Afvallen in de overgang? Hoe val je nu eigenlijk af in de overgang?

afvallen in de overgang

Afvallen in de overgang voor de ene gaat dat heel gemakkelijk voor de ander is het een hele opgave. De overgang is een periode in je leven waarin er van alles veranderd.

Je stopt met de menstruatie en je eierstokken stoppen met het aanmaken van progesteron en oestrogeen.

Je krijgt last van hormoonschommelingen, ervaart lichamelijke stress en krijgt last van vervelende lichaamskwaaltjes.

Voor elke vrouw gebeurt het op een verschillende leeftijd. Sommige vrouwen merken dit al op hun dertigste en de meeste krijgen het rond hun veertigste. Hoe val je nu eigenlijk af tijdens de overgang?

Afvallen in de overgang

Als je extra gewicht met je meesleept weet je hoe lastig het is om dit gewicht te verliezen. Je moet je eetpatroon veranderen, snoepen en ongezonde tussendoortjes zoveel mogelijk links laten liggen en een extra rondje lopen, fietsen of rennen.

Ben je al goed bezig maar zie je dat niet terug op de weegschaal? Je lichaam is bezig te veranderen, dit hoeft niet te betekenen dat het nu onmogelijk is om gewicht te verliezen. Met de juiste stappen kan jij ook afvallen in de overgang.

Waarom je minder makkelijk kan afvallen in de overgang?

Wanneer ben je nu eigenlijk in de overgang? Dat is het geval als je meer dan twaalf maanden geen menstruatie cyclus hebt doorlopen. In de overgang kan het een stuk moeilijker zijn om af te vallen.

Veel vrouwen komen niet alleen aan op het moment dat ze in de overgang zijn maar hebben hier al eerder last van. Sommige vrouwen hebben hier tien jaar voordat ze de overgang in komen al last van. 

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat vrouwen meer aankomen in deze face van hun leven. Deze factoren spelen een belangrijke rol bij het aankomen: 

  • Hormonen: Door een schommeling in de hormonen slaat je lichaam meer vet op.
  • Spiermassa: Naarmate je ouder wordt, en door minder lichaamsbeweging neemt de spiermassa van vrouwen af.
  • Slapen: Veel vrouwen in de overgang hebben last van slaapproblemen.    
buikvet vrouw

Vrouwen slaan voor de overgang vet op bij de heupen en de billen. Tijdens de overgang verschuift dit naar de buik. Buikvet is een gevaarlijke vorm van vetophoping wat weer voor een verhoogde kans zorgt op obesitas en hartaandoeningen. 

Caloriearm dieet helpt niet op de lange termijn

Als je gewicht wil verliezen is het nodig dat je minder calorieën per dag binnenkrijgt dan je verbrand. Tijdens de overgang verbruikt je lichaam minder energie. Veel vrouwen denken dat een caloriearm dieet een goed idee is om op gewicht te blijven.

Dat is echter niet het geval. Uit onderzoek is gebleken dat een caloriearm dieet niet goed is voor vrouwen in de overgang, het zorgt alleen maar voor een afname in spiermassa en een daling van de stofwisseling. 

Het kan zelfs leiden tot botverlies wat de kans op osteoporose verhoogt. Op de korte termijn kan je met dit dieet afvallen in de overgang maar op de lange termijn is het geen goede oplossing. Een andere manier waarop je wel kan afvallen in de overgang is je portiegrootte te verkleinen.

Op deze manier krijg je wel alle belangrijke voedingsmiddelen binnen maar eet je hier niet te veel van. Een gezonde levensstijl is dan ook de beste manier om je stofwisseling op gang te brengen wat voorkomt dat je spiermassa verliest op latere leeftijd. 

slapeloosheid

Slapeloosheid en transpireren

Een van de meest voorkomende klachten met 40 tot 50% bij vrouwen in de overgang is slapeloosheid. Andere veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een verminderd concentratievermogen en prikkelbaarheid. Zorg ervoor dat je goed eet en regelmatig rust.

Helaas slapen vrouwen in de overgang slechter door nachtelijk transpireren en andere vervelende lichamelijke klachten. Het lichaam denkt tijdens de overgang dat het te warm is hierdoor ga je transpireren om het lichaam af te laten koelen.

Gezonde voeding tijdens de overgang

Er zijn verschillende eetpatronen die gezond zijn maar welke is geschikt voor vrouwen in de overgang? 

Het mediterrane dieet

Dit dieet wordt veel ingezet om gezonder te eten, gewicht te verliezen en is ook geschikt voor mensen die hart-en vaatziektes willen voorkomen of de kans hierop willen verkleinen.

Uit onderzoek naar vrouwen in de overgang is gebleken dat dit dieet een positief effect heeft op het verliezen van buikvet. Dit dieet werkt natuurlijk het best als je dagelijks ook voldoende beweegt. 

Het vegetarische dieet

Veganisten en vegetariërs hebben een levensstijl die goed werkt bij het afvallen. Uit onderzoek is gebleken dat afvallen in de overgang haalbaar is met dit dieet. Door deze levenswijze zal je gewicht verliezen en je gezondheid verbeteren zelfs als je in de overgang bent. 

hardlopen

Beweging om op gewicht te blijven

Naast de juiste voeding is voldoende beweging natuurlijk ook belangrijk om op gewicht te blijven. De meeste mensen bewegen juist minder als ze ouder worden. Blijven bewegen is juist goed voor je als je in de overgang bent.

Het verbetert je humeur, versterkt je botten en spieren en helpt tegen gewichtstoename. Verschillende sporten zijn goed voor je in deze levensfase, het is hierbij goed om te weten dat herhaling essentieel is voor een gezond en fit lichaam. 

Krachttraining met gewichten is heel goed om je spieren te versterken. Daarnaast is cardio ook een goede sport om in beweging te blijven. Een combinatie van krachttraining en cardio is de beste manier om op gewicht te blijven en je spiermassa te stimuleren. 

Wat kan je nog meer doen zodat je gaat afvallen in de overgang?

Er zijn een aantal dingen die jij kan doen om af te vallen tijdens de overgang:

  • Eet voldoende eiwitten. Eiwitten zorgen voor een vol gevoel, het voorkomt spierverlies en het verhoogt je stofwisseling. 
  • Eet veel vezels. producten met veel vezels zorgen ervoor dat je vol zit, verhoogd de insulinegevoeligheid en helpt je met het afvallen.
  • Eet zuivel. Zuivelproducten zorgen voor een vol gevoel terwijl ze je spieren ook nog eens ondersteunen. Dit helpt je dus enorm bij het afvallen. 
  • Drink groene thee. De cafeïne in groene thee helpt je bij je vet verbranding. Drink dit vooral in combinatie met krachttraining voor een positief effect. 
  • Neem de tijd voor je eten. Eet langzaam en bewust zonder afleidingen, hierdoor geniet je meer van je eten en zit je eerder vol. 

Afvallen in de overgang

Misschien is het in eerste instantie de bedoeling om af te vallen. Maar het is beter om een aantal dingen te veranderen in je leven zodat je op gewicht blijft. Focus je dan ook op het verbeteren van je gezondheid en het behouden van je spieren. 

Werk aan een gezond lichaam door voldoende te slapen, stress te vermijden, gezond en bewust te eten en te bewegen. Dan zal je afvallen in de overgang en dit gewicht ook vast blijven houden. 

afvallen in de overgang

Slank door de overgang?

Ontdek in dit boek hoe jij ook slank door de overgang komt.

Ja, ik wil slank door de overgang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *