Thuis fitnessen: start vandaag jouw fitness journey

Het is eindelijk zover: je gaat starten met je fitness journey! Wat goed van je dat je deze keuze hebt gemaakt. De eerste stap is vaak het moeilijkst. Echter, deze eerste stap zal ervoor zorgen dat jij je snel fit en gezond zult voelen.

Inhoudsopgave

Je zult de beste versie van jezelf worden door lekker te gaan sporten. Om een gezonde leefstijl te creëren, is sporten een essentieel onderdeel. Daarnaast is het ook erg belangrijk om gezond te eten. Nu je de keuze hebt gemaakt om de beste versie van jezelf te worden, heerst natuurlijk de vraag: hoe ga je dat precies doen? Met thuis fitnessen!

Fit worden kan ook door thuis te fitnessen

Wist je dat je niet naar de sportschool hoeft om fit te blijven? Met name in de periode rondom het coronavirus waren de sportscholen dicht. Dit heeft ervoor gezorgd dat velen erg creatief moesten worden om toch fit te blijven. Velen kozen er daarom voor om thuis te fitnessen. Het voordeel hiervan is dat je weinig tot geen apparatuur nodig hebt. Er zijn ontzettend veel fitness oefeningen die je thuis kunt doen. Om het overzichtelijk te maken voor iedereen, hebben we besloten om een aantal oefeningen voor elk lichaamsdeel op een rijtje te zetten. Deze oefeningen staan in dit artikel beschreven. Zo maken we de drempel om te beginnen met sporten nog lager voor iedereen.

Voordelen van thuis fitnessen

Zoals eerder vermeld is een sportschool niet noodzakelijk om fit te worden en blijven. Voordat je begint, zetten we eerst even de voordelen van thuis fitnessen op een rijtje.

  • Je bespaart tijd door thuis te fitnessen. Je hoeft niet meer te reizen. Sterker nog, alles is direct binnen handbereik. Daarnaast hoeven de sessies niet lang te duren.
  • Je bent niet meer afhankelijk van de sportschool. Je kan nu te allen tijde sporten, wanneer je maar wilt.  Je hoeft geen rekening te houden met openingstijden of apparaten die constant bezet zijn.
  • Je bespaart geld. Je hebt geen sportschool abonnement meer aan te schaffen.
  • Thuis kun je lekker zijn wie je bent! Je wordt niet afgeleid door anderen en hoeft je geen zorgen te maken over de oordelen van anderen.
  • Thuis maak je gebruik van je eigen apparatuur en deze houd je zelf schoon. De apparaten in de sportschool worden gebruikt door veel verschillende personen. Vanwege het coronavirus wordt er verwacht dat iedereen het apparaat schoonmaakt waar ze zojuist op hebben gezeten, echter gebeurt dit niet altijd.
  • Wil je thuis fitnessen zonder apparaten? Ook dat is mogelijk! Thuis fitnessen kan prima zonder gewichten of dure apparaten. Wil je toch weerstand toevoegen aan je trainingssessies? Maak dan gebruik van waterflesjes of weerstandselastieken.

Thuis fitnessen schema: de beste oefeningen

Om spieren op te bouwen, is krachttraining onmisbaar. Dit is een goede manier om je spieren aan het werk te zetten. Krachttraining is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Het helpt je om je energieniveau op peil te krijgen, vet te verbranden en om een goede houding te krijgen. Als je meer spiermassa hebt, verbrandt je lichaam bovendien meer calorieën, zowel tijdens het sporten als in rust. Om deze reden is krachttraining ook een goede manier om vet te verbranden en af te vallen.

De routine die wij aanraden zal niet langer dan 30 minuten duren. Doe bij elke oefening drie sets van tien herhalingen en neem 30 seconden rust na elke set. We hebben de beste thuis fitness oefeningen geselecteerd die jij kan doen om je fitness journey te starten!

Push ups

Om de workout te beginnen, starten we met push ups. Deze oefening wordt uitgevoerd zonder gewichten. Deze oefening is goed om de borstspieren en triceps te trainen. Hierbij is het belangrijk dat je borstkas bijna de grond raakt en dat je je rug recht houdt. Merk je dat een normale push ups nog iets te moeilijk is? Doe deze dan op je knieën. Als je deze routine aanhoudt, zul je meer kracht opbouwen en kun je in een mum van tijd normale push ups doen.

Sit ups

Om de workout te beginnen, starten we met push ups. Deze oefening wordt uitgevoerd zonder gewichten. Deze oefening is goed om de borstspieren en triceps te trainen. Hierbij is het belangrijk dat je borstkas bijna de grond raakt en dat je je rug recht houdt. Merk je dat een normale push ups nog iets te moeilijk is? Doe deze dan op je knieën. Als je deze routine aanhoudt, zul je meer kracht opbouwen en kun je in een mum van tijd normale push ups doen.

Shoulder press

De derde oefening is een shoulder press. Dit is een goede oefening voor het trainen van de schouderspieren. Naast de schouderspieren, worden de triceps ook getraind bij deze oefening. Bij deze oefening kan je gewicht toevoegen in de vorm van dumbells, kettlebells of een halterstang. Door deze oefening staand uit te voeren, train je ook je buikspieren. Dit komt omdat je balans moet houden en dat komt voornamelijk vanuit je core.

Bicep curl

De vierde oefening is een bicep curl. Met deze oefening train je de biceps. Maak hierbij gebruik van dumbells, kettlebells of een halterstang. Bij deze oefening is het belangrijk dat je de ellebogen langs het lichaam houdt en de rug recht houdt. Je kunt de oefening zo zwaar maken als je wilt door bijvoorbeeld zwaardere gewichten te gebruiken.

Tricep extension

Bij de push up en shoulder press train je de triceps ook, echter ligt daar dan niet de focus op. Om deze reden is de vijfde oefening de tricep extension. Breng het gewicht achter het hoofd en strek vervolgens je armen. Bij deze oefening zul je snel geneigd zijn om een holle rug aan te nemen, maar dit is niet de bedoeling! Houd je rug recht om zo blessures te voorkomen. Als dit niet lukt, neem dan een lichter gewicht of neem plaats op een halterbank voor meer stabiliteit.

Bent over row

Na de borst-, schouder-, buik- en armspieren te hebben getraind, doen we nu een oefening voor de rugspieren. Bij de bent over row neem je een stabiele houding aan door je knieën licht te buigen en je rug recht te houden. Vervolgens breng je een halterstang naar je navel en laat je hem vervolgens weer naar beneden zakken. Begin met licht gewicht en let goed op je houding. Naarmate je de oefening meer onder controle hebt, kun je zwaarder gewicht gebruiken.

Squat

De laatste oefening is de squat. We kunnen de beenspieren natuurlijk niet vergeten! Het is een van de meest bekende oefening voor het creëren van mooi gevormde been- en bilspieren. De squat heeft veel voordelen. Met deze oefening verbrand je meer calorieën dan welke andere oefening dan ook en het zorgt ervoor dat je stofwisseling wordt gestimuleerd. Het verbetert je houding, vergroot je flexibiliteit en maakt je rug sterker waardoor je rugklachten kunt voorkomen. Om deze redenen is deze oefening erg belangrijk. We raden aan om deze oefening eerst zonder gewicht te doen om de vorm goed onder de knie te krijgen.

Hoe vaak moet ik thuis fitnessen?

We raden aan om de bovenstaande routine drie keer per week te doen. Neem na elke sessie een dag rust zodat de spieren goed kunnen herstellen voor de volgende sessie. Tijdens het trainen breek je de spieren af, dus hebben ze weer tijd nodig om te herstellen. Onthoud dat het erg belangrijk is om op je vorm te letten. Ook is het belangrijk om de ademhaling goed onder de knie te krijgen. Adem in aan het begin van de herhaling en adem uit aan het eind van de herhaling. Houd je rug recht en voer de oefeningen rustig en zorgvuldig uit. Bij de shoulder press, bicep curl en tricep extension kun je gebruikmaken van een halterbank. Wanneer je op de halterbank zit, kun je ertegenaan leunen en houd je de rug recht.

Thuis fitnessen benodigdheden

Als je eerst zonder apparaten wilt sporten, is dat natuurlijk helemaal geen probleem. Je kunt de gewichten vervangen door bijvoorbeeld een flesje water. Thuis fitnessen kan zonder apparaten maar om het jezelf moeilijker te maken en meer resultaat te boeken, kun je ook apparatuur aanschaffen. Het is volledig aan te passen aan jouw voorkeur. In het thuis fitnessschema worden verschillende mogelijkheden aangeboden zoals dumbells, kettlebells of een halterstang. Deze gewichten zijn zeer geschikt voor krachttraining.

Thuis cardio oefeningen doen

Om in een korte tijd veel calorieën te verbranden, kun je ook cardio implementeren in je routine. Cardio oefeningen kun je uitvoeren op een hometrainer of door te touwspringen. Een hometrainer kun je volledig afstellen op jouw niveau. Bovendien kun je met een hometrainer gemakkelijk bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt en hoeveel kilometer je hebt gefietst. Met een springtouw kun je de oefeningen leuker maken voor jezelf door verschillende variaties te proberen. Zo kun je touwspringen op één been of dubbele draaien maken per sprong. Het voordeel van een springtouw is dat het erg goedkoop is en dat je er gelijk mee aan de slag kunt. Deze cardio oefeningen zijn zeer geschikt voor iedereen die graag thuis wilt fitnessen en zichzelf wilt uitdagen!

Start nu met jouw fitness journey!

Na dit artikel te hebben gelezen, heb je een volledig fitnessschema met de beste oefeningen die je thuis kan uitvoeren. Met dit thuis fitness schema train je je hele lichaam en zal je in een mum van tijd resultaten zien. Vergeet niet dat het ook van belang is om gezond te eten om de beste versie van jezelf te worden. Doe deze routine drie keer per week en neem voldoende rust. Na het lezen van dit artikel is het nu tijd om de fitness oefeningen uit te voeren en te starten met jouw fitness journey. We wensen je veel succes!

Misschien vind je deze oefeningen ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.