Afvallen lukt niet: Deze 17 tips gaan je helpen om gewicht te verliezen!

afvallen lukt niet

Afvallen lukt niet, wat moet je nu doen? Het is veel moeilijker om af te vallen dan om een paar kilo aan te komen. Voor de meeste mensen is gewicht verliezen een behoorlijke uitdaging. 

Als je keihard sport of een streng dieet volgt weet je hoe frustrerend het is als afvallen niet lukt. Al dat harde werk doe je dan voor niets. Zo voelt het op dat moment in ieder geval. 

Veel mensen volgen een tijdelijk dieet of gaan van een avond op de bank Netflix kijken opeens elke avond naar de sportschool. Heel goed als je op een andere manier wil leven en je lichaam wil veranderen.

Wat is het dan een teleurstelling als je geen resultaten ziet en er maar niets lijkt te veranderen op de weegschaal. Doe je iets verkeerd? Werk dit dieet ook weer niet of kan jij gewoon geen gewicht verliezen.

Afvallen lukt niet

Wil je gewicht verliezen dan ga je keihard sporten en minder eten. Dat is wat veel mensen denken maar er komt veel meer bij kijken dan deze simpele redenering. 

Als je een gezond voedingspatroon gaat volgen en dit elke dag blijft volhouden dan ben je al heel goed bezig. Dit hoeft niet met een streng dieet te zijn, je kan al beginnen door koolhydraatarm eten binnen te krijgen en alleen nog maar onbewerkte voedingsmiddelen te eten. 

Nu spelen er nog veel andere dingen mee die ervoor zorgen dat afvallen niet lukt. Neem een kijkje bij onderstaande lijst en ontdek welke boosdoener voorkomt dat jij gewicht verliest. 

17 redenen waarom afvallen niet lukt

1: Hoeveel calorieën krijg je binnen? 

Zorg ervoor dat je altijd minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft om een gezond gewicht te behouden. Het is goed om te weten dat er ook in gezonde recepten calorieën zitten.

Wees bewust van het aantal calorieën die je elke dag binnen krijgt en zorg ervoor dat dit er altijd minder zijn dan je verbrand. Het is geweldig dat je een ander eetpatroon volgt en gezonder gaat eten maar blijf hierin altijd de balans houden.

Te veel eten is niet goed en gaat je niet helpen met het afvallen. Om stil te staan bij je calorieën is het nodig dat je alles gaat bijhouden.

Dan weet je zeker dat je niet meer eet dan goed voor je is. Dit kan je bijhouden in een schriftje of hou het bij op je telefoon. 

2: Water drinken

Genoeg water drinken is belangrijk voor ons allemaal en helemaal als je wil afvallen. Dit is heel belangrijk bij het verliezen van gewicht. 

Als je voor een maaltijd een glas water drinkt zal dit ervoor zorgen dat je eetlust vermindert, waardoor je minder eet en minder calorieën binnen krijgt. Door voldoende water te drinken gedurende de dag heb je minder behoefte om te eten. 

Het drinken van water verhoogt ook nog eens je stofwisseling, en is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding als je wilt afvallen. 

afvallen lukt niet

3: Bewerkte voedingsmiddelen

Een van de ongezondste vormen van ons dagelijks eten bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen. In deze voedingsmiddelen zitten veel suiker en verzadigde vetten en daarom zijn ze geen toevoeging op je dagelijkse eetpatroon. 

Het is belangrijk dat je etiketten blijft lezen als je boodschappen doet. Zie je dat er meer dan 7 gram suiker per 100 ml is toegevoegd neem het dan niet mee. 

Om een levensstijl vol te houden is het goed om af en toe wat ongezonds te eten, maar doe dit niet elke dag. Dat zal je niet helpen om gewicht te verliezen. 

4: Onvoldoende eiwitten

Een van de bouwstoffen die essentieel zijn om op gewicht te blijven zijn eiwitten. Krijg je te weinig eiwitten binnen dan zal je dat terugzien in je resultaten. 

Door voldoende eiwitten binnen te krijgen verhoogt je stofwisseling waardoor je meer calorieën verbrand per dag. Door meer eiwitten te eten zit je eerder vol en heb je geen behoefte meer aan het eten van snoep en snacks.

Verhoog je eiwitten met 30% per dag om ervoor te zorgen dat je elke dag 200 tot 300 minder calorieën binnen krijgt. Krijg je te weinig eiwitten binnen dan vertraag je het afvalproces. Daarnaast helpen eiwitten ook om spiermassa op te bouwen.

5: Helemaal niet actief zijn

Maak er een gewoonte van om tijdens de dag voldoende te bewegen. Het beste plan je dit gewoon in voor de hele week. Zit je de hele dag stil op je werk, maak dan regelmatig een wandeling, of zorg ervoor dat je om de twee uur even beweegt.

6: Doe aan cardio

Als afvallen niet lukt is het tijd om de juiste training te gaan gebruiken. Allen een kleine wandeling is niet meer voldoende. Volg een cardio training om je hele lijf te trainen. 

Denk hierbij aan een training als zwemmen, joggen, fietsen en hardlopen. Deze sporten zijn heel goed voor je lijf omdat deze oefeningen je hartslag verhogen en zijn goed voor je hart en bloedvaten. 

afvallen lukt niet

7: Voldoende bewegen

Een onderdeel van een gezonde levensstijl is voldoende beweging. Door te bewegen verbrand je meer calorieën en zal je gewicht verliezen. 

Misschien maak je elke dag een wandeling en vind je dat voldoende, als je veel gewicht wil verliezen dan is het beter om een lange wandeling te maken, te joggen of te gaan hardlopen. 

Heb je geen tijd om lang te sporten volg dan een training met een hoge intensiteit, zoals een HIIT training. Dan kan je in een korte tijd meer verbranden en blijf je toch op gewicht. 

Schakel altijd professionele hulp in als je begint met dit soort trainingen en begeleiding nodig hebt bij het afvallen. 

8: Krachttraining

Krachttraining is een toevoeging op cardio. Een combinatie van cardio en krachttraining helpen je om in vorm te blijven en gewicht te verliezen. 

Krachttraining verhoogt je stofwisseling. Tijdens het afvallen verlies je vet en spieren. Door krachttraining toe te voegen aan je sportroutine krijg je juist een strak en gespierd lichaam. 

9: Wat drink je?

Afvallen lukt niet maar waar ligt dat aan? Drink je misschien nog veel suikerrijke drankjes als frisdrank, limonade of vruchtensappen. 

Zonder erbij stil te staan kan je super goed bezig zijn om een gezonde eetstijl te ontwikkelen, maar toch suiker binnenkrijgen door je drinken.

Het is een van de voedingsmiddelen waar je niet bij stilstaat maar het is zo ongezond. Vervang al je sappen en frisdrank door water en kruidenthee en vermijd suiker zoveel mogelijk. 

10: Slaap voldoende

Je lichaam heeft voldoende slaap nodig om goed uit te rusten. Elke nacht heb je minimaal 7 uur nodig om goed uit te rusten. Door onvoldoende te slapen heb je de volgende dag minder energie, en zal het een stuk moeilijker zijn om te sporten en je gezonde levensstijl vol te houden. 

Mensen die vermoeid zijn hebben meer behoefte aan ongezond eten waardoor je sneller naar een ongezonde snack grijpt dan wanneer je uitgerust bent. 

Doordat je moe bent zal je misschien een keer niet naar de sportschool gaan en dat is zonde van al je harde werk. Doordat je meer traint komt er slijtage in je spieren.

Tijdens je slaap wordt deze slijtage hersteld, daarom is het belangrijk om voldoende rust te nemen. 

afvallen

 11: Eet je wel voldoende?

Een ander probleem is dat je te weinig eet op een dag. Misschien denk je dat je de vetverbranding op gang helpt door minder te eten. Dat is niet het geval. 

Doordat je te weinig eet op een dag komt je lichaam in een overlevingsstand. De stofwisselingen wordt vertraagd en er worden minder calorieën verbrand dan normaal. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende eten binnen krijgt op een dag. 

12: Buiten de deur eten

Het is heel begrijpelijk dat het verleidelijk is om buiten de deur een lekker broodje of ontbijtje te bestellen. Soms loop je langs een bakker die net verse broodjes heeft gebakken en moet je er wel een meenemen. 

De beste manier om jezelf te beschermen tegen dit soort verleidingen is je eigen gezonde tussendoortjes mee te nemen. Dan weet je zeker dat je altijd iets kan eten op dit soort momenten. 

13: Je ontbijt overslaan

Neem jij geen ontbijt omdat je denkt dat je dit niet nodig hebt, of ben je ervan overtuigd dat dit je gaat helpen bij het afvallen? Dan moet ik je teleurstellen. Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.

Deze mag je niet overslaan, je lichaam heeft een ontbijt nodig om de stofwisseling op gang te brengen. Eet als ontbijt een maaltijd met voldoende vezels, fruit en gezonde voedingsstoffen. 

14: Niet ontbijten voor het sporten

Veel mensen sporten vroeg in de morgen. Een grote fout hierbij is zonder ontbijt naar de sportschool te gaan. Als je lichaam niet voorzien is van de juiste brandstoffen, is het een stuk lastiger om energiek aan de slag te gaan. Je gaat beter presteren als je een gezond ontbijt neemt voordat je naar de sportschool gaat. 

stress

15: Veel stress

Afvallen door stress is heel ongezond als je gewicht wil verliezen. Als je continu onder stress straat zal je minder goed slapen en het hormoon cortisol aanmaken.

Dit hormoon zal er voor zorgen dat je meer behoefte krijgt aan suikerrijke recepten en zal je gezonde levensstijl in de weg staan.

16: Medische verklaring

Misschien heb je alle tips uit dit artikel opgevolgd en lukt het afvallen nog steeds niet. Natuurlijk is het altijd mogelijk dat er medisch iets aan de hand is zoals een slecht werkende schildklier. Het is dan altijd raadzaam om een arts te raadplegen als het afvallen niet lukt.

17: Alcohol

Een laatste onderdeel wat niet mag ontbreken in deze lijst is het drinken van alcohol. In alcohol zit een behoorlijke hoeveelheid suiker en calorieën.

Het beïnvloedt je slaappatroon en bloedsuikerspiegel. Afvallen lukt niet als je suikerrijke drankjes blijft nemen. Beperk je alcoholinname daarom zo veel mogelijk. 

Deze tips gaan je helpen om gewicht te verliezen ook als het eerder niet is gelukt. Met welke van de 17 tips ga jij nu aan de slag? 

Wil jij een fit en slank lichaam maar dan wel door te genieten van je eten?

Neem dan de vele recepten door van de Afslank receptenbijbel!

Ja, dat wil ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *