Is magere melk beter voor je gezondheid? Hier lees je er meer over.

magere melk

Vroeger zijn we doodgegooid met de slogan melk is goed voor elk. Deze reclame is al een aantal jaar geleden verbannen van de tv. Dat is niet zonder reden.

Melk is namelijk niet zo gezond als we altijd dachten. Nu is het goed om gezond te eten en goed voor je lichaam te zorgen.

Magere melk is dan in theorie gezonder dan volle melk. Is dit wel echt zo gezond als dat je denkt?

Het vermijden van volle zuivelproducten

In Amerika is er een speciaal voedingsbeleid opgesteld wat ervoor zorgt dat de burgers zoveel mogelijk vetarme en zuivelproducten eten. Deze regels gelden ook op de basisscholen, hier krijgen de kinderen alleen maar magere melkproducten.

De vetarme beweging komt vooral voort uit de bekende diëten van de laatste jaren. Daarnaast bevat een glas volle melk natuurlijk veel meer calorieën dan een glas magere melk.

De onverzadigde vetzuren bevatten bepaalde stoffen die je cholesterol beïnvloeden en ook van invloed zijn op hart-en vaatziekten. Dat is voor veel mensen dan ook de reden om volle melkproducten te laten staan en te vervangen voor magere melkproducten.

Het bevorderen en promoten van magere melk lijkt dan in eerste instantie ook een goede ontwikkeling om dit soort ziektes tegen te gaan.
Echter zijn er geen bewijzen om deze theorie te ondersteunen.

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan aan de universiteit van Washington maar hier zijn geen conclusies uitgekomen om deze theorie te bewijzen.

Er zijn juist andere resultaten uit de onderzoeken naar voren gekomen. Mensen die veel volle melkproducten eten hebben juist minder kans op obesitas en hart en vaatziektes dan mensen die alleen maar magere zuivelproducten eten.

magere melk zuivelproducten

De onderdelen van melkvet

Melkvet is een van de meest ingewikkelde stoffen en bestaat uit meer dan 400 verschillende vetzuren. Van veel vetzuren is nog steeds niet vastgesteld wat de werking er precies van is.

In volle melkproducten zit boterzuur. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat boterzuur goed is voor je darmbacteriën en mogelijk heeft het ook goede effecten tegen Alzheimer. Het eten van volle melkproducten heeft meerdere voordelen voor je gezondheid.

Uit een onderzoek in the Lancet bleek dat mensen die regelmatig zuivelproducten eten minder kans hebben op hart en vaatziekten dan mensen die dit niet eten. Zuivelproducten bevatten verschillende gezonde stoffen die goed zijn voor je gezondheid.

Daarnaast vullen zuivelproducten waardoor je minder gaat eten. Dit kan verklaren waarom mensen die volle zuivelproducten eten minder honger hebben dan mensen die magere melkproducten eten.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die jarenlang magere melk drinken zij dit onbewust aanvullen door extra koolhydraten te eten.

Sta er maar eens bij stil wanneer je vol zit na een bak kwark, je dan geen trek meer in tussendoortjes hebt en dat verlaagt de kans op obesitas en andere gezondheidsklachten.

magere melk

Magere melk vervangen voor volle melk?

Volgens de bovenstaande onderzoeken is het dus in theorie beter om magere melk te vervangen voor volle melk. Het is echter geen wondermiddel wat je maar onbeperkt kan drinken.

Melk producten zijn gezond voor je lichaam maar hier moet je niet te veel van binnen krijgen. Als je te veel melk binnen krijgt maak je overbodige groeihormonen aan die weer tot gezondheidsproblemen leiden.

Blijf dus een balans houden in de hoeveelheid melkproducten die je binnenkrijgt. Het binnenkrijgen van meervoudige onverzadigde vetten is goed voor je gezondheid, denk hierbij aan olijfolie en plantaardige oliën.

Zuivelproducten niet nodig om te overleven

Magere melk en zuivelproducten zijn beter voor je gezondheid dan de meest bewerkte granen. Toch kan je ook prima overleven zonder zuivelproducten te eten. Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat volle melk gezonder is dan magere melk.

Als je veel koolhydraten binnenkrijgt is het beter voor je om meer eiwitten binnen te krijgen. Hierdoor zal je op gewicht blijven of val je zelf een aantal kilo’s af.

zuivel

Zuivel onderdeel van een gezonde levensstijl.

Een gezonde levensstijl is belangrijk om op gewicht te blijven en je goed te voelen in je eigen lichaam. Daarom eet je minder koolhydraten en vervang je deze door eiwitten. Hierdoor zal je langer vol zitten waardoor je minder snoept.

Natuurlijk is het belangrijk om een goede balans te vinden. Eet verschillende voedingsmiddelen en breng hier een balans in aan. Te veel zuivelproducten binnen krijgen is niet goed voor je dus bepaal dan ook je eigen maximale dagelijkse hoeveelheid.

Voldoende eiwitten binnenkrijgen is belangrijk als je wil afvallen en je spiermassa wil vergroten. Zuivelproducten zijn een van de voedingsbronnen die je elke dag moet binnenkrijgen om te werken aan een fit en strak lichaam.

Dit zijn natuurlijk niet de enige brandstoffen die je lichaam nodig heeft om af te vallen. Zorg ervoor dat je altijd een balans aanbrengt en de verschillende gezonde brandstoffen dagelijks binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Denk hierbij aan voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Deze bouwstoffen heb je allemaal nodig maar van de ene variant net wat meer dan van de ander.

Hoe kan je magere melk vervangen voor volle melk?

Volle zuivelproducten bevatten een aantal gezonde aminozuren die goed zijn voor je gezondheid. Als jij magere melk wil vervagen door volle melk doe je dat heel eenvoudig door andere producten te kopen.

Drink je elke dag een glas melk bij je ontbijt? Schenk de volgende keer dan eens een glas volle melk in. Eet je elke dag een bak yoghurt als lunch dan vervang je dit ook eenvoudig door een volle vullende yoghurt. De kans is groot dat je dan wel vol zit voor de rest van de dag.

Doordat je voortaan wel vol zit met de juiste zuivelproducten is het niet meer nodig om extra koolhydraten te eten om vol te zitten. Dat doe je natuurlijk onbewust maar het is voortaan niet meer nodig met deze kleine aanpassing in je eetpatroon.

Het is goed om je conclusies te trekken op basis van onderzoeken. Daarom weet je nu dat het gezonder is om volle zuivelproducten te eten. Toch moet je hier altijd een balans in aanbrengen. Het is ook weer niet goed om hier te veel van binnen te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *