Slecht doorslapen: Waardoor komt het en wat doe je eraan?

Slecht doorslapen 

slecht doorslapen

Slecht doorslapen, niet in slaap kunnen vallen en wakker liggen zijn vervelende problemen die niet gezond zijn en je humeur, energie, concentratie en levenslust beïnvloeden.

Dit kan een groot probleem zijn waardoor je te moe bent om je vrienden op te zoeken, je weekendjes weg vermijdt en een vakantie er niet in zit. Een van de dingen die je elke dag doet is naar bed gaan.

Voor de een is dit hét moment om helemaal uit te rusten, de dag te vergeten en weer op te laden terwijl dit voor de ander een behoorlijke stressvolle gebeurtenis is.

Als je erbij stilstaat dat sommige mensen zulke erge slaapproblemen ondervinden dat het hun privé leven beïnvloedt dan kan je wel spreken over een groot probleem. 

De slaapcyclus

Elke nacht doorslaap je een slaapcyclus. Kan je slecht doorslapen? Dan is de kans groot dat je normale slaapcyclus is verstoord en je niet een goede nachtrust krijgt.

Bij een normale slaapcyclus slaap je voldoende en word je uitgerust wakker. We doorlopen hierbij 5 verschillende fases in onze slaap. Elke cyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten. 

Als je goed uitgerust wakker wil worden zorg je ervoor dat je 5 cyclussen goed doorloopt. Zo kan je lichaam goed uitrusten en zorg je ervoor dat je weer energiek en positief wakker wordt de volgende dag. Gebruik deze 10 beter slapen tips om een goede nachtrust te hebben.

slecht doorslapen

sluimerslaap (inslaapfase)

De eerste fase van je slaapcyclus is de sluimerslaap. Dit is de fase waarin je in bed ligt en nog niet echt slaapt. Je lichaam is zich aan het voorbereiden op de slaap.

Lichte slaap

In de tweede fase slaap je al, maar nog heel licht. Het kan voorkomen dat je van sommige geluiden nog wakker wordt, als dit gebeurt voel je dat je niet goed geslapen hebt. Deze fase duurt ongeveer 45 minuten.

Misschien heb je enorm veel moeite om in deze fase terecht te komen en lijkt het wel alsof je niet van de eerste naar de tweede fase komt. Als dit echt het geval is dan zal je niet uitgerust wakker worden.

Overgang van lichte naar diepe slaap

In deze fase ontspannen je spieren, je gaat langzamer en dieper ademhalen en je lichaam koelt af. Sommige mensen hebben in deze fase een samentrekking van de spieren.

Dan lijkt het net alsof je valt. Voor sommige mensen is het een korte fase omdat zij in een mum van tijd in slaap vallen. Dit verschilt natuurlijk per persoon. 

Diepe slaap

Het is heel belangrijk dat je in de diepe slaap terecht komt. Dit is de fase waar je goed uitrust, je spieren helemaal ontspannen en je alle gebeurtenissen van de dag verwerkt. Deze overgangsfase duurt ongeveer 15 minuten. 

Slecht doorslapen is een van de problemen waardoor je wakker wordt in de nacht en maar niet in een diepe slaap terecht kan komen. Als je de hele cyclus continu moet doorlopen en maar wakker blijft worden is er sprake van een slaapprobleem.

Neem dit serieus want het is echt een probleem. Een probleem wat je gezondheid in gevaar brengt. De diepe slaap is de fase waarin jij helemaal uit rust. Deze fase moet je doorlopen om goed uit te rusten. In deze fase is het heel lastig om wakker te worden.

Als je wekker gaat terwijl je nog in deze fase zit zal je niet uitgerust wakker worden. Probeer je slaaptijden er op in te stellen dat je niet wakker wordt in de diepe slaap. 

Ben je wel eens wakker geworden van je wekker en wist je even niet meer waar je was? De kans is groot dat je dan in je diepe slaap zat. Het is lastig om hieruit te ontwaken. 

REM-slaap (Droomslaap)

De Rem (Rapid Eye Movement) slaap is de slaapfase waarin je aan het dromen bent. Je verwerkt alles wat er gebeurt in je leven en beleeft de grootste avonturen. Je hersenen zijn volop bezig om je dromen vorm te geven maar je lichaam blijft in een rustfase. 

Het is best bijzonder dat er in een slaapfase een over productief brein aan het werk is. Maar toch is dit een doodnormale fase van onze slaap. De kans is dan ook groot dat je elke nacht levendige dromen hebt. 

In deze fase ben je constant met je ogen aan het bewegen en daarom wordt het Rapid Eye Movement genoemd. Deze slaap wordt ook wel de paradoxale slaap genoemd omdat je brein volop bezig is en je lichaam volledig in rust is. De REM fase duurt ongeveer 20 minuten.

Normale slaapritme

De meeste mensen gaan naar bed en vallen na 15 minuten in slaap. Dan doorlopen ze 4 a 5 keer per nacht de verschillende slaapcyclussen en worden ze uitgerust wakker. Klaar om de nieuwe dag weer aan te kunnen. Ze zijn energiek, vrolijk en hebben een stabiel humeur. 

Door slecht door te slapen heb je geen normaal slaapritme. Elke avond ga je weer met tegenzin naar bed. Je kan immers toch niet slapen. Je ligt uren wakker, te draaien en te woelen en lijkt dan in slaap te vallen. Het brengt je onrust en spanning om naar je slaapkamer te gaan.

Die spanning heeft invloed op je dagelijkse leven. Misschien bewust omdat je er over nadenkt en mee bezig bent overdag. Maar dit kan ook onbewust. Slecht doorslapen is niet goed voor je gezondheid en humeur. Als dit te lang blijft doorgaan breng jij je gezondheid in gevaar. 

Invloed van stress op slaap

Er zijn verschillende redenen waarom jij stress ervaart op dit moment. Misschien zijn er problemen op je werk waardoor je niet helemaal gelukkig bent. Of je bent al tijden op zoek naar werk maar kan maar niets vinden. Ook kan je gestrest zijn omdat je niet goed slaapt. 

Niet in slaap kunnen vallen of slecht doorslapen maken je uitgeput en een humeurig en een ongelukkig persoon. Daarom wil je dit niet meer maar je weet ook niet goed hoe je dit dan kan oplossen. 

slecht doorslapen

Slecht doorslapen door stress

Goed slapen heb je nodig om uit te rusten, alles te verwerken wat er in je leven gebeurt en goed voor jezelf te zorgen. Je gezondheid is belangrijk en je slaapritme is hier een onderdeel van.

Door de juiste voeding, een normale manier van ontspanning en een avondritueel kan jij je lichaam voorbereiden op de nacht. Zo verminder je de spanning rondom het slapen. 

Slecht doorslapen is een vervelend probleem wat voorkomt dat je de vrolijke en energieke persoon kan zijn die je wil zijn. Vermijd nooit meer sociale gelegenheden omdat je bang bent niet goed te kunnen slapen. 

Slecht doorslapen reken er nu voorgoed mee af!

Om je te helpen om beter te slapen ben ik op zoek gegaan naar het beste hulpmiddel waardoor je op de lange termijn goed slaapt. Je slaapritme en slaapfase is in de war op dit moment.

Het is nodig dat je daar wat aan verandert. Je moet weer een normaal ritme opbouwen en goed leren slapen. Dit hoef je niet alleen te doen. Volg de stappen van het boek perfect slapen in 7 stappen en je zal voortaan wel goed slapen en eindelijk afrekenen met het wakker liggen en het woelen.

Dit boek is niet een boek wat je slaap van de ene op de andere dag verandert. Je leest de informatie door, gaat aan de slag met de slaap checklist en stap voor stap zal jij je slaap verbeteren. Dit is de manier waardoor je voor de rest van je leven uitgerust wakker wordt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *