Wat is Low-Intensity Training? Wat zijn de voordelen en hoe doe je het goed?

Wat is Low-Intensity Training (LIIT)? Hoe werkt het, wat heb je er voor nodig? Wat zij de voordelen en hoe doe je het goed? Allemaal hele goede vragen die we in de komende tekst gaan beantwoorden!

Wat is Low-Intensity Training en hoe doe je het goed?

Low-Intensity Training is het tegenovergestelde van HIIT training wat betekent dat je, inplaats van heel intensief voor een kortere periode traint, je met Low-Intensity Training op een rustiger tempo voor een langere tijd traint.

Een gemiddelde Low-Intensity Trainingduurt ongeveer van 45-60 minuten. In die tijd veranderd je het tempo, hartslagzone en/of weerstand niet. Dit zorgt ervoor dat het begin heel makkelijk lijkt maar aan het einde heel moeilijk is.

Je traint op ongeveer 50–70 procent van je maximale hartslag. Deze ‘zone’ kan je berekenen met de volgende formule:

met 220 – huidige leeftijd = maximale hartslag, hiervan 50-70 procent van.

Stel je bent 40. Dan is je maximale hartslag 220-40=180. Daarvan 50% en 70% procent bereken kom je uit op 180×0,50= 90 en 180×0,70=126. De hartslagzone waarin je dan traint van dit voorbeeld is dus tussen de 90 en 126 BPM.

Begin ook niet te snel. Het moet lijken dat het in het begin te makkelijk lijkt. Geloof me, op het einde is het een stuk zwaarder. Vergeet ook de warming-up en cool-down ook niet.

Deze zorgen voor het klaarmaken van de spieren voor een workout en naderhand voor het voorbereiden op de rustperiode. Neme hier de tijd voor om je training compleet te maken.

Het voordeel hiervan is dat je niet heel intensief traint maar het eerder wat rustiger aandoet. Ook verbrandt het een hoop calorieën omdat je op één constant tempo sport.

Naast dit ben je minder moe na een training, bouw je conditie en uithoudingsvermogen van de spieren op. Ook helpt Low-Intensity Training bij je bloed circulatie.

Voor- & nadelen van Low-Intensity Training

Wat zijn nou precies de voordelen van Low-Intensity Training? We gaan het in de volgende lijst voor je neerzetten:

  • Niet zo intensief als HIIT

  • Verbrandt veel calorieën

  • Vaak minder moe na een training

  • Betere conditie en stuur uithoudingsvermogen.

  • Betere bloedcirculatie

  • Kost redelijk wat tijd

Als je niet zo veel tijd tot je beschikking hebt is Low-Intensity Training misschien niet het beste voor jou. Echter zijn HIIT vaak niet langer dan 20 minuten waardoor ze een goede optie zijn!

Wat heb je er voor nodig?

Wat heb je precies nodig voor Low-Intensity Training (LIIT)?

Je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt. Er zijn namelijk veel verschillende manier waarop je LIIT kan beoefenen.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met hardlopen en dan gaan joggen bijvoorbeeld. Ook kun je een stuk gaan fietsen. Dit zijn vaak de goedkopere methoden pp LIIT te beoefenen.

Houd je echter niet van buiten sporten in bijvoorbeeld regen en de kou? Dan kan je ook in je eigen huid LIIT beoefenen. Dit kan je dan doen met cardio fitnessapparaten. Dit zijn apparaten die gemaakt zijn om binnen cardio training, waaronder LIIT, te beoefenen. (Kijk hier voor de beste cardio fitnessapparaten voor thuis!)

Voorbeelden hiervan zijn roeitrainers, home- en crosstrainers en nog veel meer.Deze hebben soms een tablet- en/of telefoonhouder waardoor je gewoon je favoriete series, films en tv programma’s kunt kijken tijdens het trainen.

Ook hebben de meeste trainingsprogramma’s en trainingscomputers waardoor je geholpen wordt met je workout waardoor je niet alles zelf hoeft bij te houden.

Meer interesse in deze fitnessapparaten? Kijk dan hier naar de beste cardio fitnessapparaten of de beste fitnessapparaten om mee af te vallen!


Ik hoop dat je wat hebt geleerd met behulp van deze pagina!

Lees ook meteen een van mijn 3 meest recente blogberichten over fitnessapparaten waarmee je in Low-Intensity Training kunt doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *