Het Paleo dieet? Wat is het? En wat kan je dan wel en niet meer eten?

paleo dieet

Er zijn verschillende soorten diëten die je kan volgen. Elk dieet is weer anders en bestaat uit andere voeding. De kans is groot dat je wel eens van het Paleo dieet hebt gehoord.

Maar wat is het Paleo dieet precies? En wat kan je dan wel en niet meer eten? In dit artikel kom je erachter waarom dit dieet zo goed werkt en of het goed bij je past.

De oorsprong van het Paleo dieet

Het Paleo dieet komt voort uit de geschiedenis en richt zich vooral op hoe de oermensen vroeger aten. Vroeger moesten mensen zelf voor eten zorgen, er moest gejaagd en gevist worden.

Wetenschappers hebben onderzocht wat de oermensen vroeger aten. Deze wetenschappers gaan ervan uit dat ons lichaam is gebouwd om op deze manier te eten.

Toen de landbouw zich ging ontwikkelen werden er meer gewassen gebouwd op het land. Dit heeft ervoor gezorgd dat we ook anders gingen eten. Het werd normaal om granen te eten, melk te drinken en het werd steeds normaler om voedingsmiddelen langer te bewaren.

De geschiedenis van het paleo dieet

 • De oertijd

Mensen uit deze tijd aten vooral groenten, vlees, vis, zaden, noten, fruit en eieren.

 • Veranderingen van de landbouw

Er werden meer granen en gewassen verbouwd. De manier van eten veranderde enorm doordat voedsel anders werd klaargemaakt.

 • Bewerkt voedsel

Veel voedingsmiddelen worden tegenwoordig bewerkt in de fabriek. Hier worden verschillende kunstmatige stoffen aan toegevoegd zodat het langer houdbaar is. Ook zitten er veel suikers in waardoor je constant moe en energieloos bent.

 • Weer terug naar de oertijd

Door weer te eten zoals je mensen in de oertijd eet je alleen nog maar voeding uit de natuur. Door deze voeding zit je lekker in je vel en voel jij je de hele dag energiek.

paleo dieet

Goed zorgen voor je genen

Het Paleo principe gaat ervan uit dat je genen niet zijn aangepast aan deze nieuwe manier van voeding. Doordat je lichaam dit niet goed kan verwerken krijgen we meer ziektes als hart- en vaatziektes, diabetes, overgewicht en immuunziektes.

Daarnaast zorgt deze nieuwe manier van eten er ook voor dat steeds meer mensen te weinig mineralen en vitamines binnen krijgen. De medische specialisten helpen ons niet om beter te worden, de symptomen worden alleen bestrijdt.

Voedingsmiddelen worden steeds massaler geproduceerd, hierdoor zitten er minder gezonde voedingsmiddelen en mineralen in ons eten. Het vlees wat we eten is ook niet zo gezond omdat de dieren worden volgespoten met antibiotica en hormonen. Ons lichaam is dan ook keihard aan het werk om al deze schadelijke stoffen af te drijven.

Het Paleo dieet levenswijze

De Paleo levenswijze is een manier van eten die de gezondheid bevorderd. Deze manier van eten voorkomt lichamelijke klachten zodat je vervelende ziektes voorkomt. Door gezond te eten zoals onze voorouders zorg je voor een gezond lichaam.

Wat eet je dan?

 • Fruit
 • Groenten
 • Noten
 • Zaden
 • Vis
 • Vlees
 • Eieren

Er worden dus geen melkproducten, granen, geen peulvruchten en geen suikers gegeten. Bewerkt voedsel is ook geen onderdeel van deze manier van eten. Het gaat puur om wat je uit de natuur kan eten.

paleo dieet

Geen suiker eten

In veel voedingsmiddel wordt suiker toegevoegd. Het gevaar hiervan is dat suiker verslavend is en je bloedsuikerspiegel een behoorlijke piek krijgt. Elke keer als je brood, koek, gebak of iets anders eet met veel suikers stijgt je bloedsuikerspiegel enorm.

Je lichaam moet dan heel hard werken om insuline aan te maken om de bloedsuikerspiegel weer naar beneden te brengen. Het probleem hiervan is dat we steeds meer suikerrijke voedingsmiddelen eten. Hierdoor is je lichaam constant aan het werk om die bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen.

Je lichaam gaat hier steeds meer moeite mee krijgen. Je lichaam kan hier zelfs ongevoelig worden voor de veranderende suikerspiegel en deze niet meer omlaag krijgen. Dit wordt ook wel diabetes genoemd.

Daarnaast is er ook nog een ander probleem. Door de vele suikers blijf je met een hongergevoel rondlopen. Hierdoor eet je meer en krijg je meer koolhydraten en suikers binnen dan je lichaam kan verwerken. De overbodige koolhydraten slaat je lichaam dan op als vet.

Geen granen eten

Granen zijn geen onderdeel van dit dieet. Dit komt omdat granen gluten bevatten. Gluten zorgen voor een lekkende darm. Door de gluten in granen beschadigd de darmwand, hierdoor komen schadelijke onverteerde stoffen via je bloed in je lichaam terecht.

Je lichaam herkent deze stoffen niet. Deze lichaamsvreemde stoffen activeren je immuunsysteem. Het immuunsysteem gaat deze lichaamsvreemde stoffen vervolgens aanvallen. Het gevaar hiervan zijn ontstekingen in je lichaam en een immuunsysteem wat continu actief blijft. Dit zorgt uiteindelijk voor auto immuunziektes.

gezonde salade
gezonde

Geen melkproducten

Een baby drink moedermelk om te groeien. Een pasgeboren kind is prima in staat om melk te verteren. Een kind maakt enzymen aan waardoor de stoffen in melk goed worden verteerd. Na een aantal jaar verandert het lichaam van het kind, hierdoor kan hij de melk niet meer goed verteren.

Daarom gaat het kind vast voedsel eten. Volwassenen missen het enzym om melk te verteren. Hierdoor is het voor de darmen heel lastig om melk te verwerken. Blijf je melkproducten eten dan beschadig je de darmwand.

Geen peulvruchten

Peulvruchten zijn natuurproducten, toch zijn ze geen onderdeel van dit dieet. Peulvruchten bevatten namelijk anti-nutriënten. Deze stoffen zitten in de plant welke voorkomen dat dieren de plant opeten. De stoffen van planten kunnen net als melk ook de darmwand ernstig beschadigen.

Met het paleo dieet meer energie krijgen

Het lichaam is er niet voor gemaakt om alleen maar koolhydraten als brandstof te gebruiken. Ons lichaam kan koolhydraten niet goed verbranden. Terwijl je lichaam vet juist wel goed kan verbranden.

Vet heb je nodig om voldoende energie te krijgen, dit is de belangrijkste brandstof voor je lichaam. Verzadigde vetten maken je niet dik en zorgen voor een verzadigd gevoel wat weer voor voldoende energie zorgt.

Niet elke soort vet is gezond. Bij het Paleo dieet zijn verzadigde vetten gezond als deze niet verbranden bij een hoge temperatuur. Een voorbeeld hiervan is kokosolie. Een vet als olijfolie dient alleen maar koud gegeten te worden.

Vetten als margarine, zonnebloemolie en sojaolie zijn niet geschikt voor dit dieet. Deze vetten zijn zoveel bewerkt en bestaan voor een groot deel uit omega 6 vetzuren. Deze zorgen voor schade in je lichaam en voorkomen gezonde celdelingen en de afweer tegen ziekteverwekkers.

Calcium binnenkrijgen zonder melkproducten

Denk je dat het nodig is om melkproducten te eten omdat je anders onvoldoende calcium binnen krijgt? Dan is het goed om te weten dat we het calcium in melk moeilijk opnemen. Dit gaat zo moeilijk dat het verteren van melk er voor kan zorgen dat je lichaam calcium uit de botten haalt.

In veel groentes zit enorm veel calcium, het grote voordeel hiervan is dat het lichaam dit heel makkelijk kan opnemen. Daarom is het beter voor je lichaam om melkproducten te vermijden en meer calciumrijke groenten te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *