Ontdek de top 5 beste fitness riemen!

De sportscholen zijn weer open en we kunnen er weer lekker tegenaan! Nadat de sportscholen een lange tijd dicht zijn geweest, begint iedereen langzaamaan weer met sporten.

Als je in die periode dat de sportscholen dit waren niet veel hebt kunnen sporten, zal je het weer voorzichtig op moeten bouwen.

Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Iets wat erg belangrijk is in de sportschool, is veiligheid. Veiligheid staat immers altijd voorop. Gebruik daarom geen gewichten die te zwaar zijn voor je en gebruik ondersteuning indien nodig. Veel sporters gebruiken accessoires om zich te ondersteunen tijdens de oefening. Een accessoire wat veel wordt gebruikt tijdens het sporten, is een fitness riem.

Je hebt vast wel een keer iemand in de sportschool een fitness riem zien gebruiken. Dit is een stevige riem die je om je lichaam draagt tijdens het trainen. Deze riem biedt ondersteuning aan je onderrug tijdens zware oefeningen zoals de squat, overhead press of deadlift. De riem geeft meer stabiliteit in je core waardoor je mogelijk iets zwaardere gewichten kunt heffen. Er zijn veel verschillende riemen van diverse merken verkrijgbaar. Als je naar een fitness riem zoekt, kan ik begrijpen dat je niet weet welke je moet kiezen. De keuze is reuze! Om deze reden hebben wij de top 5 beste fitness riemen op een rijtje gezet. Aan het eind van het artikel hopen we jou te hebben geholpen met het maken van een keuze en kan je jouw fitness avontuur veilig vervolgen!

Voordelen van fitness riemen

Klinkt goed, zo een fitness riem. Maar wat zijn nou de voordelen van deze bijzondere riem? Een fitness riem is geschikt voor zowel heren als dames. Het wordt voornamelijk gebruikt voor oefeningen voor de benen en rug. Een fitness riem drukt de buik en de rug naar binnen waardoor de ruggengraat wordt gestabiliseerd. Voordat je aan een oefening begint, haal je diep adem, houd je de lucht vast en span je je buikspieren aan. Dit noemen we intra-abdominal pressure. Met een fitness riem druk je je buik tegen de riem aan waardoor het makkelijker wordt om intra-abdominal pressure uit te voeren. Dit heeft als gevolg dat je de oefening makkelijker kunt uitvoeren. Denk hierbij aan zware oefeningen zoals de squat en deadlift. Het zorgt ervoor dat je de spanning vast blijft houden en dat de bolling van je rug wordt tegengewerkt. Doordat er minder druk wordt uitgeoefend op de rugwervels en lage rugspieren, ervaar je meer stabiliteit tijdens de oefening. Een fitnessriem wordt vaak gebruikt voor het heffen van zware gewichten. Hiermee kunnen sporter meer gewicht tillen.

De nadelen van een fitness riem

Bij het sporten is het erg belangrijk dat je basistechnieken goed onder de knie hebt. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van een fitness riem. Als je de riem draagt, neemt de functie van spieren die voor stabiliteit zorgen af. Hierdoor kunnen deze spieren zwakker worden. Gebruik de fitness riem dus alleen als het echt nodig is. De fitness riem is een accessoire voor een gevorderde sporter. Wanneer je de technieken van de oefeningen onder de knie hebt en je zwaardere gewichten wilt heffen, kun je een fitness riem gebruiken ter ondersteuning.

Verschillende soorten fitness riemen

Voordat je beslist welke fitness riem je gaat bestellen, is het belangrijk om te weten dat er veel verschillende soorten fitness riemen zijn en wat dan precies de verschillen zijn. De twee meest voorkomende materialen zijn kunststof/nylon en leder. Het grootste verschil tussen de twee materialen zit in de stijfheid. De fitness riemen die gemaakt zijn van nylon zijn flexibeler, terwijl de leren fitness riemen een stuk stijver zijn en daardoor meer ondersteuning bieden.

Ook verschillen fitness riemen vaak in gewicht. De fitness riemen van nylon zijn licht en de leren fitness riemen zijn vaak iets zwaarder. Ook handig om te weten: als de fitness riem gemaakt is van echt leer, gaat hij ook langer mee!

Fitness riemen van diverse afmetingen

Naast de verschillende materialen, verschillen de fitness riemen ook in dikte en breedte. Hoe dikker de riem, hoe meer ondersteuning hij biedt bij zware gewichten. De meeste fitness riemen zijn niet dikker dan 1 cm. Ook zijn sommige riemen aan de achterkant voorzien van een voering. Dit zorgt voor meer comfort. Echter, de riem is daardoor wel minder stevig.

Het grootste verschil zit vaak in de breedte aan de achterzijde. De afmeting is vaak 10 cm, 12 cm of meer. Hier geldt niet per se dat een bredere riem meer ondersteuning biedt. De riem is aan de voorkant namelijk minder breed dan aan de achterkant. Dit zorgt ervoor dat de achterkant niet over de gehele breedte evenveel ondersteuning biedt. Een fitness riem van 10 cm is over het algemeen een goede keuze.

Fitness riemen met verschillende soorten sluitingen

Wanneer je op zoek gaat naar een goede fitness riem, zul je merken dat je keuze hebt uit riemen met diverse soorten sluitingen. Zo bestaat er een clipsluiting, gespsluiting en klittenband.

De clipsluiting is erg stevig en kan je in één enkele beweging openen en sluiten. Dit zorgt voor extra gemak.

De gespsluiting met twee pinnen hoort bij het klassieke type fitness riem. Dit type wordt al decennialang gebruikt in de fitnesswereld. Het werkt hetzelfde als een broekriem. Je houdt je buik iets in, haalt de riem door de gesp en zet de pinnen vast door het in de twee gaten te zetten. Met een gespsluiting weet je zeker dat de riem goed vastzit. Een nadeel van de gespsluiting is dat het vrij veel moeite kost om de riem te sluiten en weer te openen.

De laatste soort sluiting is de klittenbandsluiting. Deze komt bijna altijd voor bij nylon fitness riemen. Je haalt de riem door een gesp en trekt deze zo strak als dat nodig is. Daarna plak je de brede klittenbandstrook aan de riem. Het voordeel hiervan is dat je deze nauwkeuriger kunt vastmaken op je gewenste afmeting. Bij de gespsluiting en clipsluiting ben je namelijk afhankelijk van de gaten in de riem. De klittenbandsluiting is ook makkelijker los en vast te maken dan de gespsluiting. Het nadeel van deze sluiting is dat het minder goed zal werken naarmate je de riem langer gebruikt. Klittenband houdt na verloop van tijd minder goed vast. Dit betekent dat deze riem een kortere levensduur heeft dan de andere sluitingen.

De top 5 fitness riemen

Nu je het een en ander weet over fitness riemen gaan we direct over op de 5 beste fitness riemen. Je vindt ze hieronder:

1 – FIT.nl fitness riem met clipsluiting

We beginnen met de fitness riem van FIT.nl. Deze fitness riem is in onze ogen momenteel de beste fitness riem op de markt. In tegenstelling tot andere riemen, is deze riem gemaakt van echt leder. Ook heeft de riem een dikte van 1 cm. Hierdoor geeft de fitness riem veel ondersteuning tijdens oefeningen. De riem is gemaakt van topkwaliteit en is erg stevig. Om deze redenen staat deze fitness riem bij ons op nummer 1.

2 – Fitness riem van Harbringer

Op nummer 2 staat de fitness riem van Harbringer. Deze fitness riem is gemaakt van uitstekende kwaliteit én is ook nog eens betaalbaar. De riem is dubbel gestikt en de binnenvoering bestaat uit dempende suède en schuim. Dit zorgt voor optimaal comfort. Ook ondersteunt de riem de onderrug ook goed tijdens zware oefeningen. Naarmate je de riem meer gebruikt, zal hij steeds beter aanvoelen. Dit is de ideale keuze voor sporters die een budget hebben.

3 – Fitness riem van Reeva

Het kan zijn dat je liever een nylon fitness riem gebruikt dan leer. Dan is de Reeva fitness riem dé heavy duty riem voor jou! De riem is een stuk lichter dan de fitness riemen gemaakt van leer. Hij is 10 cm breed en heeft een klittenbandsluiting. Deze riem is ideaal voor crossfit, maar hij is ook te gebruiken voor powerlifting, bodybuilding en olympisch liften.

4 – Fitness riem van Gorilla Wear

Zoek je een betaalbare en betrouwbare fitness riem? Dan is de fitness riem van Gorilla Wear een echte aanrader! De Gorilla Wear fitness riem is gemaakt van nylon. De riem biedt goede ondersteuning en je kunt hem erg strak trekken. Doordat je de riem vast maakt met klittenband, kun je hem perfect op maat stellen. De riem biedt een stevige ondersteuning aan de onderrug en is goed afgewerkt.

5 – Nog een fitness riem van Reeva!

Deze leren fitness riem van Reeva is speciaal gemaakt voor atleten die krachttraining serieus nemen. De riem is gemaakt van 100% authentiek buffelleer. Dit verhoogt de kwaliteit en de duurzaamheid. De fitness riem is 1 cm dik, 10 cm breed en biedt uitstekende ondersteuning. Naarmate je de riem langer gebruikt, zal hij beter aanvoelen. De reden waarom deze riem op nummer 5 staat is vanwege de prijs. De prijs is namelijk aan de hoge kant, maar vergeet niet dat je dan wel een fitness riem in huilt haalt van topkwaliteit.

Een fitness riem kopen

Voordat je jouw keuze maakt, willen we nog wel benadrukken dat het belangrijk is dat veiligheid voorop staat tijdens het sporten. Daarnaast is het belangrijk dat je de technieken van de oefeningen eerst goed onder de knie hebt voordat je zware gewichten heft met een fitness riem. Een fitness riem moet niet worden gebruikt ter compensatie van een slechte techniek. Als je de techniek onder de knie hebt en klaar bent voor zwaardere gewichten, kies dan een fitness riem die bij jou past en doorbreek je plateau in je fitness journey!

Vind een Fitness riem die bij jou past

Is een fitness riem iets voor jou? We hopen dat we je hebben geholpen bij je zoektocht bij het vinden van de geschikte fitness riem.

Bekijk het overzicht met Fitness riemen

Misschien vind je deze oefeningen ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *