beweging.

Met deze oefening beweeg je het hele lichaam. Daarom is de squate een vast onderdeel in verschillende fitness programma’s. Door dit te combineren met gewichten heb je een zeer effectieve training.

Kettlebell snatch

Een andere oefening die je met één gewicht kan uitvoeren.

 •   Hou je kettlebell in je hand en plaats deze tussen je benen. Hurk neer en breng het gewicht naar de grond
 •   Kom omhoog door je knieën en breng het gewicht omhoog met je arm
 •   Herhaal de beweging en plaats het gewicht in je andere hand

Uit onderzoek van de universiteit van Winsconsin is gebleken dat je met deze workout 20 kcal per minuut verbrand. Deze oefening brengt je hartslag omhoog en helpt ook nog eens bij je vetverbranding.

Kettlebell pistool squat

De naam van deze oefening klinkt misschien angstaanjagend, toch is dit een goede oefening om je spieren te versterken.

 •   Hou de kettlebell vast onder je kin
 •   Til een been van de vloer en hurk neer met je andere been
 •   Kom omhoog in een staande positie zonder je been van de vloer te halen.
 •   Laat je vervolgens weer door je rug zakken en herhaal de oefening
vrouw rust uit na training

Dit is een makkelijke en functionele oefening die je altijd kan uitvoeren. Dit is een oefening die zelf is uit te voeren in een kleine ruimte.

Deze oefening brengt de drie heilige eenheden van fitness bij elkaar. Namelijk mobiliteit, stabiliteit en kracht. Deze training is super effectief om je spiermassa op te bouwen, verbetert je conditie en je evenwicht.

De kettlebell wandeling

Dit is een ideale oefening om je workout mee af te sluiten.

 •   Pak je kettlebell vast in twee handen en hou deze langs je lichaam
 •   Hou je armen langs je lichaam en zet korte en snelle stappen
 •   Draai je om en herhaal de oefening nog een keer.

Dit is een prettige oefening om te gebruiken aan het einde van een intensieve workout. Deze oefening is echter nog steeds behoorlijk effectief door de gewichten. Je traint hiermee je rug en de rest van je lichaam. Daarnaast helpt het ook nog eens bij het verlagen van je vetpercentage.

Vergroot je spierkracht, verbrand meer vet en werk aan je conditie door je eigen kettlebell training samen te stellen. Om blessures te voorkomen is het altijd raadzaam om professionele hulp in te schakelen tijdens je training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *