Buikvet verbranden met oefeningen thuis – hierom is dat belangrijk!

Hoe kan je buikvet verbranden met oefeningen voor thuis?

buikvet verbranden oefeningen thuis

Ongezond buikvet kan je gelukkig zelf effectief aanpakken. Door gezonder te gaan eten, en door buikvet te verbranden met oefeningen thuis – of beter nog, door allebei tegelijk te gaan doen.

Buikvet is niet alleen maar ontsierend. De laatste jaren wordt er steeds meer bewijs gevonden dat zo’n ‘zwembandje’ rond je middel een veel groter risico voor je gezondheid vormt dan ander vet.

Lees hier waarom het belangrijk is om je buikvet in check te houden, en hoe je dat voor elkaar krijgt.

Voorkom deze gevaren door buikvet te verbranden met oefeningen voor thuis

Vetcellen die zich rond je inwendige organen ophopen, in je buik dus, hebben andere eigenschappen dan de vetcellen rond je heupen en in je andere lichaamsdelen. De vetcellen rond je buik (‘visceraal vet’) maken meer schadelijke stoffen aan en hebben een negatief effect op je hormoonhuishouding.

In je buikvet wordt bijvoorbeeld het ontstekingseiwit ‘CRP’ aangemaakt, een belangrijke schakel in het ontstaan van aderverkalking en verhoogde bloeddruk. Andere ontstekingsstoffen leveren schade aan onze hersenen op.

Buikvetcellen maken ook erg veel insuline aan. Een insulineniveau dat constant te hoog is kan uiteindelijk tot insulineresistentie leiden en verhoogt daarmee de kans op diabetes type 2 sterk.

Daar houdt de ellende jammer genoeg nog niet mee op. Ook leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, darmkanker en borstkanker worden aangejaagd door visceraal vet. En misschien wel het meest angstaanjagende is, dat mensen met veel buikvet maar liefst 3(!) keer zo veel kans hebben om dement te worden.

Een laag buikvet is extra schadelijk voor vrouwen

Slecht nieuws als je XX-chromosomen hebt. Dit buikvet lijkt nog veel schadelijker te zijn voor de gezondheid van vrouwen dan voor die van mannen. Vrouwen die vooral vet rond hun buik ophopen hebben een 10% tot 20% grotere kans om een hartaanval te krijgen, dan vrouwen die vooral vet rond de heupen bezitten.

Dat blijkt een studie die in maart 2021 in het Journal of the American Heart Association werd gepubliceerd. Of vrouwen daardoor ook een hoger risico lopen op de andere aandoeningen die we hierboven noemden is niet zeker. Maar de tekenen zijn ongunstig.

Zeker als ze ouder worden en in de menopauze komen, worden veel vrouwen wat dikker rond hun middel. Op die leeftijd iets tegen je buikvet ondernemen kan helpen om gezonder oud te worden.

buikvet verbranden oefeningen thuis

Wanneer bezit je te veel buikvet? Meet het zelf!

Maak jij je zorgen om de omtrek van jouw middel? Je kunt er zelf achter komen of je een hoeveelheid buikvet hebt die een risico oplevert. Laten we om te beginnen even zeggen dat iedereen een laagje buikvet heeft.

Dit vet beschermt je organen tegen verwonding en isoleert ze tegen kou. Maar natuurlijk kan je ook te veel van het goede hebben. Wat is te veel buikvet? Om daarachter te komen heb je een meetlint nodig. Sla het lint rond je middel, tussen je onderste rib en je bekken.

Houd je buik in zijn natuurlijke vorm: ga dus valsspelen door je buik in te trekken of diep in te ademen. Het kan zijn dat je een paar keer moet meten om een goede (gemiddelde) meetwaarde te krijgen.

Heeft het meetlint gesproken? Is je buikomtrek meer dan 80 centimeter (als vrouw) of meer dan 95 centimeter (als man)? Dan is je laag buikvet dik genoeg om een verhoogd risico op gezondheidsklachten op te leveren.

Als je buikomtrek groter dan 90 centimeter (vrouwen) of 100 centimeter (mannen) is, wordt dat risico meteen stukken hoger. Je zou dan moeten overwegen om direct te beginnen met maatregelen om je buikvet te verminderen.

Je buikvet verliezen door gezonder te eten

De eerste manier om buikvet kwijt te raken, is door een paar eenvoudige culinaire leefregels te gaan naleven. Het gaat dan om kleine aanpassingen in je eetpatroon, waardoor je sneller buikvetcellen kan verbranden en er minder of geen nieuwe vetcellen worden aangemaakt.

Dit zijn een paar van de belangrijkste richtlijnen voor je dieet:

  • Eet minder koolhydraten. Ongebruikte koolhydraten worden als vetcellen in je lichaam opgeslagen. Vooral tarwe (brood, pasta, noodles), rijst, aardappels, gebak en snoepgoed bevatten veel koolhydraten.

    Minder tussendoortjes snacken is een uitstekend begin. Ook (een deel van) de koolhydraatrijke ingrediënten in je maaltijden door groenten en andere plantaardige producten vervangen helpt.
  • Drink meer water. Elke dag meerdere keren een glas water drinken zorgt dat de organen van je lichaam beter werken. De afvalstoffen uit je spijsverteringsstelsel en je lichaamscellen worden bijvoorbeeld sneller afgevoerd. Ook zorgt water drinken ervoor dat je je voller voelt, zodat je minder snel naar de koektrommel grijpt.
  • Eet meer vezels en eiwitten. Dat zijn stoffen met een lage verbrandingswaarde die je toch een vol gevoel geven. Vezels vind je vooral in fruit, groente, peulvruchten en noten. In zuivel, kaas, vlees, vis en peulvruchten zitten veel eiwitten.
  • Gebruik vooral verse, onbewerkte ingrediënten en kook daar zelf een maaltijd van. Voorbewerkte, diepvries- en kant- en klare etenswaren bevatten veel suiker, koolhydraten en zout.
  • Vermijd alcohol. Bier en wijn zijn stiekeme dikmakers, en alcohol stimuleert je lichaam bovendien om vetcellen aan te maken.

Je kunt dus best veel in je voedingspatroon veranderen om je buikvet kwijt te raken. Het grootste nadeel is dat dat met alléén gezonder eten lang duurt. Zeker als je een flinke laag buikvet hebt, is het aan te raden om die sneller te laten verdwijnen. En om dat voor elkaar te krijgen, kan je aan lichaamsbeweging gaan doen.

De beste remedie: buikvet verbranden met oefeningen voor thuis

Lichamelijke inspanning is dé manier om snel buikvet te verbranden. Daarmee verbeter je je gezondheid én verlaag je de kans op ernstige aandoeningen door buikvet. Als klap op de vuurpijl voel je je ook nog eens fitter en gelukkiger als je regelmatig aan lichaamsbeweging doet! En het allerbeste nieuws is, dat je buikvetcellen de eerste vetcellen zijn die verbrand worden zodra je gaat trainen.

Om te kunnen wandelen, fietsen en sporten verbruiken de spiercellen in je lichaam energie. Die energie moet ergens vandaan komen. In eerste instantie gebruiken je spieren de suikers en vetten uit je eten. Als je lang genoeg of intensief genoeg beweegt, dan raken die voedingsstoffen uit je laatste maaltijd op.

Je lichaam gaat dan een andere energievoorraad aanspreken: de vetcellen die het eerder heeft opgeslagen. Regelmatig bewegen verbrandt dus vet als energiebron, en dunt zo het visceraal vet van je buik uit.

buikvet verbranden oefeningen thuis

Welke oefeningen zijn geschikt voor thuis om buikvet te verbranden?

Als je graag meer wilt gaan bewegen kan je vast wel wat inspiratie gebruiken. Natuurlijk zie je het snelst effect op je buikomvang als je de hele dag gaat rugbyen, worstelen of basketballen. Maar laten we eerlijk zijn: dat is voor de meeste mensen gewoon niet weggelegd. En het is ook niet nodig om af te vallen.

Je kunt ook gewoon buikvet verbranden met oefeningen voor thuis. Dat kost je stukken minder spierpijn, zweet en bijna-doodervaringen. Op onze webpagina vind je meer veel effectieve fitnessoefeningen voor thuis.

Die zijn voor bijna iedereen geschikt, en ze werken prima om buikvet kwijt te raken. Ze zijn ook erg goed vol te houden, zodat de kans dat je binnen een paar dagen afhaakt klein is.

De beste fitnessoefeningen om vet te verbranden zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt. Zulke samengestelde of ‘compound’ oefeningen trainen bijvoorbeeld tegelijk de spieren in je armen, rug, benen en buik. Elk spiertje dat je hierbij gebruikt heeft energie nodig. En dus spreekt je lichaam sneller die vervelende vetcellen aan!

Voorbeelden van samengestelde oefeningen zijn squats, push-ups, lunges, burpees en deadlifts, en er zijn er nog veel meer. Blader even rond op onze website en probeer een paar oefeningen uit. Het zal je verbazen hoe simpel die zijn en hoe makkelijk je ze uitvoert. Zo wordt buikvet kwijtraken eenvoudig.

Met oefeningen als crunches en situps kan je thuis gericht buikvet verbranden

Sommige mensen die een slankere buik willen krijgen gaan vooral (of alleen maar) buikspieroefeningen doen. Ze denken dat voldoende situps en crunches het vet verbrandt daar waar het nodig is – op de buik. En dit soort training lijkt vaak ook echt zijn vruchten af te werpen.

Dat je met buikspieroefeningen je buikvet wegtraint is best een logische aanname. Het is jammer genoeg alleen niet waar. Om je spieren te laten bewegen spreekt je lichaam vetcellen uit je hele lichaam aan, niet alleen die uit je buik (of armen, of benen).

Intensieve buikspieroefeningen kunnen je wel een strakkere buik geven, omdat je buikspieren groter en steviger worden. Maar ze laten het buikvet niet sneller wegsmelten dan alle andere soorten lichaamsbeweging!

Buikvet verbranden met leuke oefeningen voor thuis én ook nog lekker eten

De twee beste manieren om je gevaarlijke buikvet te verliezen zijn gezond eten en lichaamsbeweging nemen. Als je met allebei deze voornemens aan de slag gaat, kan je erg snel prachtige resultaten zien en een kleinere, gezondere buikomvang krijgen.

Een eetpatroon dat je fitnessprogramma maximaal ondersteunt helpt. Zeker als je ontbijt, lunch en diner ook nog eens zo lekker zijn, dat je je nieuwe dieet onbeperkt kunt volhouden.

Het Fitcooking lifestyle programma dat je hieronder kunt bestellen levert je geweldige inspiratie. Met deze recepten eet je elke dag heerlijk, voorkom je dat je vet opslaat in je lijf, en krijg je alle energie die je nodig hebt voor jouw fitnessoefeningen. Doe er je voordeel mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *