Wat Is De Verbrandingszone? Hoe Kom Je Erin en Gebruik Je Het In Je Voordeel?

Wat is de verbrandingszone? Hoe werkt het, wat heb je er voor nodig? en hoe kan je het laten werken op jezelf? Allemaal hele goede vragen die we in de komende tekst gaan beantwoorden!

Wat is de verbrandingszone?

De verbrandingszone is een gebied tussen hartslagen waarin je optimaal vet en calorieën zou kunnen verbranden. Voor iedereen is dit gebeid anders omdat het nalijk afhangt van je leeftijd in jaren.

Je berekend je verbrandingszone door 65% en 75% van je maximale hartslag te pakken. (Te berekenen met 220 – huidige leeftijd = maximale hartslag).

Stel je bent 40. Dan is je maximale hartslag 220-40=180. Daarvan 65% en 75% procent bereken kom je uit op 180×0,65= 117 en 180×0,75=135. De verbrandingszone van dit voorbeeld is dus tussen de 117 en 135 BPM.

Een persoon van 40 zou dus optimaal vet en calorieën verbranden als de hartslag tussen de 117 en 135 BPM is.

De verbrandingszone bekent echter niet alles. Het is niet schokkend om voor kort buiten deze zone te komen. Daarbij is het luisteren naar je lichaam het belangrijkste aangezien cijfers niet alles zeggen.

Hoe geraak je erin en hoe gebruik je het in je voordeel?

Hoe geraak je in de verbrandingszone?

Zoals je kunt verwachten is dit niet een lang antwoordt. Je moet gewoon simpelweg ervoor zorgen dat je hartslag in het door jou berekend gebied te blijven. Zo simpel is het 😉

Je kunt de verbrandingszone gebruiken om meer vet in een sneller tempo te verbranden. Dit zou je kunnen gebruiken als je aan het afvallen bent, je vetpercentage omlaag wilt halen of over het algemeen gezonder wilt leven!

Voordelen van de verbrandingszone

Zoals je hierboven al gelezen hebt is er maar een groot voordeel aan de verbradingszone en dat is:

  • Meer vet in een sneller tempo verbranden waardoor je sneller naar je fitnessdoel kunt geraken.

Wat heb je er voor nodig?

Wat heb je nodig om in de verbrandingszone te komen?

Eigenlijk heb je alleen iets nodig om je hartslag te meten. Dit kan op vele manieren omdat je de verbrandingszone kunt gebruiken in vele soorten beweging zoals:

  • Trainen op een fitnessapparaat
  • Hardlopen
  • Wielrennen
  • Crossfit
  • Etc.

Je kunt eigenlijk de verbrandingszone gebruiken in alle cardio gerichte sporten.

Sommige cardio fitnessapparaten hebben een hartslagmeter. Echter hebben ze dit natuurlijk niet allemaal en zijn ze allemaal niet veen accuraat waardoor een hartslagband een heel aantrekkelijke aanschaf zou kunnen zijn als je echt met de verbrandingszone wilt werken.


Ik hoop dat je wat hebt geleerd met behulp van deze pagina!

Lees ook meteen een van mijn 3 meest recente blogberichten over fitnessapparaten waarmee je in de verbrandingszone kunt komen!

/