Is het ketogeen dieet gezond? Alle feitjes voor je op een rij gezet

ketogeen dieet gezond

Denk je erover na om het ketogeen dieet te volgen maar weet je niet zeker of het wel zo gezond is? In dit artikel zal ik je alles vertellen over het keto dieet zodat jij zeker weet dat dit een dieet is wat je kunt volhouden.

Een nieuw dieet of manier van eten moet namelijk wel makkelijk vol te houden zijn en goed bij je levensstijl passen.

Heb je een druk leven dan is het onmogelijk om naar verschillende supermarkten te gaan voor je boodschappen en uren in de keuken te staan.

Ben je benieuwd of het ketogeen dieet past in je leven? Laten we er eens induiken en meer leren over deze manier van eten. 

Wat is het ketogeen dieet en is het gezond?

Het keto dieet is een dieet waarbij je extreem koolhydraatarm eet. Je eet maar 50 gram koolhydraten per dag en dat is extreem weinig. De meeste mensen die dit dieet volgen doen dit om af te vallen, maar het wordt ook gebruikt als onderdeel van de behandeling voor patiënten met epilepsie. 

Normaal gesproken krijg je koolhydraten binnen door je eten. Koolhydraten worden vervolgens afgebroken tot glucose. Deze glucose geeft je lichaam de juiste energie om goed te kunnen functioneren. Je lichaam slaat een hoeveelheid glucose op in je lever en gebruikt dit als de hoeveelheid glucose in je bloed enorm laag is. 

Bij een keto dieet eet je een kleine hoeveelheid koolhydraten en de voorraad glucose neemt dus steeds meer af. Je lichaam kan dus niet meer terugvallen op je glucose voorraad want deze wordt niet meer aangevuld. Daarom gaat je lichaam zijn energie ergens anders vandaan halen. 

Wat is ketose?

Je lichaam heeft wel energie nodig om te functioneren en daarom gaat het over op vetverbranding.  Doordat je lichaam overschakelt op vetverbranding ontstaan er vetzuren, dit noemen we ook wel ketonen.

Wat er vervolgens gebeurd is dat je lichaam deze ketonen gaat gebruiken als brandstof in plaats van de normale glucose. Door de ketonen die ontstaan in je lichaam wordt je bloed zuurder. Dit is een toestand van je lichaam die we ook wel ketose noemen. 

Om te weten of je lichaam in ketose is kan je een van onderstaande hulpmiddelen gebruiken om dit te meten. De bloedketonenmeter is de meest betrouwbare methode en geeft een hele nauwkeurige meting. Je meet dan de hoeveelheid beta-hydroxybutyraat in je bloed.

De urine test is de goedkoopste en met deze test zie je na een minuut al of je in ketose bent. Het is helaas wel de minst betrouwbaarste test omdat het niet altijd de juiste waarde geeft.

De laatste methode is met de adem tester deze is een stuk duurder maar het grote voordeel van deze testmethode is dat je het maar een keer hoeft aan te schaffen en niet voortdurend nieuwe strips moet kopen. 

ketogeen dieet gezond

Wat eet je met het keto dieet?

Je begrijpt nu al dat het keto dieet heel anders is dan normaal. Normaal haal je koolhydraten uit brood, pasta, rijst of aardappelen. Dit doe je dus niet meer als je keto gaat eten. 

Als je minder koolhydraten binnenkrijgt moet je op een andere manier je energie binnenkrijgen. Daarom vervang je koolhydraten door gezonde vetten. Je eetpatroon bestaat dan namelijk voor 75% uit gezonde vetten. 

Wat eet je dan? Je eet dan vlees, vis, eieren, boter, room, avocado, kaas, oliën, zaden, pitten, noten, tomaat, ui en koolhydraatarme groenten. Je eet enkele stukken fruit en drinkt veel water en koffie en thee (zonder suiker).

Je eet dus veel gezonde vetten, eiwitten en een klein beetje koolhydraten. Dit eetpatroon is daarom heel anders dan de meeste mensen gewend zijn. 

Val je gezond af met het ketogeen dieet?

Het keto dieet is een goede manier om op een andere manier te leren waarbij je veel minder koolhydraten binnenkrijgt. Je lichaam moet vervolgens op een andere manier aan energie komen en daarom ga je meer vet verbranden.

Het keto dieet helpt veel mensen dan ook met het afvallen. Voor veel mensen is het keto dieet lastig vol te houden omdat we zo gewend zijn om continu koolhydraten te eten en het overal in zit.

Zelfs in gezond eet als fruit, volkorenbrood of zilvervliesrijst. Het is dus een dieet wat je wel kan helpen met het afvallen maar wat lastig om vol te houden en te implementeren in je leven. 

Wat zijn de voordelen van een keto dieet?

Is een goed ketogeen dieet echt gezond en wat zijn dan de voordelen? Er zijn verschillende voordelen te noemen. De eerste is dat het veel mensen helpt om snel af te vallen, de meeste mensen zien snel mooie resultaten.

Dit heb je vaak nodig om door te gaan en gemotiveerd te blijven. Als je geen gram afvalt en het ook niet terugziet in de spiegel ben je eerder geneigd om met je dieet te stoppen dan wanneer de effecten zichtbaar zijn. 

Voor veel mensen is het ketogeen dieet een compleet andere manier van eten. Van onbewerkt ongezond voedsel stappen ze over naar natuurlijke en pure voedingsmiddelen. Dat effect is te zien aan je lichaam.

Met het keto dieet creëer je ook nog een stabiele bloedsuikerspiegel, dit helpt je om meer energie te krijgen gedurende de dag. Daarnaast voorkomt dit ook dat je met een hongergevoel rondloopt. 

Wat zijn de nadelen?

Het is helaas niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het ketogeen dieet heeft voordelen en is wel gezond voor de meeste mensen maar er kleven aan nadelen aan vast. Zo is leven op 50 koolhydraten per dag enorm extreem.

Dit is een compleet andere manier van eten, een manier die je niet gewend bent. Dit is dan ook lastig vol te houden. Het kan ervoor zorgen dat je in eerste instantie extreem moe bent, prikkelbaar en zelfs ziek kan worden. 

Je lichaam moet namelijk op een compleet andere manier gaan functioneren en dat is het niet gewend. Iedereen reageert dan ook anders op het keto dieet. Jij moet zelf bepalen of de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.

Is het ketogeen dieet een gezond dieet?

Het keto dieet is een dieet die lijnrecht staat tegenover het normale eetpatroon van veel mensen. Koolhydraten eten is voor veel mensen heel normaal en dit helemaal laten staan of flink verminderen is een behoorlijke uitdaging. Je koolhydraat hoeveelheid terugschroeven naar 50 per dag is dan ook niet zo makkelijk. Voor sommige mensen is het zelfs onmogelijk. 

Toch is het goed om eens te kijken naar vroeger. Toen aten we namelijk ook weinig koolhydraten omdat die niet beschikbaar waren. De oermensen haalde al hun koolhydraten uit groente, fruit en knollen. Daar konden mensen prima op leven want er was niets anders. 

ketogeen dieet gezond

Koolhydraten vervangen

Als je koolhydraten gaat vermijden moet je dit natuurlijk gaan vervangen door alternatieven. Nu zijn helaas niet alle koolhydraat vervangers even gezond. Soms zit het juist vol met ongezonde vetten waardoor je de kans op hart- en vaatziektes alleen maar vergroot.

In dat geval is het dan niet zo gezond om koolhydraten helemaal te laten staan. Het volhouden van dit dieet is voor de meeste mensen extreem lastig.  

Voor wie is het keto dieet niet geschikt

Nu is het keto dieet een extreem andere manier van eten. Het helpt je met afvallen maar dit eetpatroon is niet voor iedereen geschikt. De volgende groepen kan ik dan adviseren om dit eetpatroon niet te volgen. 

  • Vrouwen die zwanger zijn, zwanger willen worden of borstvoeding geven
  • Als je problemen hebt aan je galblaas of lever
  • Iedereen die eetproblemen heeft ontwikkeld in het verleden
  • Als je veel spiermassa wil opbouwen

Wanneer is het keto dieet wel een geschikte keuze

Als je een aantal kilo wil verliezen in een korte tijd dan kan het keto dieet een oplossing zijn. Blijf wel altijd voldoende eten om je lichaam goed te laten functioneren en vraag professionele hulp als je diabetespatiënt bent of obesitas hebt ontwikkeld.

Het is belangrijk dat je een veilige en verantwoorde manier gaat afvallen met het ketogeen dieet zodat het ook gezond is voor jou. 

Kan je het ketogeen dieet lang en gezond volhouden?

Is het ketogeen dieet gezond? Het is duidelijk dat het ketogeen dieet je helpt met afvallen maar zo extreem anders is dan de meeste mensen gewend zijn. Het is heel lastig om op deze manier te eten als je dit helemaal niet gewend bent.

Op het moment dat je een periode het keto dieet hebt gevolgd en weer normaal gaat eten zal je dan ook weer aankomen, dit noemen we ook wel het jojo-effect. Persoonlijk denk ik dan ook dat het beter is om een lange termijn oplossing te zoeken in plaats van een tijdelijk extreem dieet.

Denk er dus eens goed over een eetpatroon wat bij je past en je kan aanleren voor de rest van je leven. Zo geloof ik in een manier van eten waarbij je lekker, gezond, verantwoord en gevarieerd eet zodat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te functioneren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *