Afvallen door wandelen of hardlopen wat werkt nou het beste?

Afvallen door te wandelen of door te hardlopen?

afvallen wandelen hardlopen

Wat werkt nu beter voor het afvallen, wandelen of hardlopen? Beide vormen van bewegen hebben verschillende voordelen en nadelen. Door het hardlopen zal je meer energie verbruiken per uur en dat helpt je weer met afvallen.

Het calorieverbruik per kilometer verschilt echter niet veel tussen hardlopen en wandelen. Bij wandelen gaat het afvallen wel langzamer maar door sneller en extra te lopen is dit prima te compenseren.

Als je het helemaal goed aanpakt zorg je dat het hele lichaam mee beweegt zoals bij nordic walking. Om je meer inzicht te geven in deze twee verschillende vormen van bewegen zal ik je in dit artikel meer vertellen over wat nu de beste manier van bewegen is om af te vallen. 

Wanneer val je af?

Als jij het getal op de weegschaal wil laten dalen en een strakker en fitter lichaam wil krijgen dan is het noodzakelijk dat je meer energie verbruikt dan je binnen krijgt. Door minder calorieën binnen te krijgen en meer te bewegen verbrand je meer dan je binnen krijgt.

Gezond en genoeg bewegen zijn dan ook altijd met elkaar verbonden. Nu zijn de twee meest populaire manier van bewegen hardlopen en wandelen, maar welke helpt nu het best bij het afvallen

Calorieën verbranden

Door hard te lopen beweeg je intensiever dan door te wandelen. Het is dan ook een manier van bewegen waardoor je meer calorieën verbrand per uur. Dat is niet gek omdat je met hardlopen je hele lichaam gebruikt en dit een intensieve manier van bewegen is.

Dit is heel anders dan het aantal calorieën wat je verbruikt bij het wandelen. Een persoon van 80 kilo gebruikt ongeveer 300 calorieën per uur bij een wandeling van 5 km per uur.

Gaat dezelfde persoon een uur hardlopen met 10 km per uur dan verbruikt hij 800 calorieën per uur. Als je dit met elkaar vergelijkt gebruik je 2,5% meer energie door te hardlopen in plaats van te wandelen. 

afvallen wandelen hardlopen

Waarom je evenveel calorieën verbrand met hardlopen en wandelen?

Nu wordt er beweerd dat je met hardlopen en wandelen evenveel calorieën verbrand. Maar hoe kan dit dan? Als er gekeken wordt naar de calorieën die je per uur verbrand is daar een groot verschil in te zien. Maar als er gekeken wordt naar de calorieën die je per km verbrand dan is er geen groot verschil te zien.

Als je een wandeling maakt van 5 km dan verbrand je evenveel calorieën dan als je 5 km hardloopt. Het enige nadeel is dat je er twee keer zo lang over doet als je deze afstand loopt. 

Vet verbranden

Door je in te spannen en te bewegen verbrand je calorieën. Deze calorieën komen uit vet of suikers. Hoe intensiever je workout is hoe meer suikers en vetten je gaat verbranden. Als je intensief aan het sporten bent zal je dat afmeten aan je hartslag.

Deze is dan namelijk 60 tot 70% van je maximale hartslag. Een intensieve workout is dus goed om meer te verbranden maar omdat deze zo intensief is zal je lichaam dit minder lang vol kunnen houden. 

Meer spieren door te hardlopen

Door te hardlopen beweeg je intensiever dan door te wandelen, dat is goed om calorieën te verbranden en voor het afvallen. Dat is niet het enige. Door hard te lopen beweeg je al je spieren intensief, dit is goed om je spiermassa te vergroten. Door je spiermassa te vergroten zal je meer calorieën verbranden.

Dat is dus een win win situatie. Op het moment dat je gaat wandelen om af te vallen dan is het effect van het opbouwen van spiermassa een stuk kleiner omdat de bewegingen minder intensief zijn. 

Wandelen voor iedereen!

Het grote voordeel van wandelen is dat iedereen er vandaag nog mee kan beginnen. Als je een flink rondje wil hardlopen dan is hier een goede training voor nodig. Hardlopen hou je ongetraind niet zo lang vol, dit moet je steeds meer gaan opbouwen.

Terwijl het voor de meeste mensen geen probleem is om een flinke wandelen van een uur te maken. Als je twee uur wandelt verbrand je meer calorieën dan met een half uurtje hardlopen. Dat is een groot voordeel voor veel mensen die wel graag wandelen maar geen plezier beleven aan hardlopen.

afvallen wandelen hardlopen

Hardlopen vs. wandelen wat werkt nu het best voor het afvallen

Afvallen door wandelen of hardlopen? Afvallen doe je dus door meer calorieën te verbranden dan je verbruikt. Hardlopen is effectief als je het voor een langere tijd volhoudt. Met een uur tot anderhalf uur hardlopen verbruik je flink wat calorieën.

Op het moment dat je dat kan opbouwen en hardlopen oprecht leuk vindt om te doen zal dit je helpen om gewicht te verliezen. Hou je hardlopen niet lang vol of beleef je hier geen plezier aan dan is wandelen de perfecte manier van beweging.

Wandelen helpt je enorm bij het afvallen en is daarnaast veel minder intensief waardoor je het langer volhoudt. Voor mensen met blessures is dit een prima manier van bewegen omdat je spieren wel aan het werk worden gezet maar er geen extreme belasting op je spieren of gewrichten komt te staan.  

Afvallen en wandelen, waarom werkt dit beter dan hardlopen?

Het is goed om te begrijpen dat afvallen door te wandelen beter werkt dan hardlopen als je intensief en lang loopt. Het vraagt wat van je tijd om hier mee af te vallen. Het grote voordeel hiervan is dat je spieren niet overmatig belast en blessures voorkomt op deze manier.

Om het afvallen te versnellen is het nodig dat je lange afstanden loopt, sneller gaat wandelen om meer te verbranden, tijdens het wandelen je armen beweegt of nordic walking stokken te gebruikt.

Tijdens het wandelen moet je voldoende water drinken, het kan ook zeer effectief zijn om na het eten te wandelen. Wandelen in combinatie met een gezond eetpatroon is zeer effectief.  

Om je een beeld te geven van het aantal calorieën dat je verbruikt bekijk onderstaand tabel. 

Hoeveel calorieën verbruik je met wandelen en hardlopen

Voor deze berekening gaan we uit van het energieverbruik van een persoon van 80 kilo. 

Manier van bewegenCalorieën per uurCalorieën per kilometer
Rustig wandelen (ongeveer 3 km per uur)20065
Wandelen (5 km per uur)30060
Flink doorwandelen (6 kilometer per uur)35060
Nordic walking (6 kilometer per uur)40065
Snel wandelen (8 kilometer per uur)65080
Hardlopen (10 kilometer per uur)80080
Hardlopen (12 kilometer per uur)90075
Hardlopen (14 kilometer per uur)100070

Wat doe jij liever wandelen of hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *