Aan het afvallen maar blijft je gewicht hetzelfde? Dit is hoe je het oplost!!

Ben je aan het afvallen maar blijft je gewicht hetzelfde?

afvallen maar gewicht blijft hetzelfde

Je doet keihard je best om gezond te eten en te bewegen. Waarom blijft je gewicht dan hetzelfde tijdens het afvallen?

Het is een van de grootste frustraties als je bezig bent om gezonder te leven. Want dat getal op de weegschaal moet wel omlaag gaan.

Anders heb je het gevoel dat het allemaal nutteloos is. Maar afvallen betekent soms dat je gewicht hetzelfde blijft, er zijn namelijk nog meer dingen aan het veranderen in je lichaam.

Alleen kijken naar het getal op de weegschaal is dus niet voldoende. Ben je nu opgelucht?

Ik zal je meer vertellen over wat er nu precies gebeurt in je lichaam tijdens het afvallen. 

Het stoppen van gewichtsverlies met:

Veel mensen beginnen heel gemotiveerd aan een nieuwe levensstijl. De kilo’s zullen er in eerste instantie dan ook afvliegen. Je voelt je goed over je nieuwe lichaam en fantaseert over hoe je er over een paar maanden uit zal zien.

Maar op een gegeven moment stopt het gewichtsverlies. Wat is er nu precies aan de hand? Doe je het niet goed, maak je fouten tijdens het afvallen of is er iets anders aan de hand? 

Vocht verliezen

In eerste instantie zal je veel vocht verliezen. Het lijkt wel alsof de kilo’s eraf vliegen, dat zie je namelijk aan het getal op de weegschaal. Maar eigenlijk is het dus het vocht wat je verliest. 

Crashdiëten

Een andere ongezonde manier van afvallen is het volgen van een crash dieet. Dit is een dieet waarbij je voor een bepaalde periode minder voedingsstoffen binnen krijgt.

Je lichaam gaat in een overlevingsstand en je stofwisseling is flink in de war. Dit is dan ook een dieet waarbij je uiteindelijk altijd meer aankomt als je er mee stopt. Het gevreesde jojo effect wat je zo graag wil voorkomen. 

afvallen maar gewicht blijft hetzelfde

Je taille meten

Het getal op de weegschaal zegt niet altijd alles. Er zijn zoveel meer factoren bij betrokken en een normale weegschaal meet niet alles op de juiste manier. Schaf daarom een goede elektronische weegschaal aan die je vetpercentage, spiermassa en gewicht meet om een nauwkeurige meting te doen. Wat je ook nog kan doen is je taille opmeten om het verschil bij te houden.

Meer eten en minder bewegen

Als je een nieuwe levensstijl moet aanleren kost dat wat tijd. De kans is groot dat je al snel teruggrijpt naar je oude levensstijl. Een avondje ongezond eten is geen probleem maar als je dit een week doet zal het je niet helpen met het afvallen.

Een korte periode gezond eten en meer bewegen voelt misschien goed maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je dit blijft volhouden en jezelf een nieuwe levensstijl aanleert. 

Niet alleen cardio

Veel mensen denken dat als je wil afvallen je als een gek op de hardloopband moet gaan rennen. Maar niets is minder waar, cardio is goed om je lichaam te trainen en je conditie te verbeteren. Maar als je meer vet wil verbranden is het beter om krachttraining te doen. Door meer spieren te kweken zal je meer vet verbranden. 

Veel stress

Op het moment dat je een periode doormaakt en voortdurend gestrest bent maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon vertraagt je vetverbranding. Als er sprake is van veel stress is het verstandig om hier hulp voor te zoeken of manieren te gebruiken om meer te ontspannen. 

Uit eten

Als je regelmatig buiten de deur eet is het je vast opgevallen dat de meeste maaltijden niet heel gezond zijn. Veel maaltijden bevatten maar weinig groente maar juist veel vlees, frietjes en gefrituurde aardappeltjes. Niet zo voedzaam!

Het is veel gezonder om je eigen maaltijden te maken en mee te nemen of tijd te maken om thuis je maaltijd te eten. 

afvallen maar gewicht blijft hetzelfde

Oppassen voor gezonde vetten

Natuurlijk zijn gezonde vetten goed voor je maar je moet er toch een beetje mee oppassen. Neem niet meer dan een handje noten per dag en eet ook niet te veel avocado en vette vis. Geniet van deze gezonde tussendoortjes maar doe dit wel met mate. 

Zoete gezonde tussendoortjes

Niets is frustrerender dan tijdens het afvallen er achter komen dat je gewicht niet afneemt maar hetzelfde blijft. Ben je gek op zoete snacks dan zal je intens gelukkig zijn met gezonde tussendoortjes met weinig calorieën als dadels, gedroogd fruit en haverkoeken. Maar pas hier mee op en neem er niet te veel van. 

Afvallen maar blijft je gewicht maar hetzelfde?

Nu kan het zo zijn dat je door de bovenstaande oorzaken tijdens het afvallen maar op hetzelfde gewicht blijft stilstaan. Maar misschien is er nog wel iets anders aan de hand.

Zo is het ook mogelijk dat er door verkeerde crash diëten die je hebt gevolgd je stofwisseling en hormoonhuishouding helemaal is verstoord. Als dit het geval is zal je lichaam zich bezighouden met het verbranden van koolhydraten in plaats van je vetten. 

Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan maar er kan ook sprake zijn van een infectie of allergische reactie in je darmen. Ook is het mogelijk dat je schildklier niet goed functioneert. Als je merkt dat je maar niet afvalt en je al van alles hebt geprobeerd is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. 

Waarom blijft je gewicht hetzelfde tijdens het afvallen?

Als je al een tijdje piekert over waarom val ik maar niet af? Dan is het goed om te weten dat hier een aantal redenen voor kunnen zijn. Tijdens het afvallen is het niet vanzelfsprekend dat je gewicht maar hetzelfde blijft.

Als je dit merkt dan is het nodig om de tips uit dit artikel eens door te nemen en ermee aan de slag te gaan. Als je merkt dat je al van alles hebt geprobeerd maar niets lijkt maar te werken dan is het verstandig om met de afslank receptenbijbel te beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *