Gemiddelde gewicht van een Nederlander weet jij wat het moet zijn?

Het gemiddelde gewicht van een Nederlander?

gemiddelde gewicht nederlander

De kans is groot dat je wel eens om je heen kijkt naar het lichaam van vrienden, familie en collega’s. Wat is nu het gemiddelde gewicht van een Nederlander?

Is er eigenlijk wel een gemiddelde vast te stellen zit jij daar overheen of pas je precies in het plaatje. Laten we er eens induiken om meer te leren over de Nederlander, zijn gewoontes en lichaamsgewicht.

Wist je al dat we in vergelijking met 1981 steeds langer worden? 

Wat is er veranderd aan de Nederlander?

Uit cijfers van het CBS is gebleken dan Nederlanders steeds langer worden, mannen winnen het daarbij van vrouwen. Het verschil is best groot, de Nederlandse man is gemiddeld dan ook 14 centimeter groter dan de gemiddelde Nederlandse vrouw.

Ook is uit dit onderzoek gebleken dat de lengte per provincie verschilt. Zo zijn mensen uit Limburg en Brabant het kleinst. Mensen uit Friesland en Groningen daarentegen zijn het langst. 

We worden zwaarder

Het is een logisch gevolg dat als we langer zijn we door de extra spiermassa ook zwaarder worden. Per centimeter die de Nederlandse vrouw langer wordt komt er 4,7 kilo lichaamsgewicht bij. Voor mannen is dit 2,3 kilo per extra centimeter. 

Wat is het gemiddelde gewicht?

Om het gemiddelde gewicht van Nederlanders te vergelijken met je eigen gewicht is het goed om stil te staan bij de lengte van mannen en vrouwen. Mannen die 181 centimeter zijn hebben gemiddeld een gewicht van 85 kilo. Vrouwen met een lengte van 167,4 centimeter zijn gemiddeld 72 kilo. 

gemiddelde gewicht nederlander
Bron: CBS

Ben jij zwaarder dan het gemiddelde gewicht van een Nederlander?

Het is mogelijk dat je zwaarder bent dan het gemiddelde gewicht van de Nederlander in vergelijking tot de lengte. Sta altijd stil bij de verhouding tussen lengte en gewicht.

Als je een berekening maakt voor je BMI en die geeft aan dat je te zwaar bent neem dan ook nog even de moeite om je vetpercentage te meten met een elektronische weegschaal.

Dat gaat je helpen om erachter te komen of je daadwerkelijk te veel vet met je meezeult. Is dat het geval dat is het tijd om je lichaam te veranderen en goed voor jezelf te zorgen. 

Hoe breng je het gewicht op de weegschaal naar beneden?

De meeste mensen sluiten meteen een abonnement af bij de sportschool en beginnen vol goede moed aan een nieuw sportregime om dat gewicht te verliezen. Maar naar mijn mening is sporten alleen niet voldoende, het begint namelijk allemaal bij wat je eet.

Je dagelijkse eetpatroon in combinatie met de juiste beweging is de basis van een gezonde levensstijl. Nu bedoel ik geen dieet maar ik bedoel een gezond eetpatroon. Iets wat je dagelijks doet om goed voor jezelf te zorgen. 

Wat is een gezond eetpatroon?

Een gezond eetpatroon is een manier van eten die gezond is maar wel makkelijk vol te houden. Je eet altijd genoeg om vol te zitten en vermijd suikers, ongezonde vetten en junk food zoveel mogelijk.

Nu zijn er oneindig veel diëten die je beloven in een paar weken je droomlichaam te geven. Het grote nadeel hiervan is dat je dieet maar tijdelijk is, maar een manier van eten aanleren is voor de rest van je leven.

Natuurlijk moet je ook nog kunnen genieten van een schaaltje chips en een drankje maar wel in mate. Als je ervoor zorgt dat je voor het grootste gedeelte gezond eet dan is het wel vol te houden en hoef je niet te investeren in dure diëten of afslank supplementen. 

Eet dit dagelijks;

Volgens thuisarts.nl bestaat een gezond eetpatroon uit de volgende dingen: 

  • Eet volkoren producten (volkoren brood, pasta, zilvervliesrijst)
  • Neem zoveel mogelijk groente, peulvruchten, fruit, noten, vlees en vis.
  • Kook met verse producten
  • Drink water, thee, koffie en gebruik geen suiker.
  • Neem geen sap of frisdrank maar maak dit zelf.
  • Neem zoveel mogelijk caloriearme tussendoortjes mee voor onderweg.

Zo vers mogelijk

Probeer altijd zo vers mogelijk te eten. Daarmee bedoel ik dat je zo min mogelijk pakjes en zakjes gebruikt en voorbewerkt eten. In eerste instantie is het veel lekkerder om je eigen soepen en sauzen te maken.

Maar daarnaast is het ook nog eens veel gezonder omdat je dan zelf bepaald hoeveel suiker, zout en extra dingen jij toevoegt aan je maaltijd. Met alle pakjes en zakjes maak je niet altijd de juiste keuze.

Probeer ook zo min mogelijk junkfood te eten. Natuurlijk is het af en toe heerlijk om een schaaltje chips te eten of een broodje kroket. Maar doe dit echt met mate.

Wist je al dat gezond eten de basis is voor een gezond lichaam?

Het maakt niet uit hoe vaak je naar de sportschool gaat. Als jij niet gezond eet gaat het je niet lukken om het lichaam van je dromen te krijgen. Je blijft dat overtollige vet met je meezeulen en je vraagt je steeds af ik sport zo veel, waarom val ik niet af?

De eerste stap is dus essentieel en dat is je complete eetpatroon eens onder de loep nemen. Schrijf eens op wat je elke dag eet en vervang de dingen met veel vetten, koolhydraten en calorieën eens door gezonde varianten. 

gemiddelde gewicht nederlander

Wat voor sporten zijn goed om af te vallen?

Als jij op een andere manier gaat eten ga je dat terug zien op de weegschaal. De basis is dan altijd dat je meer calorieën moet verbranden dan je binnenkrijgt. Doe je dit elke dag weer dan blijf je op gewicht. Calorieën verbrand je door meer te bewegen.

Natuurlijk kun je nu vier dagen per week naar de sportschool gaan. Maar als het niet bij je past dan zijn er ook nog andere alternatieven. Zo is cardio een goede manier om conditie op te bouwen en veel calorieën te verbranden. Denk dan aan de loopband, de hometrainer, de crosstrainer en het roeiapparaat. 

Cardio en krachttraining

Doe cardio echter altijd in combinatie met krachttraining. Trainen met gewrichten waardoor je spiermassa opbouwt, sterker wordt en uiteindelijk ook weer meer verbrand. Het gaat er allemaal om dat je op de juiste manier gaat trainen. Mijn advies is dan ook hulp te vragen om je doelen te behalen.

Is de sportschool niet je ding? Zorg er dan voor dat je dagelijks minimaal een half uur beweegt, ga fietsen, lopen, hardlopen of doe aan dansen.  Doe iets wat je leuk vindt en blijft volhouden. 

Het gemiddelde gewicht van een Nederlander is maar een getal

Het is goed om er even over na te denken dat het gemiddelde gewicht van een Nederlander maar een getal is. Misschien is het getal schokkend voor je omdat jij er ver overheen zit.

Misschien is het een logisch getal omdat je zelf hetzelfde gewicht hebt. Wat je gewicht ook is maakt niet uit want elk lichaam is anders door je lengte, leeftijd en erfelijke aanleg.

Met een berekening van je BMI en je vetpercentage zie je echter in een mum van tijd of je een gezond lichaamsgewicht hebt en vetpercentage. Zit je hier overeen dan is het tijd om hulp in te schakelen. Het leven is te mooi om niet lekker in je vel te zitten en niet 100% te genieten van een fit en energiek lijf. 

Wil jij de strijd tegen de kilo’s winnen?

Val dan af met de heerlijke recepten van de Afslank receptenbijbel!!

Ja, dat wil ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *