Koolhydraatarm eten? Lees hier 7 tips om koolhydraatarm te eten.

koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten is een makkelijke en gezonde manier om af te vallen. Je lichaam heeft koolhydraten nodig dus je kan ze niet helemaal vermijden.

Om koolhydraatarm te eten moet je de aardappels en pasta’s vermijden, en veel groenten eten. Als je koolhydraten vervangt door gezonde eiwitten en vetten zit je altijd vol en verlies je evengoed gewicht.

Heel goed als je daar mee aan de slag gaat. Maar in onze maatschappij zijn koolhydraten overal.

Koolhydraatarm eten hoe doe je dat dan? Eet je dan nooit meer brood? En hoe kan je een boterham met oude kaas nu vervangen? 

De invloed van koolhydraten op je lichaam

Je lichaam heeft elke dag voldoende brandstof nodig voor je dagelijkse energie. Om voldoende energie te hebben heeft je lichaam een aantal brandstoffen nodig. Dat zijn eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten.

Nu is het heel goed mogelijk om koolhydraten binnen te krijgen, zonder brood te eten of elke dag aardappelen op je bord te scheppen. Er is namelijk voldoende voedsel waar koolhydraten in zitten.

Dit zit namelijk ook in je groente en je fruit. Door een goede gevulde salade te eten als lunch, zit je ook vol en krijg je een stuk minder koolhydraten binnen. 

Als je koolhydraatarm gaat eten, ga je de moeilijk verteerbare koolhydraten vervangen door licht verteerbare voedingsmiddelen. Deze voeding is een stuk beter voor je en zal je helpen om slanker te worden en beter in je vel te zitten. 

Mag je dan helemaal geen koolhydraten eten?

Het is niet te voorkomen dat je koolhydraten binnen krijgt. Wel kun je invloed uitoefenen op de manier hoeveel koolhydraten je binnen krijgt. Door complexe koolhydraten uit je voeding te schrappen zal je vanzelf andere keuzes maken. 

Eet meer groente en zorg ervoor dat je meer gezonde vetten als noten binnen krijgt. Ook is het belangrijk om eiwitten binnen te krijgen door eieren, vlees of zuivel.

Dit zijn gezonde voedingsbronnen die je een vol gevoel geven, en ook nog eens super goed voor je zijn. Helemaal geen koolhydraten binnen krijgen is eigenlijk praktisch onmogelijk, omdat er in elke voedingsbron wel een hoeveelheid koolhydraten zit.

Wel verschilt de hoeveelheid koolhydraten per voedingsbron. Er zitten dan ook meer koolhydraten in een kaasbroodje dan in een gezonde salade. 

Koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten klinkt misschien als een zware beproeving. Een dieet legt je strenge eisen voor en beperkt je bij het snoepen. Een dieet is naar mijn mening dan ook niet de beste manier om af te vallen. 

Op het moment dat je dingen niet mag ga je het stiekem doen. Ook helpt het niet om tijdelijk op een hele andere manier te eten en daarna weer ‘normaal’ te eten.

koolhydraatarm eten

Deze ‘normale’ manier van eten is niet goed voor je, en maakt je zwaarder dan gepland was. Daarom geloof ik alleen maar in een gezonde levensstijl. Natuurlijk moet je ook eens genieten en lekker kunnen snoepen.

Over het algemeen is het zo dat je zoveel mogelijk gezond eet, en af en toe eens wat lekkers neemt. Koolhydraatarm eten zal in het begin een uitdaging zijn. Je bent niet gewend om op deze manier te eten en dat is even wennen.

Je kiest er dan voor om meer groenten te eten. Door de aardappelen te vervangen door pompoen, wortelen, of een andere soort groente vult je bord zich met gezonde ingrediënten, en kan je toch genoeg eten.

Het vraagt dus om een andere manier van koken en een andere manier van eten. Dat is even wennen maar je doet je lichaam er een groot plezier mee. 

7 tips om koolhydraatarm te eten

Koolhydraatarm eten is een manier van leven

Bekijk koolhydraatarm eten niet als een vervelend dieet want dat is het niet. Het is een manier van leven die je makkelijk kan volhouden, als je maar weet welke maaltijden je de hele week kan eten.

Koolhydraten vervangen door andere voedingsmiddelen is dan ook de beste manier, om strakker in je vel te zitten zonder overdreven vaak naar de sportschool te gaan. Het draait 80% om voeding en 20% om sporten.

Koolhydraatarm eten is makkelijk

Waarschijnlijk is het doodnormaal voor je om elke dag brood te eten, je bord vol te scheppen met aardappelen, en koek en snoep te eten. Deze koolhydraten helemaal vermijden is dan ook een grote stap. 

Het is ook niet nodig om alles van de een op de andere dag te schrappen. Begin gewoon met een kleinere portie te nemen, en vervang je koolhydraten door extra groenten of vormen van eiwitten.

Om koolhydraatarm te eten is het E-boek van fitcooking een aanrader. Dit boek staat vol met 137 heerlijke en makkelijk te bereiden recepten, zodat jij heel eenvoudig je koolhydraten vervangt. 

Lees de etiketten

Verdwaal je vaak in de supermarkt als je alle etiketten bekijkt. Al die ingrediënten en termen, je peinst je rot over wat er allemaal in je producten zit.

Helaas zitten er tegenwoordig zoveel toegevoegde stoffen in het eten, dat je ook niet meer begrijpt wat er allemaal eigenlijk in zit.

De beste regel om te bepalen of je iets wel of niet moet meenemen, is te kijken naar hoeveel koolhydraten je voedsel bevat per 100 gram. De regel is heel simpel, is het minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram dan kan je het meenemen. 

Zitten er meer koolhydraten in laat het dan lekker liggen in het schap. 

koolhydraatarm eten

Leer koolhydraatarm te koken

Een van de makkelijkste manieren om je koolhydraten te verminderen, is door zo min mogelijk koolhydraatarme recepten te laten terugkomen op je bord.

Vervang je rijst eens door een groente stoofpot of maak een groente lasagne. In het begin is het misschien nog een uitdaging, maar je gaat er steeds beter in worden om de koolhydraten te vervangen.

Zorg voor koolhydraatarme snacks

Niets is zo vervelend als lekkere trek als je thuis komt. Na een lange werkdag wil je iets makkelijks eten en heb je geen behoefte om nog een appel te schillen. Je kiest dan het eerste wat voor de hand ligt. 

Vaak is dat een koekje uit de koektrommel of een handje snoep. Zorg er de volgende keer voor dat er wat gezonds voor je klaar ligt. Een gekookt eitje, een plakje komkommer of een worteltje zijn gezonde alternatieven. 

Neem gezonde tussendoortjes mee

Om je gezonde levensstijl vol te houden is het super belangrijk dat je gezonde tussendoortjes meeneemt. Dan hoef je niets te kopen en maak je het heel simpel voor jezelf om altijd gezond te eten. 

Koop een handige lunchtrommel waar je nootjes in meeneemt, een aantal worteltjes en wat stukjes fruit. Maak van gezonde voeding een prioriteit. Zonder goede tussendoortjes ga je voortaan niet meer de deur uit.

Geef niet op als het even tegenzit

We zijn allemaal mensen dus we maken fouten. Lukt het even niet om gezond te eten en zit je even niet lekker in je vel. Accepteer dat het een fase is, je moet er even doorheen en het gaat vanzelf weer beter.

Pak het allemaal weer op als je beter in je vel zit, en je er weer vol voor gaat. Een gezond lichaam verdient iedereen en jij dus ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *