Krachttraining voor vrouwen: Dit wordt elk jaar populairder onder vrouwen!

Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining stond en staat in sommige kringen toch vooral bekend als sport voor mannen. Krachttraining voor vrouwen biedt echter ook heel veel voordelen en steeds meer vrouwen zien dit gelukkig ook in.

Ook voor vrouwen is het namelijk de manier bij uitstek om te werken aan jouw lichaam. Er wordt nog weleens gedacht dat vrouwen daardoor mannelijk zouden worden.

Dit is echter geheel onterecht, sowieso word je niet zomaar heel breed als je aan krachttraining doet. Vraag maar aan mannen die regelmatig trainen. Hieronder gaan we kijken waarom krachttraining voor vrouwen nou zo’n goed idee is.

Krachttraining in de basis

Krachttraining is een brede sport. Zo valt bodybuilden en crossfit tot krachttraining, en is alles wat je doet met lichaamsgewicht zoals push ups of pull ups krachttraining en ook bootcamp zou je hierbij kunnen rekenen.

Een mooie definitie van krachttraining is deze: ‘’Krachttraining is het systematisch en consistent toedienen van een trainingsprikkel, op progressieve wijze, met als doel het lichaam sterker te maken, af te vallen of de lichaamssamenstelling te verbeteren.’’

Supercompensatie is hierbij een belangrijke term. Het lichaam is namelijk een uiterst slim apparaat, dat altijd zoekt naar evenwicht. Het wil het liefste precies zo blijven zoals het nu is. Door krachttraining op de juiste manier te doen verstoor je dit evenwicht.

Om deze reden zal je lichaam ervoor willen zorgen dat het de volgende training wel aankan. Daarom zul je sterker en gespierder worden. Dat is overigens ook de reden waarom je progressief moet trainen, om steeds weer die balans te verstoren.

Dit fenomeen noemen we progressieve overload. Je geeft het lichaam elke keer weer een iets zwaardere prikkel, waardoor de balans verstoord blijft worden en het lichaam weer een seintje krijgt om zich aan te passen.

Dat gebeurt niet tijdens een training, maar erna. Tijdens een training maak je een spier kapot, daarna hersteld deze daarvan. Als de prikkel zwaar genoeg is en je herstelcapaciteit in orde is, zal de spier dus iets sterker worden dan hij voor de training was.

Elke week hetzelfde gewicht hetzelfde aantal keer blijven tillen heeft dus geen zin. Althans, niet voor het veranderen van je lichaam.

Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining voor vrouwen

Vrouwen zijn dus vaak bang dat krachttraining ze mannelijk maakt. Vrouwen die willen afvallen zijn vaak ook nog bang dat ze door krachttraining juist breder worden. Vrouwen hebben echter van nature minder spiermassa dan mannen en zullen er niet meteen uitzien als een bodybuilder.

Daarnaast is echt gespierd worden niet zo makkelijk. Als je beginner bent met krachttraining hoef je daarom echt niet bang te zijn dat je zomaar heel gespierd wordt. Als man niet en zeker als vrouw niet.

Daarentegen zijn veel vrouwen juist wel op zoek naar een slank lichaam met mooie vormen. Dat lichaam krijg je door een combinatie van goed eten en effectieve krachttraining. Daarbij hebben we het niet over circuits en werk met bootybands, maar over zware krachttraining.

Ronde billen en afgetrainde benen, zijn vaak doelen van een vrouw, dit bereik je met zware oefeningen. Denk hierbij aan de squat, deadlift en hip thrust. Pas hierbij dan ook progressieve overload toe, en vergeet niet om goed te eten.

Welke voordelen biedt krachttraining voor vrouwen?

Krachttraining heeft voordelen voor zowel je lichaam als je mentale welzijn. In eerste instantie is het cosmetisch gezien natuurlijk voordelig, omdat je met krachttraining kunt werken aan het lichaam dat jij mooi vindt. Hierdoor zal ook je zelfvertrouwen toenemen. Dat is ook omdat je steeds sterker wordt.

Als je als vrouw veel gewicht kunt tillen is dat natuurlijk ook goed voor zelfvertrouwen. Door je lichaam sterk en fit te houden werk je ook nog eens aan je gezondheid. Daarnaast biedt het nog de volgende voordelen voor vrouwen:

  • Je verliest naarmate je ouder wordt steeds meer spiermassa. Hierdoor krijg je eigenlijk automatisch een hoger vetpercentage en word je minder fit. Het is daarom slim om op jonge leeftijd met krachttraining te beginnen.
  • Krachttraining is goed voor je botten, omdat de botdichtheid hierdoor toeneemt.
  • Krachttraining zorgt vaak voor een betere gevoeligheid voor insuline, een lagere bloeddruk, een fijn mentaal gevoel en een betere conditie. Dit heeft allemaal direct en indirect invloed op je gezondheid.
  • Ook bij mensen met diabetes type II verbetert door krachttraining de insulinegevoeligheid, waardoor de bloedsuikerspiegel meer stabiliseert.
Krachttraining voor vrouwen

Belangrijke tips voor krachttraining voor vrouwen

Om jou als vrouw goed op weg te helpen met krachttraining hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Voeding is minstens zo belangrijk als training

Alleen met trainen kom je er niet. Dat geldt bij zowel afvallen als aankomen als bij sterker worden. Zeker op het gebied van afvallen is het allerbelangrijkste het hanteren van een energietekort. Je moet dus minder calorieën eten dan dat je verbruikt.

Je kunt dit energietekort het makkelijkste bereiken door je voeding aan te passen. Bij aankomen geldt dat je juist een energieoverschot moet creëren, maar wel een klein overschot en dit kun je voor het grootste deel het beste uit voedzame producten halen.

Je kunt zo hard trainen als je wil, als je voeding niet in orde is ga je niet de resultaten krijgen die je zoekt.

Met krachttraining vorm je jouw lichaam

Wanneer je aan wil komen gebruik je krachttraining om je lichaam een prikkel te geven om te groeien. Zonder deze prikkel kun je ook aankomen, maar dan in vet. En dat willen de meesten niet.

Wanneer je wil afvallen doe je aan krachttraining om spierverlies te beperken, zodat je juist vet verliest. Hierdoor moet je het lichaam ook een prikkel blijven geven om te groeien.

Als je begint met krachttraining kun je zelfs vet verliezen en tegelijk spiermassa opbouwen. Je vormt je lichaam dus eigenlijk met krachttraining.

Cardio kan helpen, maar focus je daar niet op

Bij afvallen denken veel mensen al snel aan cardio. Hardlopen of fietsen om af te vallen, het lijkt logisch. Maar dat is het niet. Met cardio verbrand je simpelweg calorieën. Dat aantal calorieën zal je nog tegenvallen, het komt namelijk niet in de buurt van de cijfers die veel apparaten aangeven.

Door die calorieën niet te eten bereik je exact hetzelfde. Cardio is natuurlijk wel goed voor je conditie en ook voor je algehele gezondheid. Het is dus zeker goed om te doen, maar als je een mooier lichaam wil is cardio zeker niet het belangrijkste.

Krachttraining voor vrouwen met het droog trainen protocol

Klaar om ​het lichaam van je dromen te bouwen? Binnen 8 – 16 weken effectief je vetpercentage verlagen voor een ​strakker​ en mooier gevormd lichaam met meer definitie (​zonder jojo effect). Dit programma gaat je helpen om jouw ideale lichaam te bouwen met krachttraining, voeding en een gezonde levensstijl.

Jij krijgt alle praktische en nuttige informatie die jij nodig hebt om resultaat te bereiken. Geen overbodig info. Gewoon een helder stappenplan met alle informatie over training, voeding en lifestyle ​waar jij resultaat mee gaat bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *